Långfredag: En hårdkokt historia

I början var ägget.

Han: Klart jag vill ha ägg till frukost! Det är ju påsk!
Om du inte tror att den kristne guden skapade jorden på sex dagar, oklart varför, kanske du gärna tror att i början var allt ett ägg.
– Det passar ju ganska bra så här i påsktider, eller hur?

Enligt kinesisk mytologi (221 f.Kr.–206 f.Kr.) skapades universum ur ett ägg, läser jag i Mats EkdahlsÄgget” (Carlssons förlag) som jag läser varje år som min far läste bibeln. Oklart varför, men efter 18 000 år sprack det kinesiska ägget. Av vitan formade himlen (yang), gulan blev till jorden (yin) och  ur ägget dök även Panguspontant upp”. 
Pangu var en slags gud som ägnade tusentals år åt att separera himlen från jord. 
– Inget quick fix på sex dagar här inte!
Pangu var en hårdkokt typ. Enligt myten bestod ett dagsverke i att höjda himlen tre meter och göra jorden tre meter tjockare av gulan. 

Detta slitgöra pågick i ytterligare 18 000 år varefter himlen blev extremt hög, jorden blev extremt tjock.
Liksom Pangu, faktiskt. ”Hans huvud och hans lemmar bildade de fem heliga bergen, hans blod, tårar och svett förvandlades till floder, hans ögon bildade sol och måne, hans hårstrån skogarna och växtligheten, tänderna förvandlades till stenar och malmer, märg och spermier blev juveler och jade. Vindarna var inget annat än hans andetag, och det dånande dånet hans röst, medan blixtar kom ut ur hans ögon …”.

Det verkar vara något med ägget, för enligt den grekisk-orfiska skapelseberättelsen var det Kronos som skapade världen ur ett silverägg. Ur ägget föds nämligen den strålande guden Phanes även kallad Protogonos (den förstfödde), det är han som ska göra jobbet.
Phanes betyder ”att bringa ljus” men även gudar behöver vila och eftersom Phanes var en modern man, det vill säga en androgyn hen, så föder han dottern Nyx (Natten).
Eftersom Phanes även kände sig ensam blev Nyx för enkelhets skull hans fru och med henne bygger han sedan himmel och jord på det att vi i påsktider 2 600 år senare ska fira att en kollegas son med kokta ägg.
– Kollegans grabb blev korsfäst men återuppstår på tredje dagen.
Såväl katoliker, protestanter, ortodoxa kristna och judar frossar sedan dess i ägg under påsken. Även om ägget kan kopplas till Jesus död och uppståndelse, så finns det fler hårdkokta historier att knäcka ett ägg över.
I den judiska påsktraditionen symboliserar t ex ett hårdkokt ägg det hårda livet som judarna hade under slaveriet i Egypten – det vill säga långt innan kristendomen började konkurrera om själarna.

Att påsken blivit den stora ägghelgen beror i andra kulturer helt enkelt på det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk.
– Vilket också var praktiskt här i norra Europa eftersom hönsen värper mer ägg när det blir ljusare.
Numera äter även en ogudaktig gubbe som lever det ljuva livet en udde några extra ägg under påsken. Detta eftersom äggproducenterna får extra mycket textreklam av våra grävande journalister under påsken.
Orsak och verkan.
– Dessutom hände det sig detta nådens år 2023 att konditoriet i Torsås (som dessutom heter Pe P:s Konditori!) gjort de godaste påskbakelserna nånsin för att jag aldrig mer ska glömma vår bröllopsdag.

PS: Vi firar inte bara att min yngsta fru hunnit bli min äldsta 17 år senare. Erik och Amanda (med en liten kyckling i magen!) kom igår och det är också värt att fira med hennes hembakta konstverk (”påskvärk”).

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s