SkärTorsdag: Idag firar vi växthusets dag

Höjdhopparn till höger. Om nån undrar.

Han: Gott samvete ger god sömn. Och gårdagen blev en hård kamp mot allt högre höjder. Dessbättre hade jag hjälp att glassätta växthuset. Perra Bramstedt kallades Snickarn när han kom till Skeppevik. Men nån visste att han varit höjdhoppare – noterade 2,17, tävlade med och mot en ung Patrik Sjöberg och omnämns även i åtminstone en av Patriks memoarer.
– Alltså fick det bli Höjdhopparn.
I min värld är han dock Snickarn.
– Skål och tack för hjälpen. Nu kan hon flytta ut sina tomat- och chiliplantor.

Hon: det var inte mycket du fick ur dig med tanke på hur lång tid det tog, ha ha… och firandet (bilden) var ju igår precis som du skriver.

En alternativ rubrik idag skulle ju då kunna vara, eller t.o.m borde vara: Skärtorsdag; då firar vi vår bröllopsdag…

Bröllopsparet 13 april år Noll, Palma de Mallorca.

Han: Älskling, den julianska kalendern ersattes redan 1584 av den gregorianska med 365 dagar. Den gregorianska kalenders gäller även på udden. Vår bröllopsdag infaller den 13 april och eftersom jag lämnade svenska kyrkan redan som ogift följer jag den tidsordningen.

Skärtorsdagen är en kristen högtidsdag som infaller torsdagen före påsk, dagen efter dymmelonsdagen och dagen före långfredagen. I den romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag. ”Skär” kommer från ett fornnordiskt ord för ‘ren’, ‘vacker’, ‘blank’ eller ‘klar’, som också finns i förleden till ordet ”skärseld”.
Hon är visserligen nyduschad, ren och vacker, men trots allt känns det inte bra att i dessa tider förknippa vår bröllopsdag med skärselden – ett mycket varmt ställe där själarna befinner sig i väntan på att inträda i de saligas tillstånd eller paradiset.
Hon har förvisso rätt i att vår första bröllopsdag råkade sammanfalla med skärtorsdagen. Just denna dag fröjdades även de stackars satar som genomled skärselden ty bruden var oemotståndligt söt i sin rosa bröllopsklänning och vita stay-ups. Men det är inte skäl nog att fira vår dag på den årliga brasdagen.

Kära fru, bröllopsdag eller inte, för egen del rundade jag skärselden och gick direkt till detta vårt paradis: ”Paradiset är en plats för tillfredsställelse, men inte nödvändigtvis ett land av lyx och sysslolöshet”, som det så träffande heter i Wikipedia. 
Grattis mig!

Nu ska jag odla min trädgård i Voltaires anda, det vill säga arbeta för bruden. Dörrarna till växthuset ska glasas.

Hon: bröllopsklänningen var mitt värsta felköp någonsin, fattar inte vad som flög i mig, planen var en svart enkel stilren klänning. Och så köper jag en smaklös balettvariant. Detta insåg jag direkt när jag satte på mig den på bröllopsdagens morgon, de vita strumporna gjorde det än värre, men lösningen blev min lårlånga balla grungelika kavaj. Den behöll jag på hela dagen.

Redan på eftermiddan hade hon flyttat in.
… med vår indiska soffa…
… och vårens första solros i Pelle Wendels kinesiska kruka.

Hon: nu så, och en del tomater ska få övernatta. Och det gick bra ta ett glas rosé härinne också, men snart kommer inte finnas plats för det, det ÄR ett växthus!!

Han: Egentligen hade jag tänkt berätta en annan sak. När Snickarn som är mera känd som Höjdhopparn och jag åkte till Lindbergs för att köpa en golvbräda till Margaretas stuga träffade vi en annan lokal idrottshjälte, även han ”känd från tv” som det heter – men på den gamla goda tiden när någon blev känd på tv för att hon eller han uträttat nåt och inte bara kallades tv-kändis för att de fladdrat förbi på tv-skärmen, typ i Big Brother eller Paradise hotel.
– Vem vi mötte på Lindbergs?
Svar: Björn ”Böna” Johansson, legendariskt hockeyproffs från Nybro som spelade i Tre Kronor i fem VM-turneringar på 70-talet och i en Canada Cup-turnering tillsammans med Börje Salming. Böna erhöll Stora Grabbars Märke nummer 87 och nu går han omkring på Lindbergs brädgård som en vanlig dödlig!
– Frugan vill att jag bygger en blomlåda åt henne.
Så har en del män det påsken 2020.
Sa vi som skulle glasa ett helt växthus innan vi fick ta helg.

Publicerat av

2 reaktioner till “SkärTorsdag: Idag firar vi växthusets dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s