Onsdag: check på en del, liten del dock…

Etiketter på!

Hon: äntligen börjat med ketchupen. Drygt 1,5 kilo tomater och många timmar senare, inne (ute sken solen…), och endast tre flaskor blev resultatet. Inget jag kommer bli rik på med andra ord, men det är ganska kul. Och mycket tomater återstår att koka.

Tre flaskor klara!

Har flera plåtar tomater i ugnen som ska bli ”soltorkade”. Kör dem bara semitorkade eftersom de sen ska läggas in i olja. Brände upp plåten igår som skulle bli ugnsrostade, med olivolja och diverse kryddor från landen, för att användas till pastasås. Nu får jag skärpa till mig och hålla bättre koll, basta!

De minsta och först klara är räddade! Fortsatt koll gäller…

Passade också på att koka marmelad på 600 gram björnbär, när jag ändå stod vid spisen. Smaksatte dem med mörk rom som inhandlats på flygplatsen i Palma. Blev två burkar och två sönderrivna armar… jäkla taggigt jobb så en mängd återstår att plocka, med risk för ännu mer blodvite då.

Björnbärsmarmelad med mörk rom

Också satt en ny deg på jäsning med uppfriskad surdeg. Ser bättre ut än gårdagens försök som hamnade i soporna. Sämst hittills. Slarvigt! Som tur är har jag inte slösat på de fina mjölsorterna jag fick av min bästis Magdalena som varit här och skött hus, kissar och planteringar (med bravur!!) när vi var borta. Kanske jag vågar mig på dem imorgon, om dagens bak blir bra…

Tack bästis!

Ps: första skördade majskolvarna avsmakade, mums!!

Mmm, redan smakat, som synes 😉

Han: Regeringen har bestämt att Sveriges ska delas in 4 områden där bensinpriset bestäms utifrån lokal produktion och distribution.
Det kommer att betyda att bensinpriset i Norrland 10-dubblas.
Detta eftersom produktionen av olja i fjällvärlden är otillräcklig, hävdar ansvarig minister i ett pressmeddelande.
– Synd om dom redan myggbitna, men det känns ändå rättvist.
Norrlänningarna har länge subventionerats när det gäller bensindistributionen söderifrån.

Bra tänkt, alltså. Beslutet kommer att få mina syrror och deras gubbar i Sundsvall och Bollnäs att äntligen börja gräva efter olja och byta den gamla Volvon mot en ny och stor tankbil.
Eller?
Jag skojar förstås.

Dumt tänkt! Ja, men det är ju så politikerna tänkt när det gäller de 4 elområdena.
– Syftet med indelningen och prisskillnaderna skulle stimulera och öka produktionen här i södra Sverige.
– Blev det så?
Nej. Och det av samma skäl som att Kajsa och Erika och mina hyvens svågrar inte kan påverka priset på bensin i norr genom borra efter olja i Huli.
Detta av den enkla orsaken att det är bolagen och inte vi konsumenter som ska göra dessa investeringar.

Intresset ljuger inte. Att vi på udden betalar 10 gånger mer för varje kilowattimme än syrrorna kommer inte att påverka investeringarna i kraftverk och elnät ett dugg.
– Money talks, men bolagen och Kraftnät tjänar ju lika mycket – eller mer – på de höga priserna.
Hela idén med elområden är därför kontraproduktiv.
Och det är svenska regeringar som godkänt den ordningen. Tur i oturen är att politikerna inte kommit på att högre bensinpriser i norr skulle öka oljeproduktionen där.

PS, dagens fakta: Elspotpriset för det sydligaste elprisområdet, SE4, rusar idag onsdag, till 5,70 kronor per kilowattimme (+ alla skatter och avgifter).
Det är över 50 procent högre än igår. Och det är hela 10.925 (!) procent högre än i norra Sverige, där elspotpriset på onsdagen endast är 5,2 öre/kWh.
I spåren av de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit i gång det oljeeldade Karlshamnsverket. Verket förbränner 70 000 liter olja i timmen och har varit i gång en vecka, skriver Aftonbladet.

Staffan Engström är enhetschef på Svenska kraftnät. Enligt honom råder det ingen effektbrist i Sverige just nu.
– All efterfrågan som önskas från marknaden tillgodoses. Så en brist är det inte just nu, men däremot så ser vi väldigt höga priser.
Tack för den kortslutningen.

Vad jag tycker? Självklart bör bensinpriset vara detsamma i hela landet. Liksom priset på mjölk, kaffe, öl och el.
Även vinet för övrigt, även om det är italienskt.

När vinet är som bäst? Nu!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s