Söndag: ute-frukost-premiär, hurra!

(Uppdaterat 12:09)

Hon: tänk att man kan börja sitta ute och äta frukost nu. Om vinden är rätt, solen skiner och dunjacka är på förstås. Men solen har verkligen börjat värma på riktigt nu. Inne blev det på tok för varmt, chiliplantorna krävde dessutom fördragna gardiner och utsikten blev begränsad. ”Ska vi inte testa att sitta ute? Jo det gör vi, jag hämtar fällarna!”

Det blir garanterat frukost ute imorgon med. Och nu har Han börjat tjata om rosévin…

Han: Tjata och tjata… jag undrar bara om jag får bjuda min vackra fru på ett glas rosé med tanke på att vi än en gång får fira Alla Hjärtans Dag tillsammans (förra året var vi i Paris).
I år blir det lite mer lagom.
Och en lagom övergång till dagens predikan:

Lagom är som vi vet ett ord som bara finns på Svenska, “ombudsman” ett begrepp som införlivats I andra spark. Nu florerar ett nytt begrepp som är typiskt svenskt: Värdegrund (Swedish: ”foundation of values”) is a Swedish concept first defined in the late 1990s to describe a common ethical foundation for collectives. Examples of collectives are nations, institutions, organizations, and social movements. In Sweden, all schools have to comply with a common ethical foundation. It includes the following ideas: sanctity of human lifeindividual freedom and inviolability, egalitarianismequality of the sexes, and solidarity between people (Engelska Wikipedia).

Värdegrund har ploppat upp som krokus i diskussionen om chefer som trängs sig före I vaccinkön. Eller mer specifikt: Värdegrund är det vaccin som ska bota det virus som på nysvenska kallas ”vaccineringsköförbigående” och som bara tycks drabba kontorschefer och deras anhöriga. 
I detta nu pågår eller nyligen avslutats minst 20 utredningar om att chefer eller deras anhöriga gått före i vaccinationskön i kommuner och regioner.

Det är inte bra. Det känns inte alls bra. Regeringen i gestalt av minister ­Mikael Damberg fördömer allt ”vaccineringsköförbigående” med sina starkaste ord som vanligtvis bara används i samband med dödsskjutningar:
– Det är inte acceptabelt.
Det betyder nu inte att dessa chefer får sparken eller frivilligt lämnar sina uppdrag för att de skäms. Nej, som läkaren Jörg Carlsson fortsätter sin krönika i Barometern:  Vi som ­regelbundet besöker denna floskelteater vet hur det kommer att sluta: ’Reglerna måste bli tydligare’, ’den mänskliga ­faktorn ligger bakom’ och ’personalen ­måste bli utbildade i värdegrunden…

Krönika i fredagens Barometern.

Efter att svenska myndigheter och kommuner har investerat ”hundratals miljoner i tusentals olika värdegrunder” och i väntan på nya värdegrundssatsningar fortsätter allt som vanligt.
Möjligen tar värdegrundsoutbildade chefer time out. ”Timeout betyder att che­ferna sitter hemma med full lön och får vårda sina ömmande armar. Under­sköterskor som tjänar så lite som 15 procent av ledningsfolkets lön får gå till ­jobbet, ovaccinerade. Om de kommer med snuva till jobbet blir de avskedade.”

Nåt fel är det, men är det fördjupade värdegrundsstudier som behövs? När, om inte nu, borde våra utstuderade ­värdegrunder ha satt stopp för denna chefssjuka, menar Carlsson – men med tillägget: ”Är någon förvånad på riktigt i ett land där en generaldirektör kan åka på semester utan att ta ut semesterdagar?”
Carlssons menar att värdegrundsstudier är ytterligare slöseri med resurser. Han tar Eskilstuna som exempel. Här har fyra byråkrater avslöjats med rodnande armar. Detta trots att man redan 2014 la fram en 16-sidig lunta om ”Värdegrund & Etik”.

Har värdegrundandet överhuvud gjort någon nytta? Nej, ”när vi tittar bort från dyrköpta värdegrunder och vänder blicken mot verkligheten känns det som om det ­öppnar sig en stor värdeavgrund i ­Sverige: Egoismen”, skriver Jörg Carlsson. Min hypotes är att 99 procent av oss har en inbyggd värdegrund och att 1 procent inte bryr sig i alla fall. Slutsats: ­Satsa inte ett öre mer på värdegrunder och utredningar av vaccineringsfusk. All koncentration bör ägnas åt att övertyga dem nu som inte vill bli vaccinerade (att kalla dem för idioter är ingen god stra­tegi, ­passar för övrigt inte in i någon ­värdegrund heller) och åt att vaccinera snabbt, effektivt och så många som ­möjligt.

Kunde verkligen inte ha formulerat det bättre själv. Men apropå gemensam värdegrund:
– Vad sägs om glas rosé nu då? Klockan är ändå över tolv.

Okej då… och ishink behövs ju inte 🙂

Hon: gav upp, ”men ta med snusen ut då också…” ja, jag har blivit som när jag trodde jag kunde feströka. Tanken på en snus här i solen gjorde biffen. Men rökt har jag inte gjort på snart tio år, inte ett enda bloss!!! Inte ens sugen längre. Men glaset med rosé ser riktigt gott ut. Tacka för det iof, Han tog ut mina fina champagneglas Merlot. Tror bara vi har två kvar nu 😉

Premiär för hårtofs också, kändes fantastiskt skönt att äntligen få upp hela håret. Det har blivit Corona-långt och helt hopplöst. Dessutom försökt klippa mig själv.., nä, funderar allvarligt på att låta det växa ut igen, så här typ fem år efter att jag klippte av det. Men då kändes det såååå skönt och lätt att bli av med det. Långa håret alltså.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s