Tisdag: Ny vecka – nya vårtecken

Han: Påsken är över, vi har återuppstått med en välstädad sjöbod (tack Erik!). Noterar att även andra vårtecken hopar sig – särskilt om man får hjälp att upptäcka dem av ett proffs som Axel Kielland):
– Nej, det där är inga vanliga ankor, det är två skäggdoppingar (Podiceps cristatus) som dansar Pingvinsdansen.
Imponerande, om du tycker att din partner verkar härma dig – kolla in det här:

– Och se, där uppe kommer det tredje strecket med vitkindad gås.
Inte heller det var alltså våra vanligaste kanadagäss.Den vitkindade gåsen (Branta leucopsis) är en mycket vacker, kompaktare och ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt.
Och i nästa ögonblick riktas kikaren upp mot skyn:
– Havsörnen (Haliaeetus albicilla), den måste ha upptäckt något att äta där ute på Fimpan. Att den är minst fem år gammal ser du på de vita stjärtfjädrarna.

Handmålad strandskata.

Så där fortsätter det. Alltså noterar jag att vi har haft (fågelskådarsvenska för ”Jag har råkat se”) ett par strandskator (Haematopus ostralegus) som inte riktigt bestämt sig för om du gillar varann eller inte. Två havstrutar (Larus marinus) har dessutom hittat tillbaka till udden efter en behaglig vinter i varmare trakter.
Svanarna (Cygnus olor) försvarar sina revir, ty kärleken är ganska ogin.

I går morse hörde vi gärdsmygen sjunga i snåret bakom sjöboden. Familjen Pilfink har flyttat in i holken i körsbärsträdet (som jag fått i födelsedagspresent av Axel K), en flock vigg (som jag trodde var storskrake) dimper ner utanför udden och där är ett gäng krickor som inte heller är storskrakar även om hanarna påminner om varandra på håll.
Storskraken har varit här under ett par veckor, liksom enstaka par av mellanskrakar – och Aksel hsr förstås även sett den mer sällsynta salskraken.
– Men det där tjatet känner till och med jag igen – fågelvärldens egen Lilly My är tillbaka och hon lika jobbigt ettrig i tonen som hon brukar vara.
– Älskar dig också, lilla fisktärna där!

Om det hänt något annat i världen idag så har jag missat det. Vi har varit i Ronneby och hälsat på hennes gamla faster Gun och Sten, 93. Dessutom har vi varit upp i Torsås och köpt en ny dörr till hennes växthus 2 av Kalle Bojfors (som för exakt tio år sedan byggde om vårt kök och badrum).

Dörren…

Hon: ja så ser den ut och ska ersätta två av fönstren på ”baksidan” av växthus 2. Då blir det enklare att flytta in och ut det stora citronträdet därinne. Förra sommaren fick det stå inne, och i år skulle det vara ännu svårare att få ut med alla citroner det har nu, om jag inte får en så stor altandörr att det bara gå att rulla ut.

Dessutom så skriker det efter en större kruka vilket är omöjligt att byta till inne i det proppfulla växthuset…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s