söndag: undrar vad för intressant som väntar idag?

Tjock blogg.

Han: Igår kväll somnade hon besviken. Hon var besviken över att vi hade bloggat så andefattigt, med tanke allt vi gjort under dagen. På nåt sätt har den kommentaren marinerat i min hjärna i natt för när jag vaknar tar jag fram James Joyce Ulysses – den ramlar snarare i min famn från bokhyllan vid sängen.

Som många vet handlar den romanen om en enda dag i Leopold Blooms liv, närmare bestämt den 16 juni år 1904 – den dag författaren träffar sin blivande fru Nora, men som i romanform kommer att handla om hur Leopold flanerar genom Dublins gator, en dag när nästan ingenting händer men som i Bonniers utgåva i nyöversättning av Erik Andersson omfattar 792 sidor, fotnötter och efterord ej inräknade.
– 792 sidor om en enda dag!
Dessutom en blogg som till formen lånat struktur från Homeros Odysséen om Odysseus resor. Leopold Bloom har en bakgrund i reklambranschen – som hon. Bitvis påminner hennes språk om Joyces (beröm) och för egen del kan jag känna igen mig i Leopold, denne flanör som går omkring och tänker och som ofta tänker på sin fru Molly, en modern och mer temperamentsfull version av Odysseus tålmodiga fru Penelope.

Så det är klart, visst kunde vi fyllt på bloggen igår. Förvisso inte 792 sidor, men å andra sidan brukar hon tycka att jag är mångordig. Därför ska jag avsluta denna morgonmonolog (vi sitter på verandan mot sjön, äter frukost och läser dagstidningarna på paddan eftersom det är söndag) med en kort dagsnotering: Min pappa skrev dagbok tills han inte längre kunde läsa sin egen handstil. I en av de sista anteckningarna som gick att tyda, daterad 12 juli år 2002, beskriver han en dag med sin fru: Skjutsar Henny ner till byn. Hon ska handla. Jag åker till Bolletjärn och tar en promenad i skogen. På eftermiddagen dricker vi kaffe och pratar om allt viktigt som hänt under dagen.

På väg mot nya äventyr.


Sensmoral? Ibland kära fru behövs det inte så många ord för att fånga en underbar dag.
– Vad vill du göra för intressant idag?
Jaså, vattna dina tomatplantor. Kul! Jag går över och tittar på de nya verandadörrarna i Margaretas stuga, så dricker vi kaffe sen på eftermiddan.

Hon: egentligen bara gå omkring och vattna, plantera om och ut osv. Men tror du vill åka till Blomster och Trädgård och köpa ett till Mandelträd plus lite blomsterlådor till ”vägen”. Så det gör vi.

Fick ett efterlängtat mejl i bilen på vägen till blomsteraffären: ”din vara är nu tillgänglig”, så det blev lite shopping under bilfärden med 🙂

Nätshopping ”on the road”
17.05. Utsikten från soffan i växthuset. Ytterligare en Zucchini har fått flytta hit.

Han: Se där Joyce, hon har redan hunnit med mer än vad Leopold Bloom upplevde på 792 sidor. Lägg till brända mandlar med bacon (vem vill ha bränd njure, egentligen?) till lunch, coronasäkrad tur retur till Ljungbyholms handelsträdgård, inköp av 1 mandelträd, 1 buske svart++, 15 pelagoner, 2 korgar att plantera i.
Dessutom har vi tagit ner några illasittande björkar tillsammans med Caisa & Rolf, 5 o’clock drink i växthuset, vår dagliga trädgårdstur, ätit av min kött & rotfruktsgryta i solnedgång och sett på Älska Mig på SVT Play (2 avsnitt) och dessutom har jag börjat betsa kökspanelen i Margaretas stuga och finjusterat fodret till verandadörrerna.
– Ännu en intressant dag i våra liv, alltså.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s