Onsdag: Paket-inslagnings-dag med historiska inslag

Hon: dagen har till största delen gått till att slå in julklappar, det har vi alltid tagit seriöst i min familj. Lack och vitt eller brunt papper som man sedan dekorerar. Jag gillar gammaldags bokmärken som börjar bli väldigt svårt att få tag på. Och mina tryter! Hjälp!!!

Årets tomte övar inför fredag!

Och Iggy har uppenbarligen bestämt sig för att ta över sin pappas uppgift i år 🙂

Kort historik.

Han: C-ledaren hånas för att inte tror att Gustav II Adolf föddes i början av 1800-talet. Det var inte jätterätt. Det är ungefär lika obildat som att tro att Zlatan spelar pingistränare eller har varit statsminister – eller att Annie Lööf är SD:are. Eller …
Men som Ann-Charlotte Marteus påpekar i Expressen: ”Håna inte Annie Lööf! En dag kommer vi att längta tillbaka till en tid då ledande politiker åtminstone kände till Gustav II Adolfs existens…” 

Vårt nya torp är också ganska gammalt. Det byggdes ungefär i tiden när Abraham Lincoln valdes till USA:s president och det amerikanska inbördeskriget bröt ut.
Det vill säga samma decennium som Italien bildades av Apenninska halvöns småstater, det Andra opiumkriget avslutas där England och Frankrike tvingade Kina att acceptera västs opiumhandeln (en förödmjukelse som dagens kinesiska ledarskap bestämt sig för att aldrig utsätta sig för igen). Och i en svensk kontext byggdes torpet samma decennium den svenska Ståndsriksdagen, med dess adel, präster, borgare och bönder, ersätts av en tvåkammarriksdag – om du minns när det var.

Många småländska torpare gjorde som Kristina och Karl Oskar.

Vi talas alltså om 1860-talet. Ett omtumlande decennium när Alfred Nobel uppfinner dynamiten, Sverige delas in i kommuner, tiotusentals svenskar gör som Kristina och Karl Oskar och utvandrar till Amerika, men där svenska myndigheter även känner sig föranlåtna att utfärda en ordningsstadga som förbjuder folk att kasta döda djur och sopor i vattendrag eller på gator och torg.

När Småland drabbas av hungersnöd det extremt kalla året 1867 bör torpet i Gökalund hållit värmen med sitt stampade jordgolv och vedspis. Kakelugnen torde ha kommit på plats långt senare, kanske år 1933 eller 1937 när torpet renoverades.
Och det är kakelugnen som gör att Niklas, sotarn, kommer till torpet idag. Vedspisen i köket fungerar utmärkt, men kakelugnen har inte använts på länge enligt tidigare ägare.
Och domen blev mild.
– Inget större fel på den inte, sa Niklas. Utom att det verkar som en tegelsten ramlat ner i rökgången när skorstenen renoverades på 90-talet.
Behöver åtgärdas, alltså. För att det inte ska ryka in.
– Kanske morgondagens projekt?

Kanske inte. I kväll har torpet sin första nattgäster:

Hanna , Björn och Skrot har intagit torpet.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s