Tisdag: Framtiden är redan här – offline!

(Uppdaterad 19:40, 18:42)

Offline online.

Han: Sitter och tittar på svanparet som är ute på morgonpromenad. Undrar vad de tänker om framtiden. Ganska säker på att de inte vet att de just nu är online, trots att de är offline.
För egen del vaknade jag redan 04:30, försökte somna om men kroppens arbetsmyror trodde att klockan ringt och att det var dags att börja jobba.
Vanligtvis börjar jag detta mitt dagliga arbete 06:30 men varför inte?

Arbete och arbete, jag skriver saker på en Mac Air med dubbla förgasare. Det kallas omvärldsanalys och betyder bara att jag läser ett antal affärstidningar runt om i världen och googlar på ett 30-tal företag och företeelser som har med ekonomin att göra.
Sedan skickar jag ett PeTalk-mejl till människor som förhoppningsvis läser vad jag skriver och ibland mejlar och säger att de gör det och gillar det.
– Ibland sms:ar de istället och säger att de inte gillar det jag skriver.

Jag sitter på en udde i Kalmarsund och ser solen gå upp, men där ute finns många som gör samma sak som jag. Varje minut skickas det 190 miljoner mejl runt om i världen. Dessutom 59 miljoner sms och 19 miljoner andra textmeddelande.
Lägger vi till allt annat som sker på nätet pekar statistiken på att vi tillsammans googlar 4,1 miljoner gånger – per minut. Som de flockdjur av individualister vi är, söker somliga av oss dessutom kontakt med andra som vill leka.
Ganska många det också, 1,6 miljoner gånger per minut är det någon som söker någon på Tinder.

Nu vet du det. Att jag just idag fastnade för just dessa siffror är att jag det tillhör mitt jobb att hålla koll på sånt och att Financial times editor John Thornhill  diskuterar vad dess siffror står för i sin nya ”Tech Tonic podcast”. ”The Future is here now”, säger Thornhill: Our lives are increasingly moving from the offline to the online world, leaving a long trail of data in our wake. These data can be used to wield economic and political power, and to define us as communities and as individuals.
What are the opportunities and risks?

Ja, säg det. Om jag inte var så less på att googla, messa och sammanställa siffror online skulle jag kanske fundera på svaret. Nu föredrar jag att äta frukost med min fru på verandan mot sjön, läsa små nyheter om att nån stolle kört av vägen i Gullabo eller att ett vildsvin ställt till det i en villaträdgård i Nybro och sedan gå ner och elda lite kvistar vid sjön som hon dragit ihop.
– Offline, som det heter på online-språk.
Framtiden är verkligen redan här.
Och när ytterligare några miljoner meddelanden snurrat runt där ute i cyberrymden ser det ut så här hos oss:

Offline online.

Hon: ja så himla skönt att vara offline och inte hela tiden behöva kolla i mobilen eller datorn efter mail, och trots att man gör det ändå ha en känsla av att man borde vara ännu mer nåbar. Och så skönt att inte behöva irritera sig på lycra-cyklister för den delen. Eller behöva trängas när man är ute på en promenad. Blev väldans påmind om känslan av detta i gårdagens DN…

Exakt så här är det!!

Just nu funderar jag över vilken bok jag ska börja läsa efter att just ha avslutat en annan. Antingen blir det en deckare, vilket jag aldrig brukar läsa, bara lyssna på i bilen om vi åker långt. Men läste om en kritikerhyllad kvinnlig deckarförfattare från Kalmar, Johanna Mo, som skrivit en ny deckare med handlingen förlagd på Öland. Lät så intressant så den beställde jag. Och så gillade jag Vera av Anne Swärd så har beställt hennes senaste pocket också. Men nu är frågan, vilken jag ska börja med…

?

Blev Nattsångaren, läste första sidan och fastnade direkt. Kände mig ”hemma” i den. Öland, älskade Öland!

Publicerat av

2 reaktioner till “Tisdag: Framtiden är redan här – offline!

  1. Nämen vad sorgligt… beklagar verkligen Kerstin. ❤️ Så ledaamt att mista en så nära vän. Största styrkeKramen till er! Va rädda om er! Love U! 🥰❤️😘

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s