Onsdag: kall och inspirationslös – men nya husdjur

(Uppdaterad 20:33, 17:40, 12:13)

Hon: somnade för sent och vaknade för tidigt, så trött och ingen inspiration för något. Kan bero på att jag tänkt städa, och då måste man ju verkligen vara pigg och på gott humör för att känna sig taggad. Bestämmer mig för en promenad, hinner inte rundan runt förrän han ringer och inte heller får nåt gjort… ”ska vi åka och handla?”.

Attanäs gårdsbutik…

Japp, det gör vi! Det blir framförallt en tur till Attanäs gårdsbutik, favoritaffären. Köper i princip allt kött där. Går inte att göra köttfärssås på någon annan färs när man smakat deras t.e.x. Mums! Och nu gör de dessutom egen korv, Chorizo och vanlig tjock lunchkorv. Och idag fanns det dessutom isterband. De var små, ganska smala, och såg ursmarriga ut. Han gillar inte isterband, men efter att testat dessa kanske han blir omvänd…

Och deras ”närodlade” kor 🙂

Han: Sant, vissa dar känner man inte för att gräva en grop för att sedan fylla den igen.  Även jag avstår från min rätt till arbete idag, men jag börjar förstå mig på min nya kamera, särskilt objektivet.
Här en bild på Garpen, fyren som ligger 3,5 km ut i sundet:

Garpen enligt nya kameran.

Fyrar är mytiska, eller hur? Hon älskar dem eftersom hennes mamma och halva hennes släkt har varit fyrmästare i vattnen här omkring.
Garpen är vacker när solen skiner på den. Men fyren har en dramatisk historia.  Jag har berättat om både skeppsbrott, julen när alla Margareta och alla andra barn i trakten fick bananer till jul.
– Och om hur Garpen blev världsberömd i hela Sveriges medievärl när Ernst Krischkål (jag lär mig aldrig att stava hans namn) intog ön en sommar när han fortfarande var viral (jag skrev viril, men datorn är också människa och hänger dessutom med i den digitala utvecklingen) och inte bara barfota och renoverade i pigkammare.

Men det finns otäckare historier. Den värsta utspelade sig den 26 juli 1925 när tio ungdomar drunknade i havet mellan Garpens Fyr och hamnen i Dalskär: På Garpen står mor Alma och ser det ofattbara inträffa mitt framför sina ögon, skriver en för mig okänd bloggare. Utan att hon kan göra någonting för rädda sina egna tre barn och de andra sju barnen. Båda de båtar som finns på Garpen är ute. På stranden vid Dalskär står tusentals glada festdeltagare och bevittnar förstummade denna fruktansvärda katastrof hända utan att de heller i tid kan göra någonting för att rädda deras liv. För tio barn och ungdomar, som var i början av sina liv, har den ljusa dagen slutat i det svartaste mörker.

Ingen rolig historia, å andra sidan är Lars Norén död.

Skinnbaggar räddar knoppen, hoppas jag

Hon: men bland chilin är det liv, Aji Cristal Blanco har fått knoppar, redan, hurra!! Och Orius Skinnbaggarna kom med posten idag. Utplanterade för att ta hand om Tripsen som suger ut näringen ur blad och knoppar. Man ser lite skador på bladen uppe i bild. Skalet som ligger till höger om knoppen kom tillsammans med odjuren, den gömmer sig däri, om jag fattade rätt.

Och här ser man lite bovete som också kom med baggarna. Och en knopp (eller faktiskt två) på denna plantan också.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: kall och inspirationslös – men nya husdjur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s