Söndag: Bin och humlor skiljer inte på dyra och gratis rosor

Han: Alla som ser oss tillsammans inser vem av oss som har bra smak. Att hon har lite konstig smak inser man även när hon har klippt gräset.
– Efteråt ser gräsmattan ut så här:

Får stå kvar på udden.

Å andra sidan: Förr ansågs det vara dålig smak att låta maskrosorna leva och snaggade gräsmattor var en del avde sociala ingenjörernas folhemsprojekt. (importerad från amerikanska förorter).
– På den punkten är hon trendkänslig. ”Genom att ta bort några av alla våra välklippta gräsmattor i kommunen så hjälper vi insekterna att skapa bostad, mat och ta bort några av de hot som missgynnar dem…”
Det skriver Torsås kommun om sitt nya Pollineringsprojekt. Härom veckan deltog jag på ett möte med Torsås Kustmiljögrupp där kommunens Pernilla Landin berättade om projektet:
Planen är att vi få fler boende och arbetande insekter som i sin tur ger oss mat på bordet när de pollinerat den mat vi äter.

Du kan följa projektet på Instagram #torsåssurrar och Facebook. Under 2022-2024 kommer kommunen därför att jobba med att skapa fler blomsterängar med vilda blommor på kommunens mark, men också att inspirera oss kommuninvånare om hur vi själva kan göra det bättre för bin och humlor hemma på våra egna tomter.
– På udden har kommunen redan en trendkänslig medborgare.

PS: Smaken är som hjärnan – delad. I mina ögon finns det vackrare blommor på vår stugtomt. Men bin skiljer inte på dyra rabattblommor och gratis och maskrosor är faktiskt viktiga för många små trädgårdsmästare. Blommorna pollineras av fjärilar, bin, humlor, flugor och skalbaggar, och växten är värdväxt för larverna till många mindre fjärilar och andra insekter som i sin tur är helt avgörande för både för hennes tomat- och chiliblommor och alla andra blommor som vi andra försöker odla i våra rabatter.

Eftersom jag är en man drog jag för för ett år sedan min skruvdragare och satte upp ett insektshotell. Det tog ett helt år, men i veckan tyckte ett tiotal bin att huset dög att ockupera.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s