Söndag: En jämställdhetsfråga som feministerna sällan pratar om

(Uppdaterad 17:29, 17:15, 15:30)

Hon: apropå Hans inlägg… han vilar och dricker rosévin, medan jag planterar om tomater

Han: Det kan sägas på ett annat sätt. Att kvinnor inte är som vanliga män (och vice versa) är ett tema som på förekommen anledning återkommer här på bloggen. Här underlag för ännu en diskussion i ämnet.

”Hög inkomst, hälsosamt BMI och hög IQ ökar mäns chanser att få barn. Men även att ha bra kondition.”
Den ingressen har de senaste dagarna rullat i alla tidningar där det egna och unika grävandet hyllas, men det stora flödet av texter kommer från ett och samma fåtal nyhetsbyråer, likalydande i alla oavsett ägare och politisk färg.
I det här fallet handlar det om en text från TT, som bygger på en habil avskrivt av en artikel i den vetenskapliga tidskriften Forskning.se och som i sin tur skrivit av (”rewritat”, som det heter på Schwengelska) en engelsk tidskrift.

Hög inkomst, bra kondition, hälsosamt BMI och hög IQ har var och en för sig ett starkt samband med mäns chanser att få barn. Det visar tre aktuella studier i demografi från Stockholms universitet.
– Jag blev mest överraskad av att sambandet mellan kondition och antalet barn männen fick var så starkt, något vi såg i en av studierna, , säger Martin Kolk, docent i demografi och medförfattare till studierna.

Forskarna har undersökt resultat från mönstringsregister för män födda mellan 1950–1970-talet. Där mätte man dessa mäns kondition vid 17–20 års ålder genom att de fick cykla på en träningscykel.
– Vi såg ett tydligt mönster med att ju bättre kondition männen hade, desto fler barn fick de senare i livet.

Jaha. Jag är visserligen bara en enkel man med 4 barn och 2 bonusbarn, men är inte det att slå in en vidöppen dörr? Att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och sexlivet känns inte som någon nyhet.
– Jag otrogen? Jag orkar ju knappt vara trogen, som en kompis konstaterade när vi var småbarnsföräldrar.

Föga överraskande har nu även forskarna insett att högt BMI, ett mått som används för att avgöra fetma och övervikt, fanns en tydlig koppling till huruvida männen fick barn eller ej.
– Män som var överviktiga i åldrarna 17–20 hade nästan dubbelt så hög sannolikhet att förbli barnlösa jämfört med män som hade ett medelhögt BMI, det vill säga varken var under- eller överviktiga.
Varför?
– Kondition och BMI kan också ses som ett mått på god fysisk hälsa överlag, så att de män som har god kondition och är normalviktiga har ett allmänt gott hälsotillstånd där de orkar mer, har energi att jobba mycket, och mäktar med att ha många barn.
Det var det jag skrev.

Förutom brist på ork menar Martin Kolk ett annat samband som i mina ögon är intressantare:
– Män med bättre hälsa och ”lagom” BMI, kan ses som mer attraktiva på partnermarknaden.
Som man räcker det uppenbarligen inte med armhävningar. Du måste vara snygg samtidigt.

Även inkomst och IQ spelar roll för huruvida männen får barn överhuvudtaget, och för hur många barn de får. I två av studierna har forskarna Martin Kolk och Kieron Barclay undersökt hur IQ, även det mätt när männen mönstrade i den allmänna värnplikten i Sverige, är kopplat till antalet barn männen får.
– Män med högre IQ, inkomst eller utbildning har högre sannolikhet att få barn överhuvudtaget, och högre sannolikhet att få fler barn. När det gäller IQ så kan den effekten till största delen förklaras av inkomst och utbildning. De som har hög inkomst och/eller hög utbildning har ofta även högre IQ, så mönstret verkar i hög grad bero på att inkomsten och utbildningen spelar in, säger Martin Kolk.

Ännu en inslagen dörr som varit vidöppen länge. Att snygga människor får ligga mer är något som upprepats till leda i Amelia ändå sedan jag lärde känna henne.
– Hellre snygg och rik än ful och fattig, har alltid varit ett mantra.
I mitt stillnade sinne undrar jagom det här en forskning som regeringen verkligen prioriterat. ”jämställdhetsintegrering med ett feministiskt perspektiv” är ju honnörsord i den socialdemokratiska retoriken. Jag lyssnade på forskningsminister Matilda Ernkrans medan jag jobbade igår. I en intervju på P1. försökte Ernkrans bl a förklara vad som menas med begreppet.
Forskningen ska vara fri, sägs det, men alltså jämställdhetsintegrerad och med ett feministiskt perspektiv. Det är sannolikt att inte heller Markus Jokela skulle få några statliga forskningspengar i dagens Sverige.
Jokela, forskare vid Helsingfors universitet, studerade fotografier på 1 244 kvinnor och 997 män under 40 år av deras liv. Detta för att se hur attraktiva de varit och hur det påverkat antalet barn de fått.

