Torsdag: Apropå födelsedagstalet

(Uppdaterad 18:51)

Grattis!

Han: – Vilken idiot som helst kan berätta en rolig historia en gång eller två, men det är jävligt svårt att vara rolig hela tiden!
Jag vet. Jag har till och med försökt hålla ett födelsedagstal på det temat.
Men först en bakgrund.

Om du följer vår blogg har du lagt märkte till att jag ofta länkar till Wikipedia, detta även när jag inte använt detta uppslagsverk som källa. Orsaken är att Wikipedia alltid är öppet, tillgängligt för alla som har tillgång till en dator. Dessutom är detta digitala uppslagsverk gratis, innehåller 55 miljoner artiklar på över 270 olika språk och vars innehåll ständigt uppdateras. Att jag hänvisar till Wikipedia beror också på att det retar mig på att jagsvaga kultursnobbar viftar bort detta jättebibliotek som en opålitlig källa.
– Som om inte alla uppslagsverk innehåller fel och brister!

En studie från 2005 visade dessutom att Wikipedia redan då var nästan lika pålitligt som det anrika brittiska uppslagsverket Britannica. Wikipedia lanserades den 15 januari 2001 och är det mest besökta uppslagsverket på internet. Svenskspråkiga Wikipedia startades den 21 maj 2001 och en poäng med uppslagsverket är att det i sin tur hänvisar mig till miljoner källor, forskningsrapporter och faktalitteratur.

Ur Dagens Industri.

Bakom den digitala encyklopedin finns en mängd eldsjälar, som Johan Jönsson, härom veckan intervjuad i SvD Kultur.  Han har gjort över 70 000 ändringar och rättelser i artiklar.
– Om arbetet som oavlönad redigerare berättar han i nya boken ”Wikipedia inifrån”.
En annan som har engagerat sig i Wikipedia är forskaren Sverker Johansson, som skrivit 10 miljoner artiklar – en femtedel av alla artiklar på Wikipedia ­– bland annat på språken cebuano och waray-waray!
­– Om du inte vet var man pratar de språken kan du lära dig det … på Wikipedia.  

Som i alla uppslagsverk kan man ifrågasätta somligt, även mycket marginella storheter ägnas uppmärksamhet.
– Detta helt utan undertecknads medverkan.  
En viktigare aspekt är att Wikipedia är ett lysande exempel på att det går att hålla delar av internet fritt från nättroll, fake news och anonyma skitpratare.
Det tycks pågå ett ständigt renhållningsarbete där ute. För egen del ägnade jag under en period av mitt liv tid åt att sanera en kompis personakt från illvilligt förtal och lögner.
– Jag medger att akten inte är lika rolig att läsa, men man kan ju inte roligt jämnt.

Eller kan man det? Egentligen är allt det där bara en bakgrund till vad hade tänkt berätta. Så här är det: Idag vilar vi efter tre dagars födelsedagsfirande. Min insats var som vanligt blygsam, men jag försökte i alla fall hålla ett tal till hennes ära.
– Jag försökte säga nåt snällt och kärleksfullt, ty det hon värd.
Året runt!
Det gick så där, kanske för att jag fick för mig att ta hjälp av min gamle kompis Björn Rosengren:

– Glöm det! Du har inte alls blivit en bättre människa. Det är bara testosteronhalten som sjunkit.
Det förklarade Björn en kväll på Sturehof när vi som vanligt pratade om sånt män pratar om när de är ensamma, viktiga saker som känslor och sånt.
Han gav dock inte mycket för min utläggning om att jag redan då tyckte om att ligga och titta på min fru när hon sover.
Men vi var överens om en sak:
– Det är enklare att vara älskare än äkta man.
– Varför?
Även bland Wikipedias läsare är Herr Rosengren känd för sin formuleringskonst och han gav mig det triviala och en smula tragiska svaret:
– Vilken idiot som helst kan berätta en rolig historia en gång eller två, men det är jävligt svårt att vara rolig hela tiden.

Nåväl, det blev en väldigt trevlig födelsedag. Och jag tror att jag fick fram att jag hoppas få se henne både somna och vakna många många gånger i mitt sällskap. 
Annars säger en bild ganska mycket, om varför:

Hoppas få se henne så många gånger.

PS: Enligt Wikipedia har födelsedagsfirandet sitt ursprung inom magins område. Att ge presenter och hålla tal syftade till att skydda födelsedagsbarnet mot demoner och garantera att hon ska sova tryggt under det kommande året.
Det var ungefär det jag försökte säga.

Hon: huh vilken hemsk bild… men visar väl precis hur jag såg ut efter att blivit väckt 6:30. Chockad!! Och överraskad förstås.

Kattmynta är grejen…

Nu vilar vi alla fyra ut på udden, och kissarna har försiktigt vågat sig fram och in i huset igen efter fem dagars invasion av både små farliga tvåfotingar och en och annan fyrbent skällande fara. Och till drinken tog matte fram kattmyntan som snälla extramatte kommit med för ett tag sedan men som stått på tillväxt i en av pallkragarna.

Ren och skär katt-drog!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s