Tisdag: Kris? Nej, business as usual

Business as usual.

Han: Eftersom hon även idag är upptagen med att vara mormor börjar vi dagen med händelser bortom udden. De senaste dagarna bekräftar en sak: Det är inte Sverige som är i kris – det är den socialdemokratiska MP-regeringen. För oss andra går det mesta går sin gilla gång. Solen skiner, semester för många. Börsen fortsätter uppåt. Lönen går åt, pensionerna är som de är.
– Och pandemin rullar på som den gjorde innan Nooshi Dadgostar visade att regeringschefen var naken.
Det bekräftar vad vi redan visste:
– Länge leve den svenska ämbetsmannatraditionen som gett oss självständiga myndigheterna som fungerar bäst utan inblandning av klåfingriga politiker.
Även när de inte fungerar är det inte ministerstyre som saknas.

Här på udden märks regeringens kris bara genom Mats Knutsons och nyhetsredaktionernas försök att hetsa upp sig över sina egna spekulationer. Inte ens Ring P1:s värsta konspiratörer lyckas förstöra vårt morgonhumör genom att försöka göra regeringens kris till vår.

Vår luggslitna uteliggare har aldrig haft det som bra som under regeringens kris.

Även kriminaliteten fortsätter som vanligt. Det vill säga: Rosenbad har lika liten inverkan på gangstervärlden nu som regeringen hade innan den försatte sig i sin kris.
– Kort sagt, liksom förra gången politikerna ojade sig över att det var regeringskris klarar sig Sverige ganska bra utan regering. Vilket inte betyder att allt är bra, tvärtom.
– För de kriminella är det business as usual.

I våras publicerade polisens underrättelseenhet på Nationella operativa avdelningen en analysrapport som kallas ”Analysprojekt Robinson”. Rapporten är undertecknad av chefen Linda Staaf och publicerad på polisens hemsida.
Det är en skakande läsning (”Lärdomar av Encrochat”).
– Eller snarare: Rapporten är som en hackad mardrömsversion av en typisk sektoranalys i Dagens Industri – vilket bekräftas av att jag lånat nedanstående sammanfattning av DI:s ledarskribent PM NIlsson. Polisens experter uppskattar den svenska narkotikamarknadens värde till mellan 10 och 15 miljarder svenska kronor per år, eller mellan 100 och 150 ton per år. 52 procent är hasch, 22 procent marijuana, resten lika delar kokain och amfetamin.

Affärsman som i sin ensamhet firar en jävligt bra affär (PE).


Analytikerna har studerat 84 större aktörer som beskrivs som grossister, oftast med bas i Spanien som har en närmast industriell tillverkning av marijuana. Hasch tillverkas i Marocko, kokain i Bolivia, Peru och Colombia. Frakterna går via legala speditörer eller privatbilar och göms i annat gods eller i fordon. Det finns en försäkringsmarknad för ersättning vid beslag av tullen.
– Vinstmarginalen bedöms vara kring 20 procent, alltså mellan 2 och 3 miljarder som stannar kvar och tvättas i Sverige.
Resten återinvesteras i ny import av nytt knark.

Beställningsmord är del i affärsmodellen och marknadsekonomin. Antalet skjutningar var förra året 366, året dessförinnan 334, med sammanlagt 89 döda och 237 skadade. Mord används som ett sätt att ta och behålla marknadsandelar på narkotikamarknaden.
Även mördande är väl organiserad: Ett mord kostar mellan 100 000 och 1 miljon svenska kronor ”beroende på anstiftarens ekonomi, utförarens erfarenhet och vem offret är”. Unga utförare är billigare och kan ibland göra jobbet gratis för att skaffa våldskapital.
– Vapentillgången beskrivs som mycket god.

Varje anstiftat mord föregås av planeringsarbete med spaning på offret, research på nätet, inhämtning från mänskliga källor och med hjälp av teknisk utrustning som GPS-puckar under offrets fordon.
Anstiftaren, som i sin tur också kan hyras av någon annan, förhandlar om hur offret ska skjutas, i huvudet eller med flera skott i kroppen och vilket pris som gäller om offret överlever, samt behov av evakuering av anhöriga för att undvika hämnd. Efter skjutningen redovisar utföraren skadeläge, helst med bilder, eller så inhämtar anstiftaren själv lägesbilden genom att gå in på brottsplatsen.

Underrättelseenheten skriver i rapporten att den bristande respekten för människoliv är ”anmärkningsvärd”, liksom likgiltigheten för tredje man och det närmast mekaniska sättet att ta beslut om liv och död.

Och ja: Om du funderar på att investera dina pengar så talar allt för att branschen bara har nått slutet på en gyllene början.
Risken är dock stor att din insats slutar med ett skott i pannan.
Men kom ihåg:
– I den här branschen skyller man inte på sosseregeringens kris om man torskar.
Inte heller om man vinner.
Med rätta.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s