Hans slutsats är inte heller rocket science: Attraktiva kvinnor fick enligt studien 16 procent fler barn, och ”väldigt attraktiva kvinnor” fick 6 procent fler barn jämfört med de mindre attraktiva kvinnorna.
Ja, vem ramlar ur sängen av den slutsatsen?
Inte jag.
– Vi män dras till snygga kvinnor och det ena ger det andra och därför föder attraktiva kvinnor fler barn än mindre snygga, vilket de gör enligt Jokela.

Men det finns ett – särskilt ur jämställdhetsperspektiv – oroande tillägg:
– Vackra kvinnor får fler flickor än pojkar, vilket över tid gör kvinnorna snyggare och snyggare eftersom även våra söner helst gör de snyggaste flickorna i sin generation på smällen.
Den här forskningen är i ett feministisk utvecklingsoptimistiskt perspektiv mer politiskt korrekt än Martin Kolks:
– Om fler attraktiva föräldrar får döttrar och om fysisk attraktivitet är ärftligt så kommer kvinnor logiskt sett över många generationer bli gradvis mer fysiskt attraktiva än män, säger forskaren Satoshi Kanazawa som står bakom Jokelas grundforskning.

Även på en isolerad plats
som denna udde tycker jag mig varje dag se denna divergerande utveckling och Kanazawas forskning avviker på en punkt från Kolks:
– För män spelar utseendet mindre roll för hur många barn de får. Därför har det funnits lite evolutionärt tryck på mäns utseende att utvecklas.
Kort sagt, vi män ser ut ungefär som vi gjorde när vi bodde i grottor.

Okej, vi har blivit större.

Å andra sidan. In the end of the day kommer vi tillbaka till det där med våra armhävningar.
– Män och kvinnor söker olika saker hos sina partners. För kvinnor är mäns utseende mindre viktigt än hans förmåga att ta hand om henne när hon är gravid eller har småbarn, perioder då kvinnor är mer sårbara för rovdjur. Historiskt sett har detta gjort att rika män tenderat till att ha fler fruar och många barn. Så hos männen ligger istället pressen på att vara framgångsrik, säger en Gayle Brewer, lektor i psykologi vid University of Central Lancashire.
Återstår frågan:
– Ska jag framgångsrikt riva ännu en vägg, börja skriva en roman som slår världen med häpnad – eller göra några armhävningar?

Hon: så härligt väder, i alla fall i växthusen, det blåser hård nordlig vind. Men det är soligt och åtta grader varmt. Planterat om typ tusen tomater idag, och de största har fått flytta ut till växthus 2 för att göra plats för de mindre som fått egna krukor. Hoppas de inte får en köldchock… några små fick också flytta ut, vild chansning. Men jag har värmefläkt och prognosen fram till påsk ser bra ut.

Nästan fullt, redan. Hjälp!

Men det är ju söndag och solen skiner, så nu är det dags att ta ledigt. En aperol spritzer i eftermiddagssolen känner jag mig verkligen förtjänt av nu, pust! Han också efter gårdagens slit.

Olivträdet har fått komma ut och lufta sig idag. Några dagars inskolning till sen är det dags för uteliv dygnet runt.

Han: En trivsam söndag avslutas med festmåltid à la Schermans korvresa (sid 165): Korv Stroganoff à la Bräkne-Hoby.
Ett recept från den legendariske slaktaren med mera Bengt Olsson, som tog över sin butik efter sin pappa Wiktor. Honom har jag hört tals om förut, flera av våra grannar kommer från denna blekingska håla på andra sidan smålandsgränsen, trevligt folk.
Och världen är liten: Våra grannar Ewa & Perre på Åsögatan bygger just nu sommarhus i Bräkne-Hoby. Förhoppningsgvis motsvarar min variant förväntningar, även om min stroganoff förutom falukorv innehåller chorizo och chili.
Till denna delikatess servar en australiensisk cabernet sauvignon med inslag av merlot, som heter Dobs & Snobs (Vinoteket).

PS: Eftersom vi inte har några barn att uppfostra serveras middagen som vanligt i tv-sofforna till vårt nya favoritprogram.

Teorin och praktik:


Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s