Måndag: Därför snackar vi inte om vädret längre

Hon ser bekymrad ut, börsen går alltså ner igen.

Han: lätt regn, fyra grader varmt känns som -2 när vinden kommer i 8-17 m/sek från andra sidan udden. Men viktigast noteringen idag: börsen går ner nästan 2 procent efter morgonens uppgång.
– Varför?
– Varför vi bryr oss?

Ett svar: ”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.” Det smått cyniska svaret gav Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson (Dagens Industri 18 febr) redan år 2005.
Cyniskt eftersom det var han som i skön föreningen med den borgerliga oppositionen drev igenom att våra framtida pensioner skulle kopplas till börsutvecklingen.

Ett koppleri som vi alla, blivande och varande pensionärer, älskat när börsen gått upp (vilken den gjort ofta och mycket) och svär över när börsen går ner.
Oavsett våra känslor innebar detta att börsen blev ett folknöje, typ Tipsextra, Bingo, Lotto och Postnummerlotteriet. Unga aktiesparare har i dag fler medlemmar än SSU.
– Och då är medlemsavgiften 299 kronor per år.
I SSU kostar det ingenting.
Det säger något om vad unga vuxna tror ger dem en bättre framtid.

Beter mer än vädret – och valfläsket.

Och inte bara unga vuxna. Hon som arbetat sedan hon var 18 vet vid 59 att hennes framtida pension beror på hennes fonder mår. Just nu mår de sämre än många covidsjuka och det oroar dem som tänker längre än till eftermiddagsdrinken:
– Det är sant: Efter att ägnat en stor del av mitt yrkesliv åt att följa kapitalismens spasmer bryr jag mig inte längre. Jag låter andra sköta mina pensionspengar.

Jag är däremot tillräckligt klok för att inse att detta är en svaghet i min personlighet, slappt och oansvarigt. Därför blir jag förbannad å hennes vägnar när jag läser Aftonbladets alltid lika folkliga ledarsida: ”Det är inte bara slöseri om de smartaste hjärnorna ägnar sig åt finansmarknaden. Det är direkt farligt, eftersom syftet aldrig är långsiktigt”, skriver ledarskribenten Jonna Sima och spottar inte bara på tusentals unga kvinnor som genom sitt sparande engagerar sig i sin framtida ekonomiska trygghet.

Alla lata populister klagar på att politikerna gör för lite för dem. Men den 60-åring som under sin yrkesverksamma tid själv brytt sig om sina aktiefonder är idag åtminstone inte beroende av att Ardalan Shekarabi och de andra politikerna delar ut små allmosor genom att mixtra med ett pensionssystem som är styrs av finansmarknaden.
– Det är om något är slöseri med de smartaste hjärnorna.

PS: Jonna Sima tycker att unga kvinnor som intresserar sig för finansmarknaden stället borde engagera sig i Greta Thunbergs Fridays For Future.
– Utesluter de engagemangen varann? I så fall: Tänk vad många träd vi skulle spara om journalister slutade skriva strunt i tidningen och istället engagerade sig för miljön.

Hon: bilden är fejk, måndagstidningen har ingen börssida, men bekymrad är jag. Rentav deprimerad och känner mig utfattig!!! Men om kriget kommer tar väl ryssen pengarna ändå. Om han inte släpper en atombomb, och då behöver jag dem ju inte ändå… dessutom vaknade jag 4:28 imorse!

Terapi! Testade med grå dörr och vita lister. Fint tycker jag. Behövs ett lager till bara.

Men vi har varit i torpet och målat. Det skingrar tankarna, och egentligen är jag inte deprimerad. Jo förresten, lite, eftersom som han var ovarsam och hade sönder den superfina vintage-plafonden som satt i taket i torpets sovrum. Känns nästan mer ledsamt än när han råkade slänga hela min mammas ostindia-servis på tippen.
Och då var det ändå den gamla varianten som är handmålad och inte tryckt mönster…

Snyft!!!

Han: Jaja, det gick lite fort där. Och det skulle ha blivit mer glassplitter om lampan inte mellanlandat på min skalle. !-1 till hemmalaget.

Ser ut som ett litet bula men det känns.

Har i alla fall kommit en bit till när det gäller att frilägga vår vägg på andra sidan hennes målade dörr.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s