Fredag (och torsdag): japp, stressigt nu…

Hon: barnen hade alla deklarerat att i år skulle de fira jul med sina respektives familjer så vi skulle alltså bli ensamma. Det var ju förstås tråkigt, men samtidigt så såg vi ju en ljuspunkt i att det skulle bli en stressfri julhelg utan så mycket julmats- och julklappsbestyr.

Men för ett par veckor sedan meddelade den nyblivna småbarnsfamiljen att de ändå skulle komma ner till oss över julen. Och det gjorde förstås farmor väldigt glad. Full fart med att beställa grejer till lilla Iggy, baka, trilla köttbullar, pynta Chateau Margareta mm mm.

Och igår fick vi helt plötsligt veta att även den nyblivna hundfamiljen skulle komma och bo i det nyköpta torpet. Kul! Men full fart framåt igen, högsta växel i. Vad behövs fixas i torpet… husgeråd, basvaror, sängkläder, handdukar mm mm. Ja vi hann alltså inte blogga i går! Knappt idag heller för den delen…

vad har jag då hunnit med sen sist, förutom att röja, städa och fylla torpets skåp och lådor:

Jo, mala ner den sista chilin, Aji Amarillon till pulver, hett som f__n, nös i ett!
Ta emot julens apelsin-leverans från CrowdFarming..,
…baka två vörtlimpor (ytterligare ett nytt recept) medan jag väntade på apelsin-budet!
Och göra Sahlens sill till min faster och farbror som vi ska hälsa på imorgon…
…efter vi hämtat skinkan vi beställt av MikaelAttanäs Gård, och kollat in vad de mer har längs vägen på Kustvägens Julsafari.
Trevligt avbrott i stressen i eftermiddags var dock att grannarna och kompisarna Hasse och Kicki kom förbi och önskade God Jul och…
hade med sig både en fin blomma och en massa andra godsaker. Tack bästa ni!!

Han: I morse vaknade jag 04:45, pigg som … ja, som en nyvaken gubbe på en udde som sovit gott! Gick upp och fick en förklaring – även gubben i månen var vaken, full dessutom.
Till skillnad från mig alltså.
– Eller nästan.
Enligt kalendern är det inte månen full förrän om två dagar, den 19 december klockan 05:35. Då vänder hela månen hela sin solbelysta sida mot jorden.

Även månen vaknade tidigt.

Enligt samernas traditionella religion uppfattades decembermånen som farlig och lättretad och om människorna störde den, så kunde det sluta med döden för människorna. 
Manliga sexistiska läkare har beskyllt fullmånen för att skapa psykisk ohälsa hos kvinnor, men om du frågar mig får du ingen kommentar.
Hon sov som en stock när jag steg upp och har varit lika snäll hela dan som hon brukar vara så här års när julstressen sätter in.

Det engelska ordet för galning, ”lunatic”, kommer från det latinska namnet för månen, ”lunar”. Hur fullmånen påverkar gubbar framgår inte av litteraturen. Däremot finns det en myt som säger att fler förlossningar startar med vattenavgång och att fler barn föds vid fullmåne.
Bortsett från behovet av förlossning kan jag inte bestrida att förklaringen till att jag vaknade tidigt var behov av vattenavgång.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s