Torsdag: På udden är det hon som läser börssidorna

(Uppdaterad 17:50)

Han: Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad. Så lyder ett kinesiskt ordspråk som osökt flyter upp i min hjärna efter morgonens genomgång av veckans tidningar.
Apropå kvinnligt och manligt skrev Emma Høen Bustos intressant härom dan. Dagens Nyheter är en urban medelklasstidning och Høen Bustos tillhör ett skikt i samhället där ”vi dricker dyra viner och klagar på att våra pojkvänner tjänar mer än oss”.

Hennes slutsats är ovanlig för att komma från en uttalad feminist: ”Ändå kan jag inte låta bli att tänka på den DN-artikel som pekar ut ekonomi som ett stort hinder för kvinnor som vill lämna en olycklig relation. Notan för vår livsstil dras nämligen förvånansvärt ofta från våra pojkvänners bankkonton … I dessa förhållanden är delad ekonomi i princip alltid en vinstaffär för kvinnan, inte mannen… På detta sätt vävs individuella beslut ihop till normer och strukturer. Ren lönediskriminering förklarar endast ett par procent av skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor, i stället är det de fria valen som avgör… Män behöver pengar för att framstå som attraktiva partner medan kvinnor kan välja yrke utifrån andra drivkrafter. De kommer ju troligtvis att bilda familj med någon som har liknande eller högre inkomstnivå som de själva ändå…”

Samtidigt visar undersökningar att få kvinnor kan tänka sig en partner med lägre utbildnings- eller inkomstnivå än dem själva.
– Så förstärks idén om den manliga försörjaren, konstaterar skribenten.
Notera att DN:s ledarskribent inte tillhör en tantgeneration där kvinnor är hemmafruar eller deltidsarbetande med ansvar för vård av frisk man. Hon är 29 år och ”återgången till ett socialt liv med de närmaste har fått mig att inse vilken fantastisk tid i livet det är att vara nästan 30. Parrelationer och livsplaner börjar ta mer seriösa former. De flesta av oss har skaffat utbildningar och jobb, ofta välrenommerade sådana med hög status.”

Kvinnor i Høen Bustos väninnekrets väljer alltså i högre grad yrken ”med hög status men med lägre lön än pojkvännerna” . För egen del är hon chefredaktör på Liberal Debatt, ett ”fint” jobb men inte särskilt välbetalt.
Dessutom, hävdar hon, är kvinnor i genomsnitt lägre kunskap och intresse för sparande och investeringar: ”Det är ju så tråkigt med aktier, påpekar en av mina väninnor som hellre läser skönlitteratur på fritiden än ”håller på med pengar”.

Och Emma Høen Bustos krönika slutar därför med följande förmaning: ”De politiska rättigheter som feminismen har erövrat har varit oumbärliga för kvinnor som kollektiv, men måste också kompletteras med individuella val. Att öppna ett investeringssparkonto, googla ordet ”indexfond” och sätta sig in i sitt sparande är en feministisk handling lika god som någon. För den generation kvinnor vars feminism mest har präglats av slagord på tygpåsar och kroppspositivism på Instagram, kan detta vara värt att påminna om.”

På udden är det hon som läser börssidorna.

Som sagt, om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad. Först läste jag Emma Høen Bustos text med ett manligt flin på läpparna. Jag läste den till och med högt för henne, men kvinnan i mitt liv mumlade bara som Alfons pappa och andra pappor påstås mumla när de inte lyssnar:
– Mmmm, men rör inte sågen.

Fast hon sa bara mmm och fortsatte läsa en för henne viktigare artikel i Dagens Industri. För så har vi det: Det är jag, det manliga jaget, som är ointresserad av aktier. Det är hon som sköter investeringskontot och vet hur en indexfond fungerar.
Det vet kanske jag också, men jag bryr mig inte. Det är tråkigt. Efter 3 decennier med daglig ekonomibevakning tycker jag fortfarande att det är tråkigt.
Det är mer givande att läsa romaner.
– Om Emma Høen Bustos har rätt bejakar jag min kvinnlighet – och hon i solstolen bredvid bejakar den manliga försörjarens vänstra hjärnhalva.

Vid närmare eftertanke stämmer Høen Bustos analys dåligt även på vår vänkrets. När det gäller pengar är det ombytta roller: Bland de fem, sex par som vi umgås mest med har åtminstone fyra av kvinnorna högre lön än sina män.
– Men ingen av oss förstås 29 år.

PS: Kanske har även andra tänkt två gånger på innehållet. Ty rubriken har ändrats från den tryckta tidningens allmänt inkluderande ”Vi dricker dyra viner och klagar på att våra pojkvänner som tjänar mer än vi” till nätets mer självbespeglande Vi som dricker dyra viner och klagar på att våra pojkvänner som tjänar mer än vi”.
”Vi” som i Emma 29 och hennes väninnor.

Alice och Ragnar

Hon: ja, fast efter ett och ett halvt dygn på annan ort har jag inte haft en sekund över för att kolla hur börsen gått idag, känns lite oroligt förstås. Men dagen har gått åt att vattna och skörda. Samt pussa lite på barnbarnet som bara halvt om halvt har tid för mormor. Alice och mammorna har kompisar på besök. Det är roligt tycker jag, och både Alice lilla pojkvän, också en rödtopp för övrigt, och mammornas väninnor är himla trevliga dessutom. Ja, jag har inte kunnat låta bli att hänga därborta en hel del också.

Hela gänget i Chateau Margareta samlat, Elsa, Elin, Alice, Ragnar, Cornelia och Meli!

Dagens överraskning: nätmelonerna är på gång, ja på gång på riktigt. Trodde inte det skulle bli några eftersom de förgrenat sig och förgrenat sig och bara bildat nya blommor. Tänkt att jag nog borde tagit mig tid och klippt bort alla sidogrenar i början så lite gett upp hoppet. De står dessutom längst in i gurklandet bakom alla gurkplantorna. Jag har sett ett par små fruktämnen men inte haft så mycket hopp.,.

Några sådana här! Men bakom ett blad idag…
Voilà! Så glad, och sen upptäcker jag…
…den här, hurra!!! Hoppet lever!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s