Onsdag: Tallar eller solpaneler – ja tack!

(Uppdaterad 15:38)

Inte bara vacker.

Han: Vi har några vackra tallar på vår arrendetomt.Det finns de som tycker att träd är förunderliga djur. Peter Wohlleben, skogvaktare i Hümmel, en liten by belägen på högplatån Eifel i västra Tyskland, hävdar att träd är varelser som kan känna smärta, som kan minnas:
– I överförd bemärkelse också se, höra, uppleva dofter, ja, till och med avge läten.
I sin omtalade bok Trädens hemliga liv berättar han att han efter tjugo år i skogen insett att träd lever i intim gemenskap med sina artfränder och tar hand om sina barn som vilka däggdjur eller fåglar som helst.
– För den som inser detta är det ”inte längre så lätt att fälla träd och dundra fram genom skogen med stora maskiner”.

Nåja, man behöver inte tro allt för att inse att varje träd har betydelse. Visste du att ett enda träd binder cirka 25 kg koldioxid varje år det får stå kvar?
– Hur mycket är 25 kg koldioxid?
Enligt Trafikverket släpper en genomsnittlig personbil ut 93 gram per kilometer. Det betyder alltså att om du sparar ett enda träd så kan du köra 250 kilometer utan att lämna fula spår efter dig.

Den svenska skogen avlastar varje år atmosfären med 45 miljoner ton koldioxid. Nästan lika mycket som Sveriges totala utsläpp av koldioxid som är 54 miljoner ton. Illustration lånad från Lantbrukarnas Riksförbund.

Träd binder mer koldioxid än det släpper ut. Det är därför skogens kolsänkor blivit klimatkampens nya buzzword. När koldioxiden binds i kolsänkor försvinner den från atmosfären under lång tid framöver och minskar belastningen på planeten.
– Den svenska skogen avlastar varje år atmosfären med 45 miljoner ton koldioxid enligt Lantbrukarnas Riksförbund. Nästan lika mycket som Sveriges totala utsläpp av koldioxid som är 54 miljoner ton. Om träden avverkas först när de är cirka 110 år gamla kan virket ersätta olja, stål och betong.
”Då avlastas atmosfären med ytterligare minst 60 miljoner ton koldioxid per år”, enligt LRF.
– Om du inte vill tro att träd är förunderliga djur kan du nöja dig med att varje kubikmeter träd som du tar ner binder nästan ett ton koldioxid.

Så varför denna predikan? Därför att det inte alltid är lätt att göra rätt. Våra vackra tallar kommer förmodligen att delvis skymma våra solpaneler som nu sitter där de ska vara.
– Tack för det, Timmy & Co från Nordpolen!  
För panelerna, alltså.
Men nej, tallarna står där de stod långt innan vi flyttade hit.
– Även om de möjligen kommer att kasta en skugga över vår elräkning.

Hon: ja om alla ska ha solceller så småningom och tycker det är en bra anledning/ursäkt för att fälla sina träd blir det inte många mil vi kan köra härnere… dessutom berättade killarna på taket att det inte behövs direkt solljus för att cellerna ska alstra el, det räcker med de ultravioletta strålarna. Eller nåt sånt!

Närodlat!

Idag blir det för övrigt korv stroganoff, gjord på Rosas Lyoner, till middag. Vad nu en lyoner är för något… Men den ser i alla fall ut som en falukorv, en fransk-öländsk sådan kanhända. Skitväder ute, så inte mycket mer spännande än detta har hänt här idag.

Jo förresten, han har fått sin fjärde spruta idag, så skönt, hurra!! Hoppas den hunnit börja verka lite redan till helgen för då ska vi upp och mingla runt i Stockholm!

Publicerat av

3 reaktioner till “Onsdag: Tallar eller solpaneler – ja tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s