Lördag: Soffväder har sina poänger

Han: Grå morgon, mulet med regnstänk. 6° som känns som 1° på grund av vinden, 10-21 m/s i byarna. SMHI varnar för storm.
Typiskt soffväder alltså. Det har sina poänger. Roligast på radio just nu: Skärvor av ett äktenskap, en dubbelskruvad humorserie med Sissela Benn och Jonatan Unge om parterapi och svårigheten både att vara gift och ha en relation när man bestämt sig för att göra slut.
Serien är en blinkning till scener ur ett annat äktenskap och Unges rollfigur heter mycket riktigt Ingmar vars fru lånat namn av Liv (Ullman).

Trots att serien producerats av skattefinansierad public service är det inte minsta politiskt korrekt.
Det gäller även satirprogrammet ”Utkantsverige” som tagit farväl i God morgon Sverige men lever vi vidare i cyberrymden.
Bäst hittills hälsar signaturen trogen lyssnare på udden: Även rovdjur måste ta ansvar för klimat och jämställdhet, det menar en ny rapport som slagit ner som en bomb i utkantssvensk viltförvaltning. Men kommer vargen kunna lära sig leva hållbart?


Innesittarväder är bokväder. På ett plan är det en banal historia. Efter ett helt arbetsliv i en och samma firma har en man gått i pension. Vad ska han göra nu? Framför allt: Vad har han egentligen uträttat? Han har sällan pratat om sitt jobb med andra än sina arbetskamrater.
Inte ens med sin fru, kanske var det därför hon skilde sig.
– Och som de flesta män som blivit pappor har ungarna naturligtvis alltför ofta undrat varför han så ofta prioriterat jobbet framför dem.

Kanske är det sista som får tanken att bli verklighet:
– Jag ska skriva en bok och berätta vad jag pysslat med hela mitt liv. Och varför!
Åtminstone är det så jag minns vårt första samtal om boken. Förmodligen för att han frågade mig som journalist om hur man skriver en bok och jag gav honom det enda råd jag kunde komma på:
– Innan du börjar – bestäm för vem du skriver. Det hjälper dig att hitta en form, ett språk och inte minst att sålla viktigt från oviktigt.
Så fick det bli.
– Jag ska skriva en bok och berätta för ungarna varför jag var borta så många kvällar och helger när de var små och bara skyllt på att jobbet krävde det.

Doldis avslöjar vad han sysslat med på jobbet.

Det blev en bok. Och nu har det blivit ännu en bok. Förhoppningsvis slukar ungarna även denna.
– Nej, det är inga barnböcker – barnen hann bli vuxna innan pappa avslöjade vad han egentligen hade sysslat med när han sa att han åkte till kontoret.
Det fanns många hemligheter att berätta. Att pappa Bengt Nylander så ofta dröjt sig kvar på jobbet berodde på att han under 25 jobbade inom Säpo där han slutade som polisintendent och chef för det svenska kontraspionaget.

Titeln på den första boken var väl vald. ”Det som inte har berättats”. Nu kommer uppföljaren, ”Säpo inifrån” (nedtecknad med bistånd av Lars Korsell). Även det en titel som lockar till läsning.
– Jag vet.
Jag kastade mig över boken samma kväll som jag fick den i brevlådan.
Mitt spontana sms till författaren: Fick boken i eftermiddag. Har bara hunnit läsa några kapitel (Klackenberg mm). Mycket imponerande! Verkligen! Lärobok! Tore skålar i sin himmel – även över de nödbändiga nyanserna…  Mycket läsvärt. Så mycket som aldrig berättats. Tycker om tonen, nyanserna. Bekräftar min tes efter 100 år som redaktör: Content is King, but Context is King Kong!

Det får räcka som recension. Mycket har skrivits under årens lopp om Säpo, mycket dumt också. Framför allt kring spektakulära ”avslöjanden”. Här få vi för första gången bakgrunden, sammanhangen och inte minst namnen som gjorde jobbet – beskrivna inifrån bunkern på Kungsholmen.
Och svaret är ja: För dig som tänder på name dropping finns ett omfattande personregister med bekanta namn som Stig Bergling, Jan Guillou, Olof Palme, vänsterrörelserna, IB, KGB, MI6 med flera.

PS: Den Tore jag nämner i mitt sms ovan får en egen mässa i Säpo inifrån. Om denne legend (och Bengts mentor och företrädare) har även jag skrivit i en mindre nyanserad samling minnen.

Hon: Och jag ligger på soffan och läser magasin på ARCY och Readly. Tar lite skärmdumpar på intressanta tips jag vill komma ihåg. Den ovan var på boktips i senaste Damernas. Flera jag blev sugen på att läsa!

Ur Lantliv

Och hittade jag ett recept jag tyckte lät gott på fisksoppa. Det snodde han, som ska stå för kvällens middag. Helt okej med mig 🙂

Detta var det jag föll för alltså…

Och längtar jag ju alltid tillbaka till Paris. Hittade bra tips därifrån i Elle. Delar alla sidor jag sparade :

Hotell och lunchställen
Restauranger
Klassiker och modeutställningar
Sparade mest för Vintage & Outlet

Och nu verkar kvällens spanska fisksoppa vara klar. Fanns visst inga vita bönor, tog jag nog till torpet i julas när veganska barn skulle flytta in över helgen …


Han: Ja, soppan väntar på sina gäster. Sakupplysning: Jag snodde inte hennes recept. Jag vidareutvecklade det (bönorna byttes mot vitt vin, några färska tomater och hennes amarillo, chili som gjord för fisk och hårt stekt och strimlad chorizo med skinnit intakt). Till soppan serveras i kväll ett lättdrucket rött vin från Pompette – fast inte så dyrt som de gör reklam för på hemsidan.
– Det vore dumt att dricka ett vin som är dyrare än soppan, eller hur?
(En av Fantomens mindre kända regler, men glöm inte var du läste det först).

Hon: fel adress, Pompette i Sverige finns här! Men just det vinet finns även att beställa på vanliga systembolaget.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s