Söndag: Välkommen till en typiskt svensk sommardag med små gäster

(Uppdaterad: 20.20)

Ännu en underbar svensk sommarmorgon!

Han: Vaknar till ännu en typisk svensk sommardag med sol, måsar, mormor och en jollrande liten besökare. Och apropå små gäster: Ett bra sätt att lära sig saker är att låtsas att man kan mer än man kan. Till exempel kan man starta en blogg och blotta sina bristfälliga kunskaper.
– Och vips! Snabbare än en humla vibrerar sina flygmuskler kommer någon som kan att avslöja hur lite du begriper.

Den döda humlan i gårdagens blogg lever, det vill säga den lever kvar i mitt medvetande. Detta tack vare vår vän, biologen Axel Kielland, som läste vad jag skrev. Axel är ”professor i naestan alt om natur, altså såvel fugle som pattedyr, insekter, planter mm” och han fördjupade min kunskap.
– Om man säger så.
En bra sak med bloggar är, till skillnad från tryckt text, att man kan korrigera fel och ofullkomligheter utan att läsarna märker det i efterhand. Det heter till exempel ”entomolog” och ingenting annat.
Vilket ju står i min text.
Nu.

Humla ((Bombus) är ett släkte av insekter som tillhör familjen långtungebin (​Apidae) inom överfamiljen bin (Apoidea). 

Kunskap är en lätt börda att bära och Axels synpunkter fick mig att fundera över en sak jag allt oftare tänker på här på udden. Detta på förekommen anledning:
– Varför månar alla fina människor plötsligt om bin men aldrig pratar om humlorna?
Så är det. FN firar Världsbidagen, där humlan förvisso var vara med på ett hörn men förblir den klumpiga kusinen från landet. Även här på udden har vi undrat, ty hela våren har vi haft många fler humlor än bin.
– Och man vill ju gärna verka fin, alltså kunna skryta över sina bin.

Inte längre. Jag har äntligen förstått: Det är humlor hon behöver till sina odlingar. Det räcker att läsa innantill: ”En av orsakerna till att humlorna är så viktiga pollinerare är att många arter har en särskild metod för att samla pollen, känd under den engelska beteckningen buzz pollination (ungefär ”vibrationspollinering”). Den innebär att det pollinerande biet (ofta en humla) vibrerar sina flygmuskler kraftigt för att på det viset skaka loss pollen, eftersom vissa blomsterarter kräver detta. Bland annat tomat (läste du det, älskling!) och en del andra arter i familjen potatisväxter, som saknar nektar och därför inte är intressanta för honungsbin, blir pollinerade av humlor som använder denna metod för att samla pollen från växterna ifråga.”

Tänk Mick Jagger så fattar du humlans storhet.

Orsaken är liten med betydelsefull. Humlor har (i regel) längre tungor i förhållande till kroppsstorlek än våra vanligaste bin. Det betyder att humlorna når längre in i blommor där bina inte kommer åt nektarn.
Humlan pollinerar även på blommor där nektarns sockerhalt är relativt låg, vilket inte duger för den fina kusinen.

Slutsats: Humlor är norra halvklotets viktigaste pollinerare; de besöker flest arter av blommande växter. Humlornas pollinering av klövervallar är av stor ekonomisk betydelse för jordbruket. Andra exempel är blåbär samt många av våra odlade bärbuskar och fruktträd.
– Och tomatplantor på en udde i Kalmarsund…

Tja, det är väl allt jag kan och hinner lära ut idag. Vill du veta mer kan du läsa det här.

Vi som inte är badkrukor badade lääääänge!

Hon: en underbar dag till, och det är så härligt i vattnet. Klart och varmt. Faktiskt var det +27 grader sent i eftermiddag. Helt sjukt! Fick även i honom, men han trodde inte på mig när jag sa att det var +28. Vilket det var halvvägs in i vår vik, men han tog med termometern längre ut, och där var det +27. Alltså lika varmt som i Porto Pollenca där han låg och flöt hela dagarna… Som tur är har jag i Alice fått en riktig Skeppevikare. Inte ens rädd för lite sjögång!

Japp, Alice och mormor!

Men Alice och morfar Peppe har också något gemensamt…

Båda lika fokuserade, var och en på sin mobil…
För övrigt skördade vi den här idag, och den var STOR!
Kockarna valde dock att göra hamburgare på kött plus portobellosvamp. Supergott bådadera!
Dagen i en bild, underbart vackert väder!

Publicerat av

2 reaktioner till “Söndag: Välkommen till en typiskt svensk sommardag med små gäster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s