Tisdag: börjar tidigt, men bra

6.14
6.40
11.00

Hon: vaknar tidigt trots sommartid, men somnade å andra sidan ganska tidigt. Och vem vill somna om när man kan ligga kvar i sängen och se solen gå upp. Nästan -6 grader ute, typ kallast i vinter, så väntade med att hämta DN och SvD till klockan var åtta, annars brukar jag gå vid sju om jag vaknar tidigt. Alltså, man får gå drygt 1500 steg för att komma till brevlådan…

Frukost på altanen, solen värmer och ingen vind, såå skönt. Men sen måste man ju ha rutiner så inte Luther ger en ångest, alltså har jag bestämt att varje tisdag och torsdag ska jag köra Yoga with Adriene. Istället för som i Stockholm på SATS Stureplan tisdag och torsdag lunch. Kände mig stark faktiskt, måste bero på allt trädgårdsarbete för det var vääääldigt länge sedan jag körde ett pass av nåt.

Ok, slut på blogg-pausen, nu måste jag kolla Peppes gjutna fundament, eller vad det är han gjort med cementen, på växthuset. Han kommer nog förklara mer om det här senare ;). Och så har jag en deg på jäsning som också behöver omvårdnad. Hur hann man jobba…

15.45

Hon: nu kan Luther dra nåt gammalt över sig. Fin sockerkaka från 7 sorters kakor, min mammas favorit, och så rostbröd från min nya ”bibel” Bröd bröd bröd.

Han: Hon har skapat hela dan. Jag har arbetat, men inte skapat nåt. Orättvist, men vem har sagt att världen ska vara rättvis? Läser i dagens Svenskan att en Gallup-undersökning i USA visar att 73 procent av demokratiska väljare är rädda att de eller någon i deras familj ska smittas av viruset. Bland republikanska väljare är motsvarande siffra 42 procent.

Enligt opinionsinstitutet Pew Research Center tror nästan en tredjedel av amerikanerna också att viruset, med flit eller av misstag, har skapats i ett laboratorium.
En Geoffrey Kabaservice, chef för den politiska avdelningen på libertarianska lobbybyrån Niskanen Center i Washington DC, ser skepsisen som ett tecken i tiden.
– Det finns en känsla bland framför allt konservativa att eliten ljuger för oss hela tiden. Om eliten säger att det är en pandemi som är farlig och att vi måste stanna hemma, tänker man, då vet vi att de ljuger för att gynna sina egna intressen.

New York är fem gånger hårdare drabbat av coronan än resten av USA. För många invånare i det amerikanska rostbältet framstår alltså viruset som en storstadsepidemi som de får vara med och betala priset för i form av förlorade inkomster och inskränkta friheter.
– Det finns en inpräntad bild av den rena amerikanska landsbygden som står i kontrast mot de farliga, korrupta storstäderna med utlänningar, kosmopoliter, en burgen elit – och sjukdomar, säger Kabaservice till Svenskan.
– När man ser främlingar undrar man varifrån de kommer, på ett sätt som kanske inte är lika trevligt som det skulle vara utan viruset.

Så är det alltså i USA. And what’s up in Amerikas 51:a stat (ingen slump att svensk public service är mer fixerad vid USA än amerikanska medier). Jodå, vi har just flyttat ner till vår udde från Stockholm.
– Jag stannar här borta, sa en av grannarna när vi lossade bohaget.
– Vi vill inte ha Stockholmssjukan.
Det lät som lite på skoj, men det var det naturligtvis inte. Den som sa det kunde ha stått i USA:s inland och skojat lika lite.
Allt skumt, farligt, sjukt kommer från de stora städerna.

”Stockholmare – kom inte hit” är parollen som upprepas över Sverige just nu. Jag förstår de som säger så. Faktum är att jag förmodligen kommer att upprepa slagordet nästa gång som man möter nån jag känner utanför Ica i Torsås.
– Stockholmarna kan stanna där de är, sa gubben på udden och la in en snus. Tvii!
– Opportunist? Jag! Icke, det är bara så att jag råkade få besked om att jag är mantalsskriven på udden från och med idag.
Jag är smålänning!
Och stååckhåååålmarna kan stanna där de är, innanför tullarna.
Förresten vid närmare eftertanke
– Vad ska de från Nybro här nere vid havet och göra?

Läste i Barometern att smittan går i Nybro. Och det är ovanligt många nybrobor som har fritidshus här i Skeppevik. Men de är inte mantalsskriva här. Icke, sa nicke! Förresten sa man inte på lokalnyheterna igår att ”Skandiamannen” – han som beställde modet på Olof Palme – var född i Nybro?
Nästan som New York, om jag får säga vad jag tycker. Men det får man väl inte längre säga i det här jävla landet?!
Jag menar Småland.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s