Torsdag: Hellre en kråka till frukost än en sköldpadda i huvet

Kråkan, i bakgrunden alltså.

Han: Apropå hennes ornitologiska iakttagelser igår nöjer jag mig med att berätta om Kråkan. Ingen gillar kråkor men Kråkan är speciell. Beror förmodligen på att jag är blivit en sentimental gubbe. Hen bodde här på udden innan jag flyttade ner och en vinter fick jag begrava hens partner som låg död i snön.
– Det var bara vi två som stod där och glodde med mössan i hand.
Sånt betyder nåt och därför delar jag med mig av min frukost till Kråkan.
Bara för att.
– Men ibland undrar jag om jag bara blir utnyttjad.

Kanske kan jag få Kråkan att göra någon nytta. Kråkor är intelligenta. Läser i tidningen att i min gamla hemstad Södertälje testar att låta kråkor plocka cigarettfimpar på gator och torg.
– Det är sant.
Varje år slänger folk ungefär en miljard fimpar från cigaretter på gatorna, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Uppfinnaren Christian Günther-Hanssen har nu kommit på att man kan lära kråkor att plocka upp fimpar och slänga dem.
– När kråkorna slänger fimparna på rätt plats så får de mat som belöning.

Günther-Hanssen har jobbat med idén i flera år. Han har byggt en automat som ger fåglar mat när de lägger fimpar i den.
– Och kråkorna fattar hur det fungerar, säger han till Dagens Nyheter. Thomas Thernström jobbar med avfall i Södertälje kommun och han har testat Christian Günther-Hanssens metod.
– Fåglarna kommer och lägger en fimp och då får de en belöning om de lägger en fimp där den ska vara.

Spirfire.

Låter intressant, eller hur Kråkan? Du kanske kan hjälpa henne med tången? Eller hämta morgontidningarna vid Kiosken när det regnar?
– Men med tanke på den senaste tidens spända läget i Östersjön vill du kanske satsa högre?
Jag tänker inte på de ryska stridsfartygen utan på de tre stora havsörnarna som regelbundet patrullerar mellan Örarevet och Fimpan.
 
Ibland kommer de lite för nära. Härom dan såg jag Kråkan jaga bort en av örnarna som gled över udden. Plötsligt förvandlades den gråslitna gamla tanten –­ jag utgår från att det starka könet regerar även bland kråkfåglar –  till en ettrig Spitfire och örnen fann för gott och glida ut mot internationellt vatten igen.
– Kanske kan Kråkan få generalmajors titel och bli ansvarig för Flygförsvar Ost?

Krösa-Majorna får kanske rätt och det kalla kriget blir hett? Förutom att hungriga örnar gett sig på katter förr har det hänt att örnar dödat människor.
– Jodå, det har jag läst.  
Visserligen hände det senast år 456 f.Kr när den grekiske manusförfattaren Aischylos olyckligtvis reste på semester till Sicilien inbjuden av dåtidens Putin, tyrannen Hieron i Syrakusa. En gråmelerad dag, inte olik denna men förmodligen varmare, stod Aischylos på en strand och tittade ut över havet.
– Och även om inte ryssen kommer så kan det vara en farlig sysselsättning, ty plötsligt glider en örn ljudlöst över  Aischylos huvud och från hög höjd släpper en sköldpadda i författarens kala hjässa.

Så kan det gå om man inte ser upp. Eller om man lyssnar till tyranners lockrop. Huruvida örnen av misstag eller med avsikt droppade sköldpaddan är oklart. Det spelade å andra sidan mindre roll för Aischylos.

Allt förre ser Kråkans släktingar.

PS: Alla älskar småfåglar ty de är söta, få vet och färre bryr sig att vår gråkråka (Corvus corone cornix) togs upp på Artdatabankens rödlista år 2020. Rödlistning handlar om arters risk att dö ut och även om vi tror oss se kråkor överallt, så har populationen minskat med mer än 15 procent under de senaste 18 åren.
Den uppskattade kråkpopulationen är i dag 145 000 par.
– Avskjutning, ändrad sophantering och korpens predation på kråkans ungar kan förklara varför arten minskar, enligt Artdatabanken.
Sidensvansen (Bombycilla garrulus), som hon filmade igår, är inte rödlistad men är fin ändå.

Packat…

Hon: resfeber, åker till Stockholm imorgon och stannar ända till tisdag! Känns längesedan sist, och dagen har till största delen gått till att packa och förbereda för avfärd. Måla tånaglarna till exempel. Ja det var mest för att jag kanske skulle få följa med Iggy på babysim, men så blir det visst inte. Men naglarna behövde ändå målas på. Hoppas förstås på att vädret har förbättrats till flip flop-väder när jag kommer tillbaks till udden igen. Sidensvansar igår, flip flop på tisdag. Rimligt!

…och målat tånaglarna!

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: Hellre en kråka till frukost än en sköldpadda i huvet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s