Torsdag: En tavla om en en som inte bara är en en

Fanns här långt före gubben på udden.

Han: Att kvinnor inte ser ut som vanliga män har man ju förstått. Men sent omsider har jag lärt mig att det är skillnad på herr och fru En också.
På udden står det fortfarande kvar ett antal enar. De är mycket gamla. Hon minns att de var stora redan när hon kröp omkring mellan de stugor som nu är våra.
– En av enarna finns på ett fotografi som vi ärvde av Margareta. Bilden togs på 1970-talet.

Hur länge udden varit i ett en-land är oklart. Enligt markägaren växte det en här innan tallarna kom.
Enen var en av de första buskarna som invandrade till Sverige när isen drog sig tillbaka efter den senaste istiden, läser jag på allas vårt digitala bibliotek.
En en kan bli 2000 år gammal.
Det äldsta kända svenska exemplaret fanns Sareks nationalpark, hen blev 850 år innan den blåste sönder i en storm.
Detta på grund av den mänskliga faktorn:
– En felaktig avverkning.
Den nu äldsta enen lever i Katrineholm och är 600 år gammal.

Gubben på udden tar av sig kepsen för den åldringen. Inåt viken har en annan gubbe däremot tagit ner en vacker en för att hen störde hans utsikt från köksfönstret. Förutom att enen förmodligen var dubbel så gammal som gubben och stod där och tittade ut över havet först, så stod den inte ens på marodörens tomt.

Lite sliten men fortfarande fertil.


En sak jag inte visste om våra gamla grannar är att det finns hon- och hanbuskar. Kärlekslivet är av arten se men inte röra. Hans pollen sprids med vinden och när det landat där pollen ska landa utvecklas den befruktade honblomman till ett enbär.
– Om man är voyeur upptäcker man att det på honbusken finns både gröna och blåa bär. Det beror på att hon inte är monogam och att det tar hela 2,5 år för ett enda enbär att mogna.
På den tiden när människan fortfarande uppskattade den långsamma med naturliga naturen framför momentan utsikt från köksfönstret formulerades ett axiom i folktron: ”När alla enbär är mogna kan man få allt man önskar sig”.

Låter som en bra början på en underbar torsdag. Dessutom påminner enen mig om att jag behöver åka till systemet och köpa enbärsdricka.

Vill också vara med matte…

Hon: och jag började dagen med ett yoga vinyasa-pass. Det var sjuuuukt längesedan, och med tanke på det gick det ganska bra. Körde det lugnare 45 minuters passet, nästa vecka blir det power yoga. Basta!!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s