torsdag: Därför sticker lagomlandet ut

Han: Eftersom jag jobbat klart och gjort frukost och hon fortfarande läser morgontidningarna och Instagram, får jag väl börja idag också.

Alltså: Äntligen nån som gör nåt åt viruset! I Turkmenistan har det auktoritära styret förbjudit coronan, enligt svenska medier.
Den som nämner coronavirus på gatan eller bussen kan gripas och ordet coronavirus har tagits bort från hälsobroschyrer som delas ut i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, enligt Turkmenistan Chronicle som är en av få oberoende källor till vad som händer i det slutna och isolerade landet.

Nåja, den nyheten var för bra för att svenska redaktörer skulle kolla upp den. ”Is this true? Well, not exactly”, skriver nyhetsbrevet Euroasianet som är mer noggrann med sanningen: What is certain is that Turkmenistan has adopted a consistent head-in-the-sand stance over the pandemic. The government insists that there are no confirmed cases, and there is no certain way of confirming or denying the accuracy of this insistence in view of the country’s intense secretiveness. The president has never uttered the word himself, but state media and government bodies have gingerly acknowledged the existence of the problem.”

Nyhetsbrevet berättar att Hälsoministeriet upprättat en hotline där medborgarna kan ringa och fråga viruset. “It is quite possible – not to say probable – that the hotline was actually created in response to articles about the alleged ban. Or it might have been occasioned by the UN office in Ashgabat’s announcement on April 1 that it is drawing up a joint plan with the government on how to respond to the coronavirus pandemic… As mentioned above, however, none of this to say that Turkmenistan is not coping with its trademark, paradoxical combination of delusion, blithe indifference, deception and panic…”

Och det är ämnet för dagens predikan: Medborgare som för en kort tid sedan klagade på Sverige alltid svassar efter EU-direktiv, klagar nu på att våra politiker och myndigheter inte gör som Europa och världen utan tror att vi begriper allt själva.
Så är det och Turkmenistan visar vad skillnaden är: Den svenska ämbetsmannatraditionen har anor ända tillbaka till 1600-talets Axel Oxenstierna. Traditionen handlar både om förvaltningens självständighet från den politiska makten men också om de enskilda tjänstemännens ”nit och redlighet”.
Idag är Anders Ternell symbolen för den gråa (tröjklädde) tjänstemannen – igår var det riksdagens talman Andreas Norlén som under regeringsförhandlingarna efter valet 2018 symboliserade arvet efter Oxenstierna.
Vi ska vara stolta över dessa ämbetsmän.

Fortfarande finns det politiker som Brasiliens Bolsonaro eller Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov som förnekar coronan. Men runt om i världen kliver politikerna fram till de dagliga presskonferensernas tv-kameror och mikrofoner. Macron, Boris Johson, Merkel, Trump, alla försöker de dra politiska växlar på viruset. Därav allehanda radikala restriktioner som går hem i stugorna – men som experterna skakar på huvudet åt.
Källor i huvudstaden säger mig att den svenska socialministern ville stänga skolorna för två veckor sedan när folk och journalister börjat peka finger åt regeringen för att vara ”för feg”.
– Gör det om du vill, sa Oxenstiernas efterträdare. Men jag kommer att säga att det fel.

Avgjort. Även partiideologerna inser att det finns gränser för partipolitiken i Lagomlandet – som när det gäller förvaltningstradition inte alls är lagomt utan unikt och radikalt egenartat.

Nu ska jag fortsätta arbeta.

Padron

Hon: jag vill bara säga att det är jag som hämtar tidningarna varje morgon och oftast även maler bönor, sätter på kaffet och tar fram frukosten. Och LÄSER tidningen noga, inte bara skummar igenom dem. Ok, du har ändå bäst koll på vad som händer men det är ju för att du lyssnar på P1 från det du vaknar till det du somnar, minst… Jag lyssnar på fågelkvitter och havsbruset. Därför måste jag läsa tidningen noga!

Attans, nu börjar det, oron för plantor som inte mår bra eller fått ohyra. Min största och finaste chiliplanta har fått blad som börjat krulla sig, och så har den knottror under bladen. Sprayar med neemolja, mot bladlöss och annat otäckt, dränker den i vatten. Sen googlar jag, verkar inte vara ohyra utan näringsbrist pga antingen näringsfattig jord eller övernattning eller båda delarna. På ett annat ställe står det att det kan bero på för mycket näring… Den har i alla fall fått ny större kruka, och en skvätt vatten till. Man fattar hur bönderna har det, pust!

Han: Idag har vi handlat kött hos bonden i Attanäs och allt utom toapapper på Ica i Jämjö. Vi och vi, jag är reducerad till chaufför och får lyssna på P1 medan hon handlar.
– Undrar om det verkligen funkar. Jag menar hon kommer ju till mig igen och andas.
Hinner i alla fall ringa Peter på PPL om att han kan hämta sina containrar. De är fyllda med ris och rivningsvirke från Margaretas stuga. Hinner knappt hem till udden innan Jonas från Antes Lyft & Transport rullar in med sin kranbil.
– Vi älskar stora bilar, säger han när han ser att jag krymper till en liten grabb från Blåsjöfallet som tvingas hålla tillgodo med en gammal Volvo (sonens) och gav sedan en lektion i hur man packar två fulla containrar i en.

I övrigt: Pillar med hennes växthus i motvind. Det blåser 19 m/sek, säger hon och går in till sina plantor.
Gjöt trots allt plintar. Anderberg, grannen som gör allt rätt, småskrattar via sms. Men det är inte som han tror. Plintarna behövs inte för att växthuset ska stå pall för vindarna. Däremot är de bra för att rikta upp huset så att glasskivorna passar.
– Inser att det blir vårens snackis i akademin.

Plötsligt tittar Sop-Bengt fram bakom enen, i varm vindjacka och mössa. Brunbränd, han och frugan har varit i Spanien i fyra veckor och håller avståndet trots att han en social typ och äger en traktor som han vet alla vill ta på.
– Underlig tid vi lever i. Men vi har i alla fall tur med vädret.
Blåsten, menar han.
Mina händer värker, men jag glad att jag är omgiven av optimister (och att en spade är en spade – I Stockholm skulle Sop-Bengt ha titeln HRSUSNR, Head of Recycling and Sustainability Unit Somewhere, Now Retired). Anders (Ternell) lät inte lika övertygad om det ordnar sig på dagens presskonferens. Men nu har han i alla fall insett att det är ”de äldre äldre” vi ska oroa oss för, inte Sop-Bengt och mig som håller oss utomhus.

Jordgubb- och blåbärspaj

Hon: och medan Byggare Bob grejade hann jag med både ett yogapass (tänkte först banga, redan…) och fixa efterrätten.

Han, senare: Inser att jag är priviligerad. Jag tillhör inte de ”äldre äldre” som dör som flugor på vårdhemmen. Jag är även betraktaren när det gäller dramat på Fimpan: 2 stora havsörnar flyger in som B52:or över måsarnas bon och sprider död.
Hon oroar sig, men hon oroar sig för att en av hennes 170 plantor inte verkar må bra. Min 5 o’clock dry martini blev helt okey, liksom Barbera d’Alban som vi öppnade igår. Hennes italienska bondgryta smakade till och med ännu bättre idag, Ludde vilar på sin filt och nu tittar hon på sitt favoritprogram, Antic Roadtrip på TV8.
I natt kommer inga varulvar yla i mina öron.

Publicerat av

En reaktion till “torsdag: Därför sticker lagomlandet ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s