Måndag: Att vara en dålig människa är inte det sämsta

(Uppdaterad 20:30)

Han: ”Jag är en bristfälligt korrläst person”. Det konstaterade skådespelaren och författaren Jonas Carlsson som Sommarpratade igår.
Han menar att han har dålig koll på saker. Det är vi många som har, men han uttryckte det på ett sätt som fick oss lyssnare att gilla honom.
Vilket än en gång bekräftar min tes:
– Vi gillar människor inte i första hand för deras förtjänster utan för deras brister.
Några andra uppbyggliga bevis för min tes: Bill Clintons Gylfkrig slutade med en större framgång än George W Bushs militärt framgångsrika Gulfkrig.
– Skandalen bidrog till att göra Clinton till en av USA:s mest folkkära presidenter genom tiderna.

Vi gillar inte kungen för att han är en perfekt statschef. Vi gillar honom för att han nu och då gör de dumheter vi själva gör – eller bävar för att vi skulle kunna göra om vi levt ett intressantare liv med kaffeflickor och lustiga möten med artister.
– Det är bristerna som gör honom till en folkkär statschef.

Och för att ta en person jag känner väl: Det var tack vare – inte trots – sin Norgehistoria som Björn Rosengren utsågs till den mest populära svensken i Norge och senare även utsågs till ordförande i Norsk-Svenska handelskammaren.

Varför vi gillar dem? Därför att de får dig och mig att känna oss som bättre människor. I själva verket avskyr vi alla dessa fina människor som alltid har rätt, gör rätt, vet bäst. Däremot dras vi till de motsägelsefulla, de som inte alltid har så förbannat rätt, är så genomtänkt nyttiga, de vars svagheter och brister vi känner igen oss i.
Därför hyllas Jonas Carlsson för sitt sommarprogram

Kanske är det ett manligt knep. Även jag hade en gång en fru som sa:
– Du har så jävla många fel att man inte kan låta bli att tycka om dig.
Det gick som det gick, men jag bevarade hennes ord i mitt hjärta.
Eller snarare:
– Jag gjorde det till en affärsidé.
Det funkade ett tag.
Tyvärr är min tredje inte lika lättroad.
– Kan bero på att jag har alla de där fel som Jonas Carlsson låtsas att han har.

Hon: nu går du allt med håven. Tycker om dig som du är, oftast i alla fall 😉

Och den här lilla donnan kan man ju inte annat än älska trots att hon slänger mat hon inte gillar på marken. Även när vi är på Kinakrogen inne i viken.

Mätt och nöjd, och slängde inte alltför mycket idag…
Nu går vi hemåt!

Ja idag orkade ingen laga middag, då är det suveränt att ha en asiatisk toppenbuffé på promenadavstånd. Men drink serverades först i grannhuset av vin- och matintresserad dotter med sambo. Och igår serverade hon en suverän grillbuffé.

Dagens vita drinkvin, så gott. Delades genast vidare av vinhuset på Instagram… och vi har redan beställt tre flaskor att hämta upp på systembolaget i Torsås!

Och så gårdagskvällens drinkvin, det slog allt!!! Tyvärr slutsålt, men kommer det in igen slår jag till direkt, trots att det var i en helt annan prisklass än uddens vanliga…

Grill buffé à la Meli! Stjärnklass!
Och så en prisvärd Cote du Rhône till det (betydligt mer i Uddens nivå 😉

Imorgon ska vi åka till Västkusten och hälsa på andra barn och barnbarn som har sommarhus i Frillesås. Det blir kul, jag har aldrig varit där, och jag hoppas på ett salt och friskt västkustdopp när vi kommer fram. Och att träffa barnen förstås!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s