Fredag: ”Alla här är konstiga utom du och jag och även du är faktiskt lite konstig …”

Han: Ny dag och dagens första fråga: Håller du på att bli svensk?
– Absolut! Nu får jag den där arga känslan i april, när det har varit några dagar sol och man tror att våren är här – men så kommer snön igen. Eller så klagar jag över vilken jacka jag ska ha, för att vinterjackan är för varm men vårjackan för sval. I Sverige har man konstant en sten i skon, det är alltid något som är fel. Men ni är väldigt bra på att skratta åt er själva.

Den som besvarar frågan är den brittiske ståuppkomikern Al Pitcher som igår uppträdde med sin feelgood-show ”My happy place” i Kalmar. Två av Pitchers shower på samma kärleksfulla kritik – ”Fy fan Sweden!” och ”Sverige syndrome” – finns att se på Netflix och förmodligen är det sant att vi svenskar ständigt går omkring med en sten i skon och alltid gnäller över nåt grannen gjort eller inte gjort.
– Bra då att vi åtminstone kan skratta åt våra egna brister och tillkortakommanden.
Eller som en granne brukar säga:
– Alla här är konstiga utom du och jag. Och även du är faktiskt lite konstig.

Putins män har upptäckt att de har en hel havsstrand med vassa stenar i sina militärkängor. Och skrattar åt sig själva gör de inte. Även om man lyckas ockupera en del av Ukrainas yta så man redan förlorat kriget om att utplåna den ukrainska nationen.
– Na vojne kak na vojne.
Äntligen medger den ryske utrikesministern Lavrov att ”krig är krig” och ingen ”specialoperation” som Putin hittills kallar sin länge planerade invasion av Ukraina.

Historien upprepar sig inte men det är inte heller sant att vi inget lär av historien. Den 31 augusti 1939 hämtade SS-män 13 fångar från koncentrationslägret Oranienburg i östra Tyskland som fördes till en plats nära den polska gränsen. Tolv av fångarna tvingades ta på sig polska uniformer och sköts därefter till döds. Kropparna placerades så att det såg ut som om de hade dött när de var på väg in i Tyskland. Den återstående fången fördes till en lokal radiostation i närheten där man gjorde en fingerad ockupation av radiostationen. En SS­-man rapporterade i radion på polska att Polen hade anfallit Tyskland och uppmanade alla polacker i Tyskland skulle göra uppror mot den tyska staten. Efter det hördes skottlossning och därefter dödades fången som fick spela rollen som den polske radiotalaren.

Den 1 september 1939 hävdade Adolf Hitler att detta var ett av många exempel på polsk aggression på tysk mark och meddelade att kriget mot Polen nu var ett faktum.
Idag känner vi lössen på gången och därför går världen inte på Putins lögner.
– Krig är krig som Lavrov konstaterar och lögnen är det första som avslöjas när imperiebyggare tar sig rätten att invadera andra länder.

Vad som är sant vet vi. Eller som FN:s generalsekretare António Guterres konstaterade vid sitt besök I Moskva:
– Det finns en sak som är sann och uppenbar, och som inga bortförklaringar ändrar på. Vi ser inga ukrainska trupper på ryskt territorium, men vi har ryska trupper i Ukraina.
Lavrov medgav att det är sant men för att visa att man i Kreml struntar i vad FN tycker, lät man beskjuta Kiev när FN-chefen befann sig i staden.

Här dagens intressantaste artikel om Putins groteska missbruk av historien.

Hon: hurra, nu är även solcellerna på hus 1 igång, och de producerar bra trots att det just nu är mulet! Så Putin och hans gas kan gå och gömma sig! Annars bara omplantering, omplantering och omplantering…

Hus 1, 15:41
Hus 2, 15:42

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s