Fredag: Det hjärtat är fullt av

Han: Gräsänderna samlas till morgonens frukost. De äter av och blåstången som flutit in under natten.
– Intresset ljuger inte. Så säger man. Egentligen sa Marx att ”egenintresset” avslöjar ofta vad människor tänker, säger och hur gör.
Ett annat ordspråk lyder:
– Det hjärtat är fullt av talar munnen.

Jag tänker på det när jag än en gång hör ältandet av den svenske statsministerns ”felsägning” under ett möte i Göteborg.
– Israel har rätt till folk …
Vad jag undrar när jag ser gräsänderna äta är detta.
– Hur kommer sig att mobben hoppas att Kristersson håller på att säga ”folkmord”?
– Varför tror man sig inte höra till exempel att ”folkrätt”?
Beror det på att publiken inte är lika familjär med det uttrycket?

PS: Om du inte visste det så är uttrycket hämtat ur Bibeln, Matteus 12:34 och lyder: ”Ni huggormsyngel! Hur skulle ni som är onda kunna säga något gott? Munnen talar ju vad hjärtat är fullt av.”

PS2: Allt hänger som bekant ihop i vår lilla värld även vi gärna blundar för det. På planet upp till Stockholm (jaja, barnbarn) bläddrar jag förbi all textreklam för Ridley Scotts ”Napoleon” (svensk kulturbevakning = vältajmad pr för storfilmer och kändisförfattare) och läser Svante Holms upplysande lektion om Napoleon Bonapartes betydelse för judarnas integration i västra Europa. Han väckte till och med tanken på en judisk stat i Mellanöstern (DN 24 nov 2023).
Även om Napoleon gjorde sig till envåldshärskare var ett barn av sin tid. Med den franska revolutionen 1789 kom religionsfriheten till Europa.  Napoleon var katolik, men 1804 gav han protestanterna medborgerliga rättigheter och två år senare även judarna som dessförinnan tvingats leva i getton.

Ett citat: ”Som befälhavare för ockupationsarmén tillät han judarna att bo var de ville och befriade dem från kravet att bära särskiljande symboler. Under belägringen av Akko, som idag ligger i norra Israel, rapporterade flera europeiska tidningar att Bonaparte uppmanat Afrikas och Asiens judar att ansluta sig till honom mot löfte om att få återupprätta det antika Israel.  Än idag tvistar historikerna om huruvida han verkligen hade för avsikt att upprätta en judisk stat i området, eller om nyheten byggde på ett falskt rykte. Det hindrade dock inte rabbiner som Aaron Ben-Levi i Jerusalem från att hörsamma överbefälhavaren och mana judar att återvända till Sion och bygga upp templet på nytt …”

Napoleons nederlag i Waterloo utlyste kontrarevolutionen, vilket även drabbade judarna. ”Människor som inte tyckt om revolutionens ideal såg nu judarna som farliga bonapartister”, konstaterar Svante Holm och ger ännu en pusselbit till den antisemitism som fortfarande spökar.
Och du har rätt. Jag tror inte Ridley Scott behandlar detta tema i sin film. Men jag har å andra sidan bara läst textreklamen.

Publicerat av

Lämna en kommentar