Torsdag: Mellan sunt förnuft och rena fantasier

Han: Coronarestriktionerna avvecklas. Detta trots att en fjärde våg är på väg och antalet döda ökar igen i vården.
– Det är helt galet, säger mannen som står före mig i kön på apoteket i Torsås och ingen säger emot.
– Allt är de ovaccinerades fel, säger mannen och blänger misstänksamt på mig.
Han hämtar ut en hel kasse med medicin och av ansiktsuttrycket att döma kommer det att dröja innan han tänker återgå till kindpussandets sköna värld.

Det är ingen nyhet att det stora antalet ovaccinerade finns i områden med många utlandsfödda som är skeptiska till vaccinet. Bland de tio kommunerna med lägst vaccinationstäckning har alla utom en en högre andel utrikes födda än riksgenomsnittet på 19,7 procent.I Botkyrka söder om Stockholm har inte ens fyra av tio tagit första sprutan.
Fyra av tio.

Ironiskt nog visar andra undersökningar att det är de invandrarfientliga SD-väljarna som är mest skeptiska till att vaccinera sig mot covid-19.
– Fyra av tio SD-väljare är kritiska till vaccinering enligt en mätning från Expressen/Sifo.  
Den mätningen gjorde att Jimmie Åkesson gick ut med en skarp uppmaning:
– Man ska vaccinera sig. Om inte för sin egen skull så för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull. 

Bland statsvetare pekar man på att SD-väljarnas skepsis mot myndigheter och etablerade medier gör dem mer tillgängliga för konspirationsteorier kring covid-19 och vaccinen. 
– SD-väljare avviker, de är generellt skeptiska till myndigheter också i andra sammanhang, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
Även det har vi hört förut: ”Många utlandsföddas skepsis mot myndigheter gör dem tillgängliga för konspirationsteorier kring covid-19 och vaccinen”. 

Båda enkäterna ovan gjordes i början av året. Medan befolkningen som helhet följt uppmaningen att vaccinera sig drar de utlandsfödda ner statistiken.  
Men inte heller SD-folket verkar lyssna på sin ledare.
Åtminstone inte alla.
När Barometern-OT frågade de 15 15 regionråden i Region Kalmar län om de vaccinerat sig blev svaren i 14 fall det väntade: ”Jag är självklart fullvaccinerad mot covid-19”.
Men ett av råden, sverigedemokraten Martin Kirchberg väljer att inte svara på frågan.
– Jag anser att en fråga om jag vaccinerat mig eller ej rör min personliga sfär, det är inte en politisk fråga så den vill jag inte svara på, säger Kirchberg.

Kirchberg är ledamot av den regionstyrelsen som leder kampen mot hur pandemin.
– Självklart är det ett individuellt beslut att ta eller avstå vaccinet, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården.
– Men jag anser att vi regionråd ska vara goda förebilder och vaccinera oss om vi kan. Som ledamöter i regionstyrelsen är vi ansvariga för sjukvården i länet och vi vet vilket tryck det varit och vi bör bidra så mycket vi kan för att inte det ska komma tillbaka i en ny våg av smittspridning.
Låter rimligt, tycker jag.
Vad tycker Jimmie Åkesson?
– I Sverige vaccinerar vi oss, eller hur?

Nu någonting helt annat. Häromdagen låg den här teckningen i vår brevlåda. Det fanns ingen avsändare. Av någon anledning utgick från att det ett meddelande till mig, inte till henne.
Jag vände och vred på papperet. Först tyckte jag att teckningen föreställde en gubbe, det var därför jag antog att det var en hälsning till mig, inte till henne.
– Men vad betyder i så fall de båda kryssen?
Sedan vände jag på papperet och blev det en karta.
– En karta över vår vik?
Kanske.
Om det röda krysset längst upp till vänster markerar postlådan då skulle ”näsan” och ”hakan” i den första versionen motsvara Båtbryggan och Badbryggan.
– Alltså är skatten nedgrävd strax bortom badplatsen?

… eller en skattkarta?


Möjligen. Om det inte regnade skulle jag gå och titta efter.
– Eller om jag varit yngre.
Den uruguayanske författaren Eduardo Galeano berättar en anekdot där han vid infarten till Ollentaytambo nära Cuzco i sydöstra Peru omringas av ett gäng fattiga gatpojkar.
De undrar om han kan låna dem en penna.
– Varför då?

Det visar sig att de vill rita figurer på sina smutsiga händer och armar. Mitt i allt ståhej visar en övergiven stackare en klocka ritad i svart bläck runt sin handled, skriver Galeano.
– En morbror som bor i Lima har skickat den till mig, säger pojken.
– Går den rätt? frågar författaren.
– Den går lite för sakta, erkänner pojken.
När det slutat regna ska jag gå ut och gräva upp en skatt.

Jäkla oreda…

Hon: dagen har gått till jobb, jobb, jobb… och imorgon ska jag till Stockholm. Ingen lunch hann jag med, och packningen har inte fått någon kärlek alls. Undrar vad jag egentligen har fått med, förutom datorn, The Magic Mouse och laddare… blir jobb på tåget, och på hotellet. På måndag har jag möte. Känns ju lite ovant.

Iggy, snart sju veckor!

Men framförallt ska farmor hänga med Iggy, som växer alldeles för fort. Sist var han bara en vecka gammal. Imorgon fyller han sju veckor. Gäller att åka upp ofta nu!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s