Söndag: idag kom den till udden

Nu även på udden.

Hon: vi hade hört sägas att Näktergalen skulle vara här redan, men inte hört den. Men idag kom den äntligen hela vägen ut till oss. Den brukar sitta utanför vårt sovrum och sjunga på morgonen och i hagtorn- och slånbärsbuskaget på eftermiddagen, och det var där den satt och premiärsjöng idag.
 Lyssna här!

Svalorna kom igår och började direkt försöka bygga bo i nocken ovanför skjutdörrarna mot havet. Trots att Vilda förra året till slut lyckades runda husses uppsatta skydd av hönsnät och riva ner hela boet med ägg och allt. Så tråkigt. Måste sätta upp bättre skydd i år.

Ja nu (var i julas) är det inga svalor där Vilda!
Nähä, när kommer de tillbaka då…

Och så såg jag två gullvivor på promenaden runt området. Jättekul, vet inte när jag såg en gullviva senast. När jag var liten fanns det massor, överallt. Vad jag minns…

Han: Hon gick på promenad och såg gullvivor. ”Jättekul, vet inte när jag såg en gullviva senast”, skriver hon. Då visste hon inte att på eftermiddagen kommer Axel Kielland med fru Bibi på besök på udden. Även det är ett tecken på att vi går mot ljusare tider. Axel och Bibi bor i Köpenhamn och att de är här en bekräftelse på att coronan börjat släppa sitt grepp om våra sinnen och gränserna öppnats.

Om man googlar på Axel Kielland finner man att han är ”biolog og seniorredaktør med speciale i udgivelsen af natur- og naturvidenskabelige bøger gennem 30 år”. Att han överlämnade en tjock bok som present visar i sin tur att Lejonkungen Mufasa har rätt – allt hänger ihop i livets stora cirkel även på en udde.
Nordens flora (Bonniers Fakta, 2020) av Bo Mossberg och Lennart Stenberg är ett nyutkommet praktverk på 975 sidor, vars danska upplaga Axel varit redaktör för.

Den vackert illustrerade floran kvalar in som den tjockaste på udden – fetare än James Joyces Ulysses (821 sidor) och definitivt innehållsrikare än min egen självupptagna självbiografi (699 sidor). Därmed även farligare – om jag inte vaknar i morgon kan det bero på att jag hittats i sängen med svåra skallskador orsakade av fallande bok. Änkan kommer att säga att jag inte ville sluta läsa och måste ha somnat och därvid fått boken över mig. Att boken råkar vara uppslagen på sidorna 658-659 kommer förmodligen att avfärdas som en tillfällighet.
Men läsare av denna blogg förstår att det inte är någon slump att på dessa sidor får vi veta att gullvivan tillhör viveväxterna (Primulaceae) och att det är skillnad på gullviva och lundviva,  jordviva, smalviva, strandviva och andra vivor.  
Och mycket mer.
– Tack Axel!

Publicerat av

2 reaktioner till “Söndag: idag kom den till udden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s