onsdag: kan vi vara säkra på att Trump inte ljuger även idag?

Han: Klockan är 06:10. Läser de internationella morgontidningarna. Det ingår i jobbet även på udden. På CNN varnar president Donald Trump för ”painful and tough 2 weeks” när kanske 240000 amerikanare kan komma att dö.
Den mannen tycks komma undan med allt. Alternativa sanningar från Vita huset har blivit så självklara, att Trump aldrig behöver förhålla sig till vad han sa igår. Washington Post gör sig trots det omaket att sammnställa vad världens mäktigaste man tyckt om den smitta han idag tror ska döda en kvarts miljon amerikanare.
– Kan vi vara säkra på att Trump ljuger även denna gång?

För inte så länge sen hävdade Trump att coronaviruset var fake news, ingenting att bry sig om:
Jan. 22: “We have it totally under control. It’s one person coming in from China, and we have it under control. It’s going to be just fine.”
— CNBC interview
Feb. 10: “Looks like by April, you know, in theory, when it gets a little warmer, it miraculously goes away.” — New Hampshire rally
Feb. 24: “The Coronavirus is very much under control in the USA. … Stock Market starting to look very good to me!” — Twitter
Feb. 28: “It’s going to disappear. One day, it’s like a miracle, it will disappear.” — News conference
March 4: “Some people will have this at a very light level and won’t even go to a doctor or hospital, and they’ll get better. There are many people like that.” — Briefing with airline CEOs
March 9: “The Fake News Media and their partner, the Democrat Party, is doing everything within its semi-considerable power … to inflame the CoronaVirus situation.” — Twitter
March 10: “We’re prepared, and we’re doing a great job with it. And it will go away. Just stay calm. It will go away.” — Meeting with Republican senators 
March 14: “We’re using the full power of the federal government to defeat the virus, and that’s what we’ve been doing.” — News conference
March 15: “This is a very contagious virus. It’s incredible. But it’s something that we have tremendous control over.” — News conference
March 17: “I felt it was a pandemic long before it was called a pandemic.” — News conference
March 18: “I always treated the Chinese Virus very seriously, and have done a very good job from the beginning, including my very early decision to close the ‘borders’ from China – against the wishes of almost all.” — Twitter
March 19: “We took the best economy we’ve ever had and we said ‘Stop. You can’t work. You have to stay home.’ … Here’s a case we’re paying a lot of money to stop things because we don’t want people to be together so that this virus doesn’t continue onward.” — News conference
March 23: “America will again, and soon, be open for business — very soon — a lot sooner than three or four months that somebody was suggesting. … We cannot let the cure be worse than the problem itself.” — News conference
March 24: “I’d love to have the country opened up and just raring to go by Easter.” — Fox News interview
 March 26: “I don’t believe you need 40,000 or 30,000 ventilators. You know, you go into major hospitals sometimes they’ll have two ventilators, and now all of a sudden they’re saying, ‘Can we order 30,000 ventilators?’” — Fox News interview
March 28: “WE WILL WIN THIS WAR. When we achieve this victory, we will emerge stronger and more united than ever before!” — Twitter
March 29: “Nothing would be worse than declaring victory before the victory is won.” — News conference
March 31, and in the end of the day Donald Trump warns the US death toll could quickly reach 240,000 and warned Americans of a “very, very painful two weeks”

Sannskrift.

Trump har tagit över en gammal rysk tradition där sanning är det som tillfället gynnar den egna maktpositionen. Det finns till och med i det ryska språket. Som av slump hittar jag en ledartext som jag skrev i Resumé 11 oktober år 1990:

Ryskans ’Pradva’ betyder som vi vet ’sanning’. Men sovjetforskaren Kristian Gerner har påpekat att det inte är hela sanningen. I ryskan finns nämligen två ord för ’sanning’ – ’pravda’ och ’istina’. Pravda är namnet på det sovjetiska kommunistpartiets tiding. Det vanligaste översättningen av detta pravda är ’sanning’, på engelska ’truth’. Men i ryskan betyder ’pravda’ även ’rätt’ och ’rättvisa’, det vill säga ’pravada’ är en socialt accepterad och föränderlig sanning.
Sanning, i betydelse ’absolut sanning’, heter på ryska ’istina’. Detta sanningsbegrepp har spelat en underordnar roll i den ryska kulturen, till förmån för det normativa och auktoritativa ’pravda’. Det gamla tsarryska lagsamlingen hette således ’Rysskaja prava’. Den utanför Sovjetunionen förekommande vitsen ’i Izvestija står inga nyheter och i Pravda ingen sanning’ är därför poänglös, menar Gerner. ’Izvestija’ betyder för det första inte ’nyheter’, utan ’underrättelser’ och i Pravda ska stå dagens officiella pravda. Makthavarnas sanning…”.

Nu vet du det också. Och naturligtvis var det inte ”av en slump” jag hittade ovanstående text. Det är för sådana här tillfällen jag vägrar slänga mina låder med gamla böcker och papper. De behövs när sanningen ska fram.
– Eller hur, älskling.

Vegetarisk coq au vin, förutom salsiccian då…

Hon: blev lite deppig av dagens presskonferens, hela grejen är givetvis deppig, men idag sjönk allvaret in än mer. Vi är ju ändå lite avskärmad härnere på Udden och har hela tiden massor av saker att fixa med, ute som inne, så jag tänker inte på att vi är ofrivilligt isolerade. Men nu började jag tänka på barnen, som är på två olika sidor av Sverige och långt ifrån mig båda två. Om det skulle hända nåt och man inte får eller kan resa, eller inte får hälsa på eller ta emot besök… vill inte bara tänka tanken!!!

Men jag kan ju alltid göra en middag som i alla fall en av dem är väldigt förtjust i. Även om vi är själva och kommer få äta av det i en vecka… Tror grundreceptet var en vegetarisk Coq au Vin, men så la jag till Salsiccia o lite annat så det blev nog mer en italiensk bondgryta.

Nu börjar förra säsongens infrysta krossade tomater sina, idag tog jag guldklimparna, hela skållade och skalade Brandywine. Och så ett par chili, också infrysta, Hot lemon och Cayenne. Och så några soltorkade tomater, också från förra sommaren. Det här med självhushållning känns ju extra bra i dessa tider dessutom. Fast grejen är att jag själv har lyckats få till dem 🙂

Sen dagens bästa, förutom att Luther även idag kan känna sig stolt över mig, jag ska träffa bästisarna Jossan, Petra och Jojjo på en virtuell aw klockan åtta, hurra!

Nej nu måste jag fixa middag.

Publicerat av

En reaktion till “onsdag: kan vi vara säkra på att Trump inte ljuger även idag?

  1. Eftersom vi alla bär inom våra kroppar ett otal olika coronavirusstammar och ingen test är helt säker så framkommer det att smittotalen och dödstalen blir våldsamt överdrivna. Därför kan ingen, vare sig läkare eller myndighetspersoner med absolut säkerhet uttala sig om det rätta antalet smittade och eller döda. Information finns på nätet om man inte begränsar sig till enbart mainstreammedia vilka alla ägs av stora nyhetskoncerner vars ägare har en benägenhet att vinkla sina nyheter åt det för dem fördelaktiga hållet beroende på deras åsikter och eller fördomar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s