fredag: Vädret har aldrig varit viktigare

Han: Vi vaknar av blåsten. Tolv grader. Pålandsvind från ost, 13 sekundmeter i byarna. Inte läge att bygga altan. Klockan 11:10 ligger vi fortfarande i sängen. Känns som om jag vill ligga kvar här till det är dags att sätta på tv:n.

Apropå väder och tv: Sveriges Television har fått för sig att vi i karantänen vill se gamla filmer och shower som inte ens var roliga när de var nya. Om SVT-ledningen velat göra en insats för oss hade man shoppat runt efter nya filmer och shower, nu blir effekten att vi tittar ännu mindre på tv.
Ett tag fruktade jag att även TV8 skulle öppna gamla dammiga arkivskåp. Dessbättre är det en kommersiell kanal för vilken tittarsiffror är pengar. Risken fanns annars att programansvariga hade hittat den värsta kalkonrullen i kanalens historia – Sommaråttan från år 2006.

Det året kom värmen tidigt och torka och värme präglade stora delar av sommaren, men det förekom även skyfall och översvämningar. I början av augusti faller 14 milli-meter nederbörd regn över Börrum och lite senare orsaker en tromb förödelse på en camping mellan Katrineholm och Eskilstuna.
För en gång skull minns jag vädret. Det finns en anledning. Den 26 juni detta nådens år berättar tidningen Metro att programmet ”Sommaråttan, med programledaren Peppe Engberg, ersätter TV 8:s Finansnytt i sommar”. Det är en påannonsering som döljer mer än den upplyser tittare om när det gäller vad som väntar.
Men kul hade vi.
Det framgår även av Jonas Cullbergs intervju med undertecknad i Metro:

Vad är idén med Sommaråttan?
– Det är ett jävla utfyllnadsprogram, helt enkelt. Lättsamma nöjesnyheter och väder som ersätter ”Finansnytt” när det ligger nere för sommaren.
När jag ringde tidigare lät du skeptisk till att prata om programmet.

– Vi har haft roligt när vi gjort det, men jag vet inte om det är så mycket att titta på. Parollen är ”Ska du bara se ett program i sommar – se det här också”. Det har gått åt ganska många flaskor ouzo i studion för att vi ska komma i stämning. Jag tror stenhårt på sambandet mellan lätt alkoholkonsumtion och kreativitet.

En dimmig bild av studion.

Alkoholen är inte förklaringen till att Sommaråttan förmodligen är det värsta kalkonprogram som visats i svensk tv-historia. Att jag nu påminner världen om programmet är att dekoren är mitt mest publika målarkludd – under en hel sommar kunde tittarna se min kuliss växa fram i tv-rutan.
Även den ett pekoral, ett försök att ge tittarna en känsla av Ulf Lundells Öppna landskap och Systembolagets reklam för skärgårdssnapsar. Ett krogmotiv, om är placerat i ett lantligt svenskt midsommarlandskap. Röd stuga med vita knutar. En kvinna i röd klänning med ett glas i handen.
En jättelik solros. En båt med fyllda vita segel. Blommor och planteringar.
– Den blågula flaggan fladdrar i sjöbrisen.
Vid närmare eftertanke är det en tidig bild av idyllen på udden i Kalmarsund, noterar jag i mina minnesanteckningar.

Framför kulissen sitter Grim Berglund och jag och pratar om dagens nöjesutbud och vädret. Grim ser grym ut – tänk indianen i Gökboet – och det är inte i första hand ouzon som får vårt samtal under sommaren att bli alltmer förvirrat. Saken är nämligen den att Sommaråttan – som presenteras som ett direktsänt dagligt nyhetsprogram under semesterveckorna i juli och augusti – spelas in i förväg under tre hektiska arbetsdagar i början av juni.
Under dessa tre dagar googlar Grim och jag allt om den kommande sommarens konserter, spelmansstämmor och biopremiärer över hela landet. Vi intervjuar musiker och arrangörer och med hjälp av SMHI:s prognoser gissar ni väder.
Det kan låta så här:
– Jaha, Grim. Idag är det alltså torsdag den 3 augusti och solen skiner. (Bildbyte. Ludde Wadman, som är producent, zoomar min min målade sol)
– Åtminstone någonstans i Sverige… hoppas vi.
– Och vad händer idag?
– Massor. Så till exempel spelar Ove Thörnqvist i Västerås i kväll. (Inklippt bild på Ove Thörnqvist, skrattar)
– Du menar Alingsås, säger Grim och tittar ner i sina papper.
– Västerås.
– Alingsås.
– Västerås … Alingsås.
– Ja, det vet ju du. Du pratade ju just med Ove. Ska vi sända den intervjun nu?
Och så gjorde vi det, om än först i slutet av sommaren när Ove Thörnqvist I.R.L. gick upp på scenen i Folkets park i Västerås.
Eller i Alingsås.
– Om det inte regnar.

Om jag lärde mig något av arbetet med Sommaråttan – eller ”Sommar-råttan” som vi internt kallade programmet – så är det att presens är ett bedrägligt tempus som inte alltid fungerar i futurum om det tillkommit i imperfektum.
Inte minst gäller det vädret. Min stora kuliss försvann i Münchenbryggeriets källare. Försvann gjorde även TV8:s ambition att bli Sveriges vassaste kommersiella public servicekanal. Nyhetsredaktionerna avvecklas, kanalens nyhetsankare Lars Adaktusson blir politiker och kanalens programdirektör Thomas Hall återvänder till SVT för att bli projektledare för Melodifestivalen och senare nöjeschef. Johanna Öberg, säljmaskinen, gör karriär inom media. Finansnytts Olle Zachrison blir så småningom chef på Dagens Eko på Sveriges radio. Ludde Wadman blir producent på Handelsbankens web-tv, EFN. Grim går till TT, Ljus-Larsson försvinner i skymningen och ännu ett av de gäng jag haft förmånen att tillhöra skingras.

Å andra sidan bryr jag mig väldigt lite om vädret sedan dess.
Utom när jag har 168 längdmeter trallvirke som ska skruvas ihop till 15 kvadratmeter altan mot solnedgång.

Stugsittarväder även för ”sommarkatter”…

Hon: inte ens Vilda och Ludde vill gå ut. Annars har de övergått till summer mood, man ser dem knappt över huvudtaget. Inte Vilda i alla fall. Ludde är väl lite mer av en ”hemmakatt”. Han ligger i en gräsgrop under björken typ hela dagen. Vacklar fram vid drink-snåret och vill bli klappad. Vilda är på okända äventyr från tidig morgon till sen kväll, möjligtvis är hon och friar hos nykomlingen i området, Nisse. En väldigt ung hanne, men storväxt och stilig av rasen Maine Coon. Ja lite lik Måns faktiskt. Nä Vilda, håll dig till Ludde.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s