Torsdag: sååå himla nöjd!!!

Hon: blev så himla glad när vi kom till torpet idag. Golvfärgen var i en perfekt grå nyans och det var inte alls flammigt längre nu när det hade torkat.

Perfekt nyans!

Och den passar dessutom jättebra till alla tapeterna, inte bara till den randiga.

Jag tycker färgen känns somrig på något vis. Den är lätt och varm, och man kan tänka sig hur det känns att gå barfota på den en varm sommardag. Känns inte alls som ett grått betonggolv, vilket jag var rädd den första lite mörkare och kallare grå nyansen skulle gjort…

Jodå, de är satta!

Men innan vi åkte upp till torpet satte jag faktiskt alla tomatfröerna. Eller nästan alla. Så skönt!! Det tog nog två timmar… jäkla pilljobb! Satte bara två eller tre frön av vardera eftersom det som vanligt blev alltför många sorter. Många nya. Det blir spännande!

Trettio mil bort från udden ligger Kaliningrad som hette Königsberg innan ryssarna ockupera regionen.

Han: haha, ingenting är som glada och nöjda fruar! Men nu något mindre roligt: Somliga dar när jag tittar ut över havet utanför udden tittar jag inte bara efter fåglar. Minns du rubrikerna när president Vladimir Putin blev uppläxad av en rysk elev för att blandade ihop sjuåriga kriget med stora nordiska kriget?
– Det heter inte sjuåriga kriget, utan bara det stora nordiska kriget, sa eleven. Det pågick i 21 år och föreställ er; det var mycket längre.
Sa 17-åriga eleven Nikonor Tolstych från Vorkuta och förklarade att Putin glömt att tsar Peter faktiskt förlorade fyra slag mot svenskarna innan han besegrade dem vid Poltava.

Vi drog på munnen. Men handen på hjärtat: Hur många gymnasister i svenska skolor vet ens vad det stora nordiska kriget var?
Eller våra politiker.
– Vet du?

Putin kanske blandar ihop några slag i början av 1700-talet, men han känner Rysslands historia. Och som alla tsarer, vita som röda, drömmer han om när Ryssland var en stormakt.
Nu pratas det mycket om att Putin vill återställa det sovjetiska imperiet och det kanske han drömmer om. Sanningen är att hans Ryssland är ett imperium i utdraget förfall – och det kan inte Putin ändra på.

Barack Obama hade rätt när han 2015 beskrev Ryssland som en regionalmakt på väg utför, konstaterar Richard Swartz i en krönika i Dagens Nyheter:”Snart sagt ingenting går rätt väg i Vladimir Putins Ryssland: för honom och för ryssarna. Det är ingen nyhet. Så har det varit (nästan) alltsedan Sovjetunionen avvecklades. Men det har blivit ännu värre: ryssarnas levnads­standard stagnerar eller sjunker, de blir färre och lever kortare liv, troligen kommer deras barn att leva ännu torftigare och kortare, ekonomin är en hackande motor som inte vill starta medan världen ställer om från de fossila bränslen som är nästan det enda Ryssland har att erbjuda den.
Och – kanske värst av allt – imperiet fortsätter att fransa upp sig i kanterna.”

Imperier tar lång tid på sig att avvecklas. Rom, de portugisiska, spanska och ottomanska imperierna, det habsburgska och det brittiska. Ryssland står mitt uppe i denna process och som följer det historiska mönstret.

Och slutsatsen? Det är insikten om det inre förfallet och det obevekliga sönderfallet som gör Putin livsfarlig. Precis som det var det ekonomiska och sociala förfallet i Tyskland under mellankrigstiden (1918-38) som gjorde Hitlers revanschism livsfarlig.


– Förhoppningsvis har Europa lärt sig att av sina misstag från år 1938 när dåtidens stora makter Storbritannien och Frankrike genom München-överenskommelsen år 1938 lät Hitler annektera de delar av Tjeckoslovakien där tysktalande var i majoritet.
– Hitler lovade att detta var Tysklands sista territoriella krav.
Det var det inte.
Lika lite som den ryska annektering av Krim nu följs av den ryska riksdagens krav på de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk ska bli ”fria”. Och i botten ligger Putins uttalande om att ”ryssar och ukrainare egentligen är samma folk”.


Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s