Tisdag: och så var Nordan tillbaka…

(Uppdaterad 19:44)

12.28
17.08 (missa inte slutet!)

Hon: och så kom hon tillbaka… Nordanvinden alltså. Bara att ut och säkra alla krukor med plantor och upp med vindskydden på frilanden igen.

Före

Och så in och fixa iordning den otroligt fina kryddhyllan jag fått av Kicki! Eller fel, hennes dotter Emma som hellre ville ha ett nytt kök än ett från 60-talet i första egna lägenheten. Kan jag förstå. Och tackar för. Tack Emma!

Efter!! Bara jag nu kommer ihåg vad jag lagt i vardera facket…

Och komdanskarna” förbi för att inspektera vad som hänt med Chateau Margareta sedan sist. Tyvärr gick det inte att ta fem-drinken på nya altanen vid uteköket, utan den fick intas i lä utanför sjöboden vid hus 1. Gick bra det med, dessutom varmt, och en gök flög precis över vår huvuden. Kul!! Och tack vare Axel och Bibi fattade vi att det faktiskt var en gök…

Osminkad bild vid havet.

Han: Idag fick jag en liten flaska parfym från Hugo Boss. Det vill säga, jag fick en pytteliten reklamflaska som någon stoppat ner i ett större paket.
– Because I’m worth it, sa jag.
På skoj.
– Nej, från Kicks.
Det stora paketet var till henne, förstås.

Ingen reklamslogan har blivit så förknippad med skönhetsprodukter som L’Oreals tagline “Because You’re Worth It”.
Den tillkom redan år 1971, när hon var nio, med ett enda syfte: ”To convince consumers to spend more on their products than then-competitor Clairol”.

Och under de 50 år som gått har kvinnor unnat sig att spendera miljarder på  L’Oreal, Clairol och deras konkurrenter. 2018 handlades skönhetsprodukter för 507.8 miljarder U.S. dollars varav 145.2 miljarder dollar när det gäller allehanda krämer (skin care).
2025 räknar man med att kvinnor, för det är mest kvinnor, kommer att spendera omkring 758.4 miljarder dollar på smink och krämer runt om i världen.
– För att de är värda det.

Budskapen varierar förstås. Idag säljs träningstights med bilder på rumpor och budskapet att det är ”insidan som räknas”.
Andra säljer “demokratiska” rakhyvlar med ett feministiskt budskap.
– Och ytterligare några kränger ögonfransserum i samma andetag som de lyfter vikten av “fuck off”-kapital.


Reklammakarna är trendkänsliga små jävlar. Just nu är det feminism och kvinnors ”självkänsla” som driver försäljningen. Men en sak har inte ändrats sedan L’Oreal identifierade kvinnors ömma punkt:
– Det är fortfarande männen som cashar hem på budskap om kvinnors självkänsla.
Det framgår av en upplysande krönika av Johanna Ekström i Breakit. Hennes text dryper av ironi: Det är den 8 mars 2021 (Internationella Kvinnodagen/PE) och svenska e-handelsbolaget Stronger uppmanar mig via sitt Instagram-konto att bli den bästa och starkaste versionen av mig själv.
Kvinnodagen till ära vill de uppmana alla oss “fantastiska kvinnor” där ute att använda oss av våra styrkor. Genom att stå upp för vad vi tror på och stötta varandra kan vi nämligen skapa en mer jämställd framtid. 
Deras flöde är fyllt av smala och vältränade modeller, mycket rumpor, men företaget betonar att styrka är något som kommer inifrån.

Samma dag lovar rakhyvelföretaget Estrid att de ska skänka pengar till projekt som stöttar ”marginaliserade kvinnor”, noterar Johanna. ”Bolaget gör en stor grej av att det är okej att ha hår under armarna, men bara om man vill. Budskapet är att man är lika vacker och lika mycket feminist oavsett om man väljer att raka sig eller inte.” 
Företaget är verkligen stöttande: “din kropp är vacker – låt ingen – online eller offline – få dig att tro något annat”.

Illustration i Breakit: Annika Bäckström


Ja lite kanske. Vem skulle annars köpa skönhetsbolagens produkter? Idag är det nätet som driver den sminkade självkänslomarknaden.
Breakit har under våren kartlagt ägandet inom den svenska e-handeln så ”vet vi att de som tjänar pengar på den blomstrande branschen främst är män”. I nättidningens granskning ingick 43 av Sveriges största e-handlare. Tillsammans har de ett värde på runt 60 miljarder kronor. Av det äger kvinnor bara ynka 3  procent (3%). 
– Inte mycket till fuck up-kapital, kan man tycka. Men den sanningen vill vi kanske sminka över?

DAGENS KULTUR: Alexander Skarsgård gör det i Small Little Lies. Daniel Radcliffe från ”Harry Potter” gör det som lik i Swiss army man. I det tredje avsnittet av den sjätte säsongen av Girls ser vi en och i tv-serien Kärlek och anarki gör skådespelaren Björn Mosten det:
– Visar sin snopp.

Tror du ja! Det är bara bluff. DN Kultur överraskar med ännu ett grävande reportage om kulturens underbara värld som vi inte ens visste att vi undrat över: ”Penisattrapperna blir allt större på film och i tv.
Så är det alltså.
Allt är fejk.

Och det är kvinnor som maskören och perukmakaren Daniela Mengarelli som står för fejket. Daniela är utbildad på Stockholms konstnärliga högskola. Hon har senast gjort maskdesign för  Netflixserien Störst av allt, nya säsongen av Mäklarna och Peter Grönlunds familjedrama Goliat, berättar i DN Kultur att löspluggen hon tillverkade i ”Kärlek och anarki” var hennes första, men hon har sedan dess fått förfrågan om att tillverka ytterligare löspenisar.
Protesen blev nämligen mycket omtalad.
– Jag läste ett inlägg på en gaysida där de hade rankat den som den hetaste penisen, berättar Daniela i Dagens Nyheter.

Nu vet du det också. Uppenbart en mer lönsam affärsverksamhet för kvinnor än smink och skönhetsprodukter som sägs höja självkänslan.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s