Torsdag: kvällslektyren gjorde susen, och ett bananskal får honom att halka in på miljödebatten

Hon: vaknade pigg och alert inför dagen som skulle bli en mer produktiv dag än föregående… och det blev den faktiskt. Började med att möblera om en del i växthuset, det blåser f….n ute så ville få in en del chili. Speciellt efter att ha läst på och blivit lite nyförälskad i mina chiliplantor igen.
En av djungelgurkorna fick respass. Alltså var jag tvungen att lägga in dem. Jag hade också ett surdegsbröd på g sen gårdagen, går sådär för mig med surdegsbak… Men ser väl ok ut på bild i alla fall. Får se hur de är inuti imorgon bitti…

Inlagda djungelgurkor
Finsk råglimpa

Sen fick jag faktiskt med Peppe på en promenad. Inte jättelång men hyfsat lång. Och så fick jag ihop en tomat- och chilichutney också. Tillvaratagande av både tomater och chili, känns bra 🙂

Vet inte om den blev färgstark direkt,
men stark blev den!
Föder en idé.

Han: Dagens dekret från Anders Tegnell är entydigt: Fortsätt jobba hemifrån.
På dagens presskonferens sa Tegnell:
– Vi har hela tiden varit inriktade på hållbara rekommendationer. I det ligger bland annat att vi nu kommer att fortsätta att rekommendera att man under hösten jobbar hemma.
Naturligtvis följer vi på udden rådet från Vår Store Rorsman. Frågan är vad jag ska hitta på att göra i höst, nu när min sommarateljé börjar bli klar – ja det saknas fortfarande ett tak, men ändå.
– Kanske har jag en idé som kan ge byggjobb i höst. Och som dessutom smakar gott.

Snart klart. Och sen då?


En kort bakgrund: Självklart sopsorterar vi här på udden. Jag har införskaffat tre kärl för plast, flaskor respektive metallsopor (Clas Ohlson, Kalmar). Dessutom har kommunen infört särskilda påsar för matrester.
– Det började inte så bra.
Till en början kunde den digitaliserade sopmaskinen inte skilja dessa gröna påsar från Systemets gröna påsar, men en nyansändring räddade ansvariga tekniker från ett öde värre än döden (= att bli häcklade i medierna).
Nu har vi även fått röda påsar till övrigt hushållsavfall. Det är bra av tre skäl: 1) Egennyttan ljuger inte. Eftersom den gröna påsen är gratis använde somliga själviska idioter den till alla sopor. 2) Liksom de gröna påsarna består de röda påsarna till 70 procent av återvunnen plast. Den röda påsen är dessutom tunnare, saknar handtag för den ska endast användas som avfallspåse och inte användas för att bära hem saker från affären.
3) Däremot ersätter den röda påsen alla plastpåsar från Coop och Ica som används till sopor – och som numera kostar oss 7 kr styck.
– En win-win-situation, som vi säger på schwengelska.  

Bra för miljon, bra för oss.


Kaffesumpen har blivit gödningsmedel i Hennes odlingsbäddar. Tången, som vinterstormarna kastar upp på tomten, odlar jag potatis i. Självklart har vi ett eget insektshotell. Äggskalen mal vi ner och gödslar hennes Brandy Wine och White Tomasol, tomater alltså som kräver diet.
Den svarta komposttunnan i svart plast har jag däremot tömt. I den trivdes bara gråsuggorna, som hon hatar.
Inga stora insatser för den globala miljökampen kanske, men idag fick jag ett tips som skulle förflytta gubben på udden från periferin till centrum av samhällsdebatten.
– Det handlar om bananskalen, som jag dagligen slänger i den gröna påsen.
Det är att kasta pärlor åt svinen, som man sa förr när vi umgicks med svin och det finaste man kunde ge en kvinna var ett pärlhalsband.

Så här är det: Växthusgaserna har minskat med 5 procent globalt i vår, enligt UNCTAD. Men coronan har inte bara trevliga effekter – försäljningen av ansiktsmasker har mångdubblats, hittills kostat 166 miljarder värst av allt: produktionen sätter käppar i hjulen för minskat plastberoende.
– Men det finns alternativ – och de växer på träd!

I Bloomberg News läser jag om en bättre lösning: Masks Made From Banana-Tree Species Cut Covid’s Plastic Waste Fiber from a relative of the banana tree could replace plastic in millions of face masks and hospital gowns the world is making to fight the coronavirus”, skriver Bloomberg. “Abaca – a fiber from the Philippines used in teabags and banknotes – is as durable as polyester but will decompose within two months, said Philippine fiber agency head Kennedy Costales. “With this pandemic, if we all buy masks made of synthetic fiber, they will pile up in dumpsites because they take so long to decompose,” he said.

Ansiktsmasker med smak av banan, alltså. En lysande idé för min jordbrukande fru! Älskling, vad sägs om att jag bygger ett växthus till inför nästa säsong???
Skojar bara. Det finns ett enklare sätt att återanvända bananskalen: Skalet är utmärkt som gödsel i hennes tomatodlingar:
– Linda ett bananskal runt foten på den lilla tomatplantan så att den kan absorbera bananens näringsämnen under hela säsongen, läser jag på nätet.
Det är sant. Bananskal är rikt på magnesium, kalium och fosfor, samt lite mindre del av kväve, svavel, kalcium, kisel och natrium-mineraler som plantorna behöver ”för att växa sig starka och sunda och som är bristvara i trädgårdsjorden”.
– Det ger plantorna ett uppsving av näringsämnen som stärker rotutvecklingen och motståndskraften.

Det visste Hon inte. Frågan är om Tegnell köper en ökad konsumtion av Banana split som arbete hemma i höst?

Bra för miljön?Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s