Lördag: bortom corona och börsfall

Tillbaka till framtiden? Eller oktober 2019.

Han: Vaknar 06:05. 4 grader varmt ute. Känns som 0, nordostlig vind, 6 sekundmeter känns som 9 i byarna. Men inget regn.

Morgon med tidningar i sängen: Stockholmsbörsen föll kraftigt under fredagen, och stängde efter en skakig resa ned 3,3 procent. Man sätter därmed punkt för en av de svängigaste börsveckorna på länge. Index är nu nere på samma nivå som i oktober förra året, skriver SvD Näringsliv. Alla 30 storbolag pekar på rött. Bland de största förlorarna under veckan återfinns Veoneer och Dometic Group, som fallit 16 respektive 10 procent på en vecka. SKF, Autoliv och SSAB pekar också ilsket rött, ner 8–9 procent.
Getinge och Ica tillhör veckans vinnare med uppgångar på 9, respektive 7 procent. Kinnevik föll 3% igår, men klarade veckan upp 1,59%. Hon trädgårdsmästaren som också är börshaj oroar sig dock för utvecklingen.
– Köp, säger jag. Det vänder.
Ekonomin är inte sjuk. Nedgången beror på stora aktieägare flyr till statsobligationer, läser jag högt ur Financial times.

Coronaviret är på alla sidor, men de hoppar jag över. Känns som om Krösa-Majorna bland gamla kollegor än en gång lever upp över att få gotta sig i att kometen än en gång kommer. P1:s Medierna ställer som vanligt de viktiga frågorna, typ: ”Är det inte medierapporteringen om hamstring som driver ”hamstringsvågen?”.
Kanske begränsas mitt intresse av att viruset ännu är långt borta från udden. Ingen tycks hamstra torrmjölk på Tempo i Gökalund.

Läser med växande obehag den långa intervjun med ståuppkomikern Soran Ismail, en Media Darling och fin kille som försvann i #meetoo-tsunamin, anklagad för 6 våldtäkter och 4 sexuellt utnyttjanden och som två år senare fortfarande är helt oförstående till att tjejerna tog det på det sättet.
– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse.
Men det är klart, ”Det är inte nödvändigtvis helt okomplicerat med relationer, särskilt inte när sex är inblandat.”

Finner större nöje i lingvisten Mikael Parkvalls sylvassa kommentar till sin Svd-kollega, ledarskribenten Maria Ludvigsson, som hävdar att ”Det som mer än något annat är svenskt, är det svenska språket. Inget gör oss mer unika”.
Redan där har vi ett smärre problem, konstaterar Parkvall – om språket ska användas som lackmustest på svenskhet förvandlas med ens hundratusentals finländare till svenskar, vare sig de vill eller inte. Än mer problematiskt är att talare av samiska, meänkieli, älvdalska och svenskt teckenspråk berövas sin svenskhet. Det är svårt att i sammanhanget inte dra paralleller till det beryktade Facebookinlägg om vem som är svensk som SD:s Björn Söder fick löpa gatlopp på grund av för knappt två år sedan.

Eftersom svenskheten sitter i språket, följer att ett lämpligt sätt ”att hylla det svenska” vore ”att värna vårt språk”, och därmed ”inte påstå att skillnaden mellan de och dem inte spelar någon roll för förståelsen”, hävdar Ludvigsson.
– Därmed tar hon ifrån även mig min svenskhet, konstaterar Parkvall. Även jag tillhör generationen som hatar att folk blandar ihop ”de” och ”dem” i text, men Parkvall visar som lingvist att denna min känsla inget har med svenskhet att göra. ”Även mitt öga, tro det eller ej, störs av skribenter som inte skiljer på de och dem, men som sagt: det är estetik, varken mer eller mindre”.

Det ska jag tänka på i fortsättningen. Även om jag aldrig kommer att sluta rätta mina barns sms.

Hon: orkar inte tänka på börsen Peppe, tänker mer på självförsörjning och om det var en bra idé att ge 12.50 € för en Christophine (kayote) och lika mkt för tre små Ingefäror i en trädgårdsbutik vid Pont Neuf i Paris… verkar inte hända nåt med dem. Satte ett par ekologiska ingefäror köpta på Ica för 12 spänn vid sidan om. Få se vilka som kommer upp först, om någon nu vill säga kommer upp.

Hon: förbereder också några pizzor inför kvällens drink med våra grannar Ancy och Håkan. Lite nervöst eftersom pizza är Håkans paradrätt, och jag har aldrig gjort egen från grunden förut…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s