Torsdag: Sådärja!

Hon: äntligen vågade jag plantera ut gurkorna (tidigt innan han vaknade). De har haft sina små planteringskrukor ända tills nu och behövde verkligen få mer jord att breda ut sig i. De liksom reste på sig direkt. Squashen också!

Annars har jag städat i timmar inne i hus 1. Skickade iväg honom till torpet för att foga kaklet vi satte för längesedan. Så på tiden, men framförallt ville jag städa i lugn och ro utan hjälp. Trots det fina vädret.

Inte soligt men varmt och ljumma svaga vindar. Kissarna har legat i skuggan under björken hela dagen. Ja vila ut ni, imorgon kommer Iggy, och på lördag Alice. De där små människorna är nästan farligare än hundar tycker Vilda och Ludde!

Han: Kanske blev jag ivägkörd, kanske smet jag från städningen. Nu har jag i alla fall fogat kaklet i torpets kök. Gav tid för eftertanke. Lyssnar på ett omskakande program från P1 Kaliber om vår svenska energipolitik.
Och det finns mycket att säga om den:
– Sverige måste på allvar börja se möjligheten med vindkraft istället för att leta anledningar till att säga nej.
Det var energiminister Khashayar Farmanbars (S) budskap när han i veckan besökte en havsbaserad vindkraftspark på Öland.
– Vindkraften, särskilt den till havs, har stor potential för Sveriges framgångar och möjligheter framåt, menar ministern som ser svensk vindkraft som nödvändigt för minska beroendet av rysk olja och gas.  I SVT:s partiledardebatt förra veckan upprepade även Miljöpartiets Märta Stenevi att Sverige måste satsa på utbyggd vindkraft för att minska beroendet av Putin.

Oavsett väder blåser det från öster.

Kriget i Ukraina har ställt svensk energiförsörjning i blixtbelysning (förlåt vitsen). Här på udden ser vi Öland på andra sidan sundet. Just nu blåser det upp till 16 sekundmeter och det är lätt att förstå argumenten för att bygga ut vindkraften och det är helt okej för oss att det planeras en ny stor vindpark där ute.
– Men det finns en stor elefant i luftrummet som vindkraftsentusiaster inte pratar om: Enligt Svensk Vindenergi ägs nu 65 procent av vindkraften i Sverige av utländska investerare. Den enskilt största ägaren av svensk vindkraft heter China General Nuclear, ett jättebolag ägt av den kinesiska staten – som stöder den ryska invasionen.

CGN – som för övrigt också bygger kärnkraftverk i andra delar av Europa – står för en femtedel av den pågående byggnationen (planerad mellan år 2017 och 2022) av svensk vindkraft och kineserna kontrollerar bland annat Europas största landbaserade vindkraftspark i Piteå kommun.
– Sammanlagt har CGN investerat över 16 miljarder kronor i svensk vindkraft, fördelat på olika platser över landet. 
Hur smart är det i Sveriges nya säkerhetspolitiska läge?

Bolaget bakom Miljöpartiet.

Inte minst Miljöpartiet har de senaste åren ifrågasatt det lokala vetot mot vindsnurror.  Men det som kommer i påse har varit i säck: Miljöpartiet berättar inte att kritiken mot motsträviga kommunpolitiker initierades av CGN som under länge lobbat hårt för att Sverige ska avskaffa det kommunala vetot.
Även Socialdemokraterna har bagatelliserat kinesernas roll när det gäller den ”svenska” vindkraften. I en intervju i Sveriges radios Ekot år 2020 sa dåvarande digitaliseringsminister Anders Ygeman att kinesiska investeringar i energisektorn inte utgör någon säkerhetsrisk:
– Sverige har stora överskott på el. Det innebär att ägande av enskilda vindkraftparker inte kommer vara något bra påtryckningsmedel. 

Med energikrisen och Kinas stöd till den ryska invasionen av Ukraina är det begripligt att Ygemar inte längre uttalar sig i energifrågor.
– Men på Öland tog inte heller energiminister Farmanbar bladet från munnen när det gäller vårt beroende av kinesisk vindkraft.
Varför?
Beror det på att inga journalister ställer frågan? Är vindkraften för fiiiin för att våra vanligtvis bolagskritiska journalister ska störa ministern med den självklara frågan:
– Vad har vi uppnått om vi byter vårt beroende av rysk olja mot att sätta oss i knät på den andra stora tyrannstaten i världen?

Mindre beroende av Eon – men inte av kinesisk teknik.

PS: Ur askan i elden.2.0: Inom ska fem år ska EU ha gjort sig helt oberoende av rysk energi, föreslår EU-kommissionen. Kommissionen föreslår bland annat att det ska bli obligatoriskt att installera solpaneler på taket på nya offentliga och kommersiella byggnader från 2025 och på privata bostäder från 2029.
– Bra tycker vi på udden där solen inte längre skiner i onödan utan på våra 46 paneler.

Det finns bara en hake: Våra solpaneler är Made in China ….

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s