Måndag: Länge leve våra nya miljardärer

(Uppdaterad 18:23)

Han: Pensionerad gubbe går omkring på udden och tar del av den senaste indignationsjournalisten: Det har skett en enorm ökning av miljardärer i Sverige.
– Hela 14 nya miljardärer varje månad i snitt!
Det visar material som Aftonbladet-journalisten Andreas Cervenka har tagit fram, och som har publicerats både i en bok och nu senast i uppmärksammad artikel i Svenska dagbladet.
– Bra jobbat!

Värd sina pengar.

Bland de flera hundra miljardärerna på listan återfinns många gamla kapitalister, typ H&M:s Stefan Persson på 150 miljarder kronor, Märit Rausing på 130 miljarder och Ax:son Johnson-koncernens Antonia Ax:son Johnson.
Men på listan återfinns också en rad namn i den nya svenska techsfären. Personer som Spotify- grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, Klarnas grundare Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski, den värmländske spelentreprenören Lars Wingefors, Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström och Minecraft-skaparen Markus Persson kvalar alla in bland de 50 rikaste på listan.

Är jag upprörd? Inte det minsta. Sedan årtionden har vi vetat att sossarna har varit kapitalisternas bästa vän och att jämställdhet bara en fernissa i 1 maj-tal och valpropaganda.
– Och det finns nyanser i paradiset.
Här handlar det om unga entreprenörer (78 grabbar, min före detta uppdragsgivare Cristina Stenbeck och två andra tjejer) som haft en idé och jobbat för att utveckla den från noll.
– Varför jag inte upprörd?
Därför att de har jobbat ihop sina pengar!
Och de har skapat företag som gjort mitt liv på udden roligare. För att inte tala om att de gjort livet roligare för våra barnbarn!

Maffia utan ambitioner.

Detta kan jämföras med t ex oligarkerna i Ryssland. De är inga entreprenörer. De tillhör den ryska maffia som roffade åt sig stora företag som privatiserades när Sovjetunionen föll samman. 60 procent av de ryska miljardärerna baserar sin förmögenhet på råvaror (olja och gas) eller politik.
– De har inte skapat en enda ny affärsidé utom den att med Putins hjälp plundra det ryska folket och sedan ägnar sin tid och pengar åt att köpa jättebåtar och vräkiga lägenheter i Stockholm, London och kring Medelhavet.

Se där gangsters och parasiter som bör klämmas åt och det är bra att kriget i Ukraina riktat medieintresset även på det packet.

Icke-miljardär…

Hon: och ovan sitter en icke-miljardär, som precis fått sin före-middagen-drink serverad i det ostädade lågbudget-växthuset, av sin fru, som dessutom stått i detta oglammiga växthus och planterat om chiliplantor hela dagen, och ändå ligger steget efter, och aldrig heller kommer att bli miljardär på sin chili-peppar utan endast gå minus. Men vi har ganska kul!!

Publicerat av

2 reaktioner till “Måndag: Länge leve våra nya miljardärer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s