Onsdag: Ett försvar för eftermiddagsluren

(Uppdaterad 17:05)

Även små hjärnor behöver sömn.

Han: Barnbarn på besök väcker många tankar. Till exempel detta med sömn. Ett spädbarn behöver till exempel 14–17 timmars sömn per dygn. Det hävdar både pålästa föräldrar som vedertagen vetenskap. Det betyder att barnets sömnbehov styr föräldrarnas dygnsrytm mer än de fasta mattiderna.
På förekommen anledning trodde jag att sömnbehovet minskar ju äldre vi blir. Det stämmer, men bara delvis. Detta enligt en artikel i Illustrerad vetenskap.
– Även om jag inte behöver lika mycket sömn Iggy, så behöver även farfar Peppe sova 7–9 timmar per dygn.

Det trodde jag inte. Karl Marx var länge min profet, inte minst för att han sov bara fyra timmar per natt. I övrigt arbetade han hårt vid sitt skrivbord, vilket även jag suttit vid. Marx arbetsdisciplin har varit mitt ideal.
– Det visade sig vara en myt.
Alltså att Marx arbetade hårt de timmar han inte sov. I efterhand har det visat sig att han var en festprisse. Familjen Marx bodde i en torftig vindsvåning på Dean Street i Soho, där det nu ligger en hygglig italiensk restaurang där även jag druckit vin.
Dessutom tog sig Marx tid att göra familjens hembiträde med barn (vilket kompisen och den ekonomiske sponsorn Friedrich Engels var hygglig nog att ta på sig faderskapet för).

Men tillbaka till ämnet: Frågan är om Karl Marx – som aldrig skulle komma på tanken att kalla sig marxist som sina vinpimplande lärjungar – hade formulerat sig klokare om han sovit lite längre.
– Det skulle han om vi ska tro modern forskning. Hjärnan behöver 7–9 timmar för att hinna med alla nödvändiga processer för att man ska vara redo för nästa dags strapatser. ”På natten producerar det cytokiner, en typ av signalmolekyler som bland annat bidrar till att bekämpa inflammationer.”
I en annan rapport läser jag att om du sover mindre än 5 timmar per natt kan du ha problem med din djupsömn som varar mellan 3-4 timmar och vi behöver minst 2 timmars djupsömn per dygn. 

En typisk sömncykel innebär successivt ökande sömndjup till stadium 4, varefter följer en kort period med REM-sömn, ett stadium förknippat med drömmar. Därefter upprepas detta mönster flera gånger under natten. Återhämtning är främst kopplat till tiden som tillbringas i stadium 4. Källa: Läkartidningen.se

Enligt Illustrerad vetenskap visar en stor studie från år 2013 att sömnbrist ökar mängden främmande föremål i kroppen, vilket innebär att det inte produceras tillräckligt mycket cytokiner för att hålla kroppen frisk. ”Det betyder att sömnbrist redan efter några få dagar har en direkt inverkan på immunförsvaret.”
Även när du sover arbetar hjärnan. Den storstädar, lagrar dagens minnesvärda stunder och lärdomar och avlägsnar slaggprodukter så att du känner dig utvilad när du vaknar. Sömnbrist går ut över hjärnans kognitiva funktioner, det vill säga förmågan att koncentrera sig, ta till sig nya kunskaper, tänka kritiskt och agera snabbt – saker som behövs för att kunna fungera i vardagen.

Dessutom: Nya studier visar att dålig sömn faktiskt kan vara få hjärnan att krympa. Forskaren Claire Sexton vid University of Oxford har visat att ju bättre personen sover, desto tjockare är hjärnbarken i pannloberna – den del av hjärnan som styr hur vi förmår använda de kunskaper vi skaffat oss.
– Hos personer med dålig sömnkvalitet visar däremot skanningarna att upp till två procent av hjärnvävnaden bröts ner.
Forskarna vet inte med säkerhet hur och varför sömnbrist får hjärnan att krympa. Men eftersom små barns hjärnor fördubblas i storlek under de två första levnadsåren, och de samtidigt har ett mycket stort sömnbehov, antar forskarna att den relativt låga hjärnaktiviteten under sömnen ger hjärnan möjlighet att växa.
– Och ju äldre personen är, desto mer riskerar hjärnan krympa vid  för lite sömn.

Instämmer!

Vart jag vill komma? Tror att även en bonusfarfar behöver sin eftermiddagslur i soffan. Ska vi säga så?

PS: Snart eftermiddagsdrink och idag firar vi den första Internationella Statistikdagen med att konstatera att idag publicerar vi vår 594:e blogg.

Farmor till 100 procent just nu…

Hon: så hinner inte med bloggen alls, inget annat heller. Eller jo, jag ljuger, fick ett ”nytt” jobb igår. Med min favvo-byrå. Suttit hela dagen nonstop, men nu är jag farmor resten av dagen!

I fina mössan som farmors bästis Magdalena köpt!

Bästa ”leksaken” är annars den fina cirkusprinsessan som hänger kvar i ljuskronan sedan i julas. Den följer Iggy med blicken oavsett vems famn han är i…

Här med mamma Filippa.
Ps. I bakgrunden håller Han på med middagen.

Publicerat av

3 reaktioner till “Onsdag: Ett försvar för eftermiddagsluren

 1. Herr redaktör.
  Det var väl det jag alltid misstänkt när vi varit som mest oeniga: grabben har en förkrympt hjärna. Å andra sidan har jag vid tillfällen också tyckt att du är förbannat tjockskallig. Men det stämmer tydligen inte alls med den här teorin!? Tacksam för svar.
  /Uggla
  PS! Och vad säger det här om marxisterna och vänsterrörelsen?

  Gilla

 2. jag erkänner, till skillnad från många marxister förstod jag aldrig riktigt Marx ekonomiska teorier som jag lärde andra i våra grundcirklar. Å andra har jag alltid sovit bra. Som du.
  P

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s