Onsdag: Resan till Garpen gick via Hanö fyr

(Uppdaterad 19:40)

En liten värld.

Han: Fyren Garpen har jag skrivit om, nu har jag även varit där.
– Hur det var?
Man brukar säga att ”resan är allt, målet intet”. Det var ett intressant besök, men det mest minnesvärda var att träffa Bennert Andersson, kapten på ”Gustav” som tog oss ut till fyren.

Det visade sig att Bennert, nu 75, hade bott på fyren som barn. Dessutom hade han vuxit upp på Hanö fyr, där hans pappa Karl även hade varit fyrväktare.
Och där ändrade resan från Bergkvara hamn ut till Garpen så att säga riktning.
– Både i tid och i rum.

Bennert.

Ungefär så här: Som torde ha framgått är även kvinnan i mitt liv av fyrmästarsläkt. Hennes morfar var fyrmästare på Långe Erik. En av Andreas Kralls söner (Sten) blev fyrmästare på Hanö fyr.
– Krall?, sa Bennert. På Hanö lekte jag ju med Eva och Lars Martin Krall.
– Det är mina kusiner, sa fyrmästardotterns dotter.
Tog upp sin mobiltelefon och skickade ovanstående bild till sin kusin Eva.

Fyrmästarvärlden är liten. Och Garpen fyr var också en liten värld. Ön är bara 300 x 60 meter stor. Vid normalvattenstånd. Öns högsta punkt når knappt 2 meter över havet och när stormarna drar ner genom Kalmarsund försvinner 30 procent av landytan under vatten.

Nu stormade det inte. Tack vare Bennert Andersson fick vi efter några timmar fast mark under fötterna igen och snart intogs dagens lunch på vår egen hemmakrog.

Hon: ja det var kul, att prata med Bennert alltså, Garpen är roligare på håll. Däremot fick besöket mig att längta till Norra Udden, måste åka upp så fort det lugnat ner sig med semesterfirare.

Vi hade bestämt att vi skulle åka upp till Långe Erik och visa fyren för våra kompisar Ancy och Håkan i början på juli, men det fick vi boka av för att få ihop övriga semesterbokningar inne i Chateau Margareta… men upp ska vi, och övernattning i Borgholm och middag på GT kommer det också att bli!!! Asap!

Nu är vi igång…

På söndag tänkte jag sälja lite grönsaker och kryddor på en Loppis härnere i Skeppevik. Försöka vill säga… Känns lite läskigt och ovant, brukar ge bort både tomater, gurkor och kryddor. Men nu har jag fått så mycket pepp av olika besökare här i sommar som tycker jag är galen som inte säljer när jag har så mycket goda och fina tomater. Och dessutom en massa gurkor. Lite aubergine, chilis, och en och annan zucchini.

Arbete pågår…

Men ska man ju sätta pris också… svårast är kryddblandningen, bara flaskan kostar 25 kronor. Sedan är det väl minst tio nedmalda frukter i varje. Innehåller dessutom mer än affärens burkar gör. God är den också, doftar massor och är inte jättestark. Men med rund och djup smak eftersom det är så många olika sorter i. Många stora paprikalika och smakrika chili som Faludi, Fenir, Mulato Islena, Pasilla och Ancho. Med flera… Hoppas vi ses på söndag, 11-15 på Skeppeviks Camping.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s