Torsdag: Larven som larvat sig i hennes land visar sig vara världens starkaste jordfräs

Nyttig trädgårdsarbetare

Han: Igår upptäckte hon med skräckblandad förtjusning något i sitt tomatland.
– Vad är detta för larv, frågade hon läsekretsen.
– Det är en skalbaggelarv. Bara nyttig för jorden, skrev Per Särnstedt.
Tack Per, nu tar uddens bokmal över.
Det stora nätbiblioteket är öppet och jag kan därför berätta att hon delar land med Noshornsbaggen, en skalbaggsart som först beskrevs av Carl von Linné (vem annars?!) år 1758.
Sedan dess ingår Noshornsbagge i släktet Oryctes, familjen bladhorningar, Scarabaeidae och underfamiljen noshornsbaggar (Oryctes nasicornis).

Till familjen bladhorningar hör ett 90-tal arter däribland vackert metallglänsande guldbaggar, tordyvlar, dyngbaggar, den svartgulrandiga humlebaggen och så den stora noshornsbaggen.
Till familjen hör även ollonborre, kastanjeborre, pingborre, mörk pingborre och trädgårdsborre.

Tänk ”C”.

Per har rätt, denna skalbaggelarv är en nyttig trädgårdsarbetare. Den blir upp till 100 mm lång och trivs i kompostrika odlingsbäddar av trä (typ hennes). Larven kan bearbeta jorden upp till fem år innan den genomgår sin metamorfos och snap! förvandlas till en imago bagge med horn.
– Eller snarare antenner som är mer eller mindre knäböjda och de yttre antennlederna är utbildade till en lamellartad klubba där de enskilda delarna kan spärras ut solfjäderlikt.

Eftersom detta är ett lättviktigt populärvetenskapligt forum med en yrkesskadad redaktör och lättroade läsare, fokuserar jag på det Noshornsbaggens mediedramaturgiska usp (unique selling point).
Som David Attenborough skulle ha viskat bakom en buske:
– Här ute på en udde i Kalmarsund där ingen vit man vågar sätta sin fot i matjord har denna bofasta kvinna upptäckt en extraordinary ((ikˈstrôrd(ə)nˌerē) C-formad larv som inom kort, förmodligen när det svenska folket firar sina extraordinary Midsomer parties kommer att förvandlas till djurvärldens starkaste jordfräs.
– Noshornsbaggen kan nämligen lyfta och förflytta föremål som är upp till 850 gånger tyngre än den själv.
– Inte illa för en krabat som tävlar i extrem fjädervikt (= max 130 gram), eller hur!

Typisk hanne.


Baggen blir 35-42 mm. Bara hannen har horn som han på sedvanligt manligt sätt använder för att stångas med andra hannar. – Den leken varar dock inte så länge.
Efter att hasat omkring som larv i flera år larvar sig Herr Noshorn bara över sommaren tills han så att säga larvat av sig och honan inte behöver honom längre.
Nu vet även du det.

Hon: ja så himla kul med Noshornsbaggen, tror inte jag sett några sådana larver förut, men allra bäst är ju att jorden i mitt stora och djupa pallkrageland är så pass bra att den vill bo där. Då har jag nog lyckats få den ”gamla” och flera år gamla pallkragen att kompostera jorden bra. Fyller förstås på var år med ny jord men även med tång och algomin, bl a.

Inne i växthuset växer det också bra, en stor squash är på gång på den tidigt satta squashplantan. Tyvärr får den inte plats i Noshornsbagge-landet, frågan är var den ska få plats…

Publicerat av

Lämna en kommentar