Torsdag: Äntligen kom sommargästerna!

(Uppdaterad 19:30)

Han: Hon läser högt ur morgontidningen. Vi fnittrar igenkännande: ”Tänk på detta om du ska besöka någon i sommarstugan”, skriver Nadia Jebril om ett fenomen som många känner igen sig i denna midsommarvecka:

Jag var så glad. Hela första sommaren njöt jag av besöken. Den andra sommaren blev jag trött på att diska. Den tredje såddes ett frö av irritation som växte sig större med tiden.
”Man ska väl ändå inte slappna av SÅ mycket?!”
Vår lilla oas hade förvandlats till en all inclusive-hotellverksamhet.
”Finns det något vegetariskt också?”
”Var finns kaffet?”
”Du, vi sover här en natt till!”
Jag såg mig själv utifrån vid ett tillfälle. Jag och tre barn, svetten lackade i värmen och min man åkte i väg för att köpa mjölk – medan gästerna satt kvar. De hade kunnat köpa med en liter på vägen. Eller kanske erbjudit sig att åka och handla istället. Men icke.
Jag har lärt mig att det är ofint av värden att kräva något av sina gäster. Men det är också där och då det händer. I otydligheten kring vad som förväntas av värd och gäst som värden riskerar att bli den. En sån som inte är generös med sitt sommarställe. Jag vill hävda att det inte handlar om snålhet, snarare om att man ställs inför ett knepigt val: Ska man ägna sin tid åt att göra det mysigt för andra under deras semester på bekostnad av sin egen?

Det är klart att vi fnittrar igenkännande. Men mest för att det inte alltid är sant. Till slut hann covidden upp oss på udden. Det skedde tyvärr samma dag som sommarens 5:e besöksvecka inleddes.
Alltså tvingades mormor och Don Peppe gå i karantän och Alice och mammorna fick klara sig själva i Margaretas hus.
– Och plötsligt blev det ombytta roller!

Inte för att just veckans stuggäster brukar passa in Nadia Jebrils karikatyr av sommargästen, men denna gång känns det som om gubben och gumman på udden dragit den verkliga vinstlotten:
– Vi har fått vår egen kock och personliga assistent som både lagat mat och handlat allt vi behöver från Brömsebro, Attanäs, Systemet och Tempo.
Tack Meli för att ni kom!
Och du:
– Stanna gärna så länge ni vill!

Nygrillad fläskfile med råstekt potatis och sparris. Undrar vad det blir mat idag?


PS: Läsvärt för dig som inte har samma tur som vi.

Kvällen före dan…

Hon: nu blommar det ordentligt, och han verkar ha hämtat sig efter en svår tvådagars-covid. Och jag känner mig i princip som ny efter en något längre infektion ;).

Glad midsommar!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s