Söndag: Fint besök på udden just när snapsen är klar

Han: Lagom till det nya året buteljerar jag 2020 års chilisnaps. Passar även på att hälla av höstens slånbärsdricka, bären återbördar jag till naturen. Det ser ut som en tanke att några minuter senare landar en flock uppklädda fåglar i vår vildroshäck mot sjön.

Snabb som ofta tar ett järn för mycket.


Flocken flyger som starar och sidensvansen är en snygg fågel som gör sig finare än den är. Bombycilla garrulus betyder ”silkesfärgad som sladdrar” och i gamla skrifter kallas sidensvansen för en ”omättlig” fågel och ornitologen Alfred Brehm säger att hen ”är en lat och trög sälle” som ”åstadkommer något stort endast i ätandets konst”.
Enligt författaren och fågelkännaren Johan Althoff, en kamrat från förr-i-tiden-tiden, kallas fågeln för både ”toppsvans”, ”sinnare”, ”rönnbärshane” och ”dumbom”.

I sydvästra Finland kallas sidensvansen för sketherre.  Det kan bero på att sidensvansen ibland uppträder som en sån – sketfull.
Vilket i sin tur beror på att fågeln  under vinterhalvåret livnär sig på bär och frukt, exempelvis rönnbär, hagtorn och äpplen – och slånbär som somliga människor spetsar sina starka droppar med.
Typ gubbar på uddar.

Eftersom sidensvansen under en dag äter ungefär lika mycket som hen själv väger kan man se hela flockar av onyktra fåglar flyga omkring på vingliga vingar.
Det visste jag.
Dessbättre gick solen ner innan baren på udden öppnade och inte ens en suput äter i mörkret.

PS: Igår hävdade jag bestämt att jag redan efter 3:e avsnittet med säkerhet visste vem mördare är i HBO-serien Undoing med Nicole Kidman och Hugh Grant. Jag hade fel – om vi tror att serien läggs ner efter bara en säsong.
– Men det tror inte jag.
Och det är jag tydligen inte ensam om.
Eftersom regissören för tillfället avvisar att det finns planer på en fortsättning kan jag avslöja vem som egentligen är mördaren – det är Graces väninna. Jag ids inte förklara varför, kom bara ihåg var du läste det först när andra säsongen har visats.

Filminspelning, eller…

Hon: äsch Peppe, i så fall är det lika dåligt ihopknutet som när Bobby Ewing dök upp levande någon säsong efter att han 100% säkert dött. Du vill bara ha rätt ;).

Och om man tittar in genom fönstret hos oss tror man nog det filminspelning på gång här med… allt för att tomaterna ska börja blomma och ge frukt. Tycker det går långsamt nu, alltså med de små busktomaterna som jag tänkt skörda och driva upp härinne under tidig vår innan de andra kan sättas. Behövs mer och starkare växtbelysning. Så det har jag försökt fixa idag. Bye bye mysiga julbelysning… och hej hej små fruktämnen!

Och visst är det där små små blomknoppar? Eller är det bara nya blad…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s