Tisdag: Gör som Barbapappa – visa dig naken inför honorna!

(Uppdaterad 19:07, 16:46, 15:54)

Han: Som vanligt den här tiden på året råder det myggterror i delar av landet. Områden kring Älvdalen och Uppsala har haft stora problem, och Göteborgs-Posten rapporterar att den så kallade ”tunnelbanemyggan” är tillbaka i stadsdelen Majorna.
– De är otroligt aggressiva och de ger rejäla utslag när man blir biten. Det har varit och är ett riktigt myggår i år. Först var det blött och sedan blev det varmt, säger Marcus Stensmyr, myggforskare vid Lunds universitet till TT.

Det råder sommartorka i medierna men som vanligt nosar rutinerade semesterredaktörer upp den lilla nyheten som blir den stora snackisen. Därför har du har säkert redan läst 2021 års svenska sommarnyhet:
– Klä dig som Barbapappa om du inte vill bli myggbiten i sommar

Osynlig bland kvinnliga myggor.

Forskare vid University of Wash­ington i USA och Albert-Ludwigs-Universität i Tyskland har alltså kartlagt vilka färger myggorna föredrar – och vilka de inte ser.
Studien är ännu inte ­vetenskapligt publicerad, men resultatet bekräftar att myggor först och främst ­letar efter mörka färger, som mörkblått, mörkrött eller dito orange. Cyan (ljusblått) och limegrönt väcker inte alls samma intresse.
– Inte heller rosa går hem i myggornas värld.

Det hänger ju ihop med deras föreställning om hur ett offer ska se ut, menar Marcus Stensmyr.
– Myggor uppfattar världen lite ­annorlunda än vad vi gör: De har andra färgpigment i ögonen, ser andra kontraster och med deras ögon försvinner vissa färger i bakgrunden.


Laxrosa är som en bekant en favoritfärg för många unga feminina homo sapiens. Dessutom blev Nantucket red på 50-talet något slags inofficiell uniform för de snorrika medlemmarna i The New York Yacht Club som flockades på ön Nantucket i Massachusetts.
– Ett mode som gav upphov till den europeiska myten att bara män som korsat ekvatorn får bära den rosa byxan, en legend och fortfarande inspirerar män i min ålder att i sommartid flockas i rosa stim kring Stureplans uteserveringar.

Men bland mygghonorna går den rosa färgen alltså inte hem.
Gubbar i rosa försvinner så att säga in i tapeten, om vi ska tro forskarna.
Och det är ju bra.
– Mycket bra!

Det förklarar nämligen varför myggorna älskar henne men låter mig vara. Inte för jag äger ett par rosa byxor, faktum är att jag inte har ett enda plagg i laxrosa.
– Förklaringen är inte att jag klär mig som Barbapappa.
Sanningen är helt enkelt att mygghonorna nonchalerar mig för att min spolformade kropp trots en solig sommar fortfarande uppvisar vintersäsongens naturligt blekrosa kulör.
– Vilket vid närmare eftertanke gäller även Barbapappa. Han har ingen rosa sparkdräkt och redaktören bakom årets sommarnyhet har missat en mer klick-säljande vinkel:
Vill du slippa myggen?
Gör som Barbapappa
– GÅ NAKEN I SOMMAR!

PS: Nyheter är sällan nyheter, sommarens Barbapappa-historia bygger på forskning som publicerades redan sommaren 2019 i amerikansk fackpress. Studien fokuserar på den kvinnliga mygghjärnan (”the female mosquito brain”). Bland myggen är det nämligen bara honorna som ­suger människoblod.
Hannarna är vegetarianer och nöjer sig med att dricka nektar från blommor.

Hon: var inte det där med myggen min nyhet… okej, du får den! Fortsätter där jag slutade igår istället, med gårdagskvällen. Hade så trevligt så det blev inga bilder på maten tagna, som jag tror blev en hit, eller vinet som min dotter Meli rekommenderat. Men menyn var Bräserad högrev à la Kerstin och panerad hemodlad aubergine. Vinet var från Loire tror jag, supergott till maten, men Neta hade också med en himla god Rioja! Dessutom en jättefin bok som jag ska hugga in i så fort jag får en minut över!

Sååå fin!
Tack Neta, och…
…och tack Patrick!
Så kul ha er här!
Kom snart tillbaka!
Ps. Lämna gärna kvar träskorna Neta, sååå coola!
(Sa ju träskor skulle bli sommarens fluga.)

Och besöket gav energi, trots aningen senare kväll än vanligt. Så när vi sagt hej då, en stund efter frukost, tog jag äntligen tag i min trädgård. Satt ny sallad och tagit bort den gamla som gått i blom och blivit besk.

Romansallad, plocksallad och mache (tror jag det var…) är satt här i gamla löklandet.
Och så har jag flyttat kryddlandet till gamla salladslandet. Persilja, rosmarin, två sorters timjan och oregano
men Salvia trivs inte med andra kryddor, och vice versa, så den fick stå i eget land.

Och så hann jag också få en pratstund med kompisen och grannen Ancy som kom förbi. Så längesedan vi hade tid för en pratstund. Och så roligt att få prata om grödorna i landen och tillsammans smaka av tomater mm. Gav också en energi-boost. Vi skördade dessutom den näst största av min gigantiska Brandywine, och vägde den…

Över ett halvt kilo!!! Undrar vad den största väger…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s