söndag: ja, vart tog brösten vägen på kvinnodagen?

Lördagkväll i tv-soffan.

Han: Greta Thurfjell heter en krönikör på DN Kultur. Jag gillar hennes sätt att tänka. Däremot undrar jag hur DN:s redaktörer tänker när de på Internationella Kvinnodagen framför kvinnors bröst och rumpor.
Mer om det senare.

Rätt låt vann och i DN skriver Kajsa Haidl: ”The Mamas bryter trenden av mansdominans”. En rubrik värdig Internationella kvinnodagen.
Och visst:
– Grattis kvinnor till alla framgångar under året!
Jag menar det.
All diskriminering är idiotiskt slöseri med resurser. Min erfarenhet är dessutom att kvinnor i de flesta fall är mer målmedvetna, mindre lata, mindre självgoda och mer självkritiska och därför bättre chefer och föredömen. Förmedligen även Melloartister.
Men ändå, det betyder inte att kvinnor flyttar fram sina positioner alltid betyder att jämställdheten tar ett steg framåt. Med risk för att framstå som cynisk gubbe:

 1. Snart är en majoritet av de svenska partiledarna kvinnor. Det ska intressant att se vad det betyder – men tänk om detta bara är ett uttryck för att den inhemska partipolitiken blir allt mindre intressant när männen flyttar med makten till EU?
 2. Nästa LO-bas är rimligtvis en kvinna – men platsen blir ledig bara på grund av att Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson vill ta ett steg upp i sossehierarkin. Är det en seger för fackkvinnorna att de flyttar fram sina positioner när fackets inflytande marginaliseras?
 3. ”Kvinnorna dominerar på kommundirektörsposten”, konstaterar GP.
  Jomen visst, men kommunerna blir ju allt mindre viktigare när centraliseringen flyttar makten till regioner, stat och EU. Detsamma gäller inom skolans värd och i den krisdrabbade sjukvården. Kvinnor får städa upp efter män, som insett att problemen är större än möjligheterna för en framgångsrik karriär.
 4. ”Av de som i år ger ut sin första skönlitterära bok är 72 procent kvinnor. På skrivarskolor är den kvinnliga dominansen också stark. Att vara författare är på väg att bli ett kvinnoyrke”, skrev DN i november 2019. Under senare år har det blivit uppenbart att kvinnliga författare tagit allt större plats inom litteraturen – men beror inte det på att allt färre läser böcker, att männen därför överger det skrivna orden till förmån för spel och visuella medier?
  Kulturmannen är död.
 1. Allt fler mediechefer är kvinnor – men vart tar karriärmännen vägen? Svar: till mer välbetalda jobb i företag och PR-byråer.
 2. Och näringslivet har sitt eget lackmuspapper: Den goda nyheten på den Internationella kvinnodagen är att en kvinna i storföretagens ledningsgrupper nu har blivit norm snarare än undantag bland de svenska företagen.
  Det en seger som liknar den som svarta skådespelare upplevde när Hollowoodbossarna insåg att det var bra för affärerna med åtminstone en lojal svart sidekick till den vita hjälten.
  Andelen kvinnor i svenska ledningsgrupper har förvisso ökat – men bara med 0.7 procentenheter, enligt rapporten. Siffran är nu uppe på 18.5 procent.
  Amanda Lundeteg, vd för AllBright, säger att antalet kvinnor på ledningsnivå egentligen inte blir fler – i den mån de ökar i andel beror det snarare på att männen blir färre!
  – Tidigare har vi sett att man har bantat företagens ledningar mycket och att det då främst är män som har fått lämna. Då har andelen kvinnor ökat trots att antalet egentligen inte har ökat. Nu har man inte bantat ledningarna i lika stor utsträckning, och därför har andelen kvinnor inte vuxit lika mycket som tidigare.

  Jämställdheten i ledningsgrupperna går i snigelfart och handlar mer om döstädning än att kvinnornas position blivit starkare. Med dagens utvecklingstakt kommer ledningsgrupperna att vara jämställda först år 2041, enligt vår uträkning. Men om man tar hänsyn till att väldigt många äldre män kommer att gå i pension de kommande 15 åren, och att kvinnorna är fler och uppnår bättre resultat på universiteten, så borde det kunna gå snabbare än så, säger AllBrights vd.
  Bra? Självklart. Men är det en seger att gubbar har vett att dö?

  7. De nya unga techbolagen är Sveriges framtidshopp. Men när det gäller jämställdheten inger de inte hopp. Knappt en femtedel av styrelseplatserna i svenska techbolag upptas av kvinnor, visar Di Digitals granskning. Jämställdheten är därmed till och med sämre än hos börsbolagen och på två år har det knappt skett någon förändring.
Unga teckbolag är till och med sämre.
 1. 8. Och viktigast av allt: Män äger dubbelt så mycket som kvinnor i Sverige. Det gäller både fastigheter, företag, skog och mark, patent och upphovsrätter, bilar, sparkapital och deltagande på aktiemarknaden. Detta konstaterade tankesmedjan Ownershift i en rapport i fjol.
  – Vi pratar ofta om andelen kvinnor på chefspositioner eller i styrelser, men mycket av den verkliga makten ligger i ägandet, säger Evelina Bonnier, doktor i nationalekonomi och en av författarna till en ny rapport på ämnet.

Listan kan bli mycket längre, men missförstå mig rätt. All diskriminering är som sagt slöseri med resurser. Varje seger, för jämställdhet, inklusive The Mamas, är värd att fira denna kvinnornas dag.
Men låt oss undvika alltför storvulna segertal.

Tänkvärt på kvinnodagen?

PS: Och rubriken på dagens föreläsning? Fångade mitt intresse bland allt förväntat kvinnodagsmaterial i dagens morgontidningar var rubriken ”Vart tog egentligen brösten vägen?”
”Mina egna empiriska studier tyder på att män över 40 generellt föredrar bröst, medan de under 40 alltid väljer rumpa”, skriver DN Kulturs Greta Thurfjell (själv storbystad, enligt artikeln) och undrar vad bröstens tillbakagång säger om vårt samhälle.
Det undrar jag med. Dock inte Hon, som säger att hon varken undrar var bröst och rumpa tagit vägen men att hon gärna vill ha frukost på säng.
Intresset ljuget inte, säger man och att DN lyfter fram Thurfjells artikel med fina färgillustrationer på 4 sidor just på Internationella kvinnodagen kanske också säger nåt om hur långt jämställdheten mellan könen kommit.

Udden.

Nåja, i övrigt har kvinnodagen varit ett trevligt arbetsläger där man och kvinna arbetat sida vid sida för att förbereda våren på udden.

Väger tyngre är bröst.

Hon: vem bryr sig om bröst… känns helt ointressant. Vet inte när jag hörde någon prata om sina bröst. Däremot är det måndag imorgon, och jag har inte planterat om alla tomater jag borde. Det känns sådär. Men snart är det förstås fredag igen 🙂

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s