Onsdag: Samling kring Kiosken

Skeppeviks Kiosk 1956.

Han: Kiosken byggdes i november år 1955 i anslutning till den badplats som spontant uppstått bland enar och betande kor i Skeppeviken, känd under namnet ”Skepauick” från år 1557 och ”Skepparawik” år 1820.

Bygget sker samtidigt som Sovjetunionen i den stora välden sänder upp Sputnik 1, T-Centralen i Stockholm invigs och kvinnliga trafikvakter, så kallade lapplisor, börjar tjänstgöra på Stockholms gator (samtidigt som det svenska kyrkomötet säger nej till regeringsförslaget om kvinnliga präster).
Till tidens tecken hör också att Ingmar Bergmans film Smultronstället har svensk premiär i vilken huvudpersonen sätter sig i sin nya bil för att köra ut ur Stockholm via Slussen på den nya motorvägen vidare ut på landsbygden söderut.

Kiosken var en kommunal angelägenhet som kostade skattebetalarna i Söderåkra kommun 2 115 kr. Detta som ett led i politikernas ambitioner att inte bara verka för medborgarnas vård, skola och omsorg utan även för deras fritid.
År 1957 tar kommunen beslutet att bygga ”fritidsområde Skeppevik”. Ett arrendeavtal tecknas på hela fastigheten Björkenäs 1:1 på tio år med bonden Johansson i Lafsakulle.
Ytan uppgår till tolv hektar och kostnad per år: 3 600 kr.

Kiosken år 2014 …

”Kiosken” blir ett nav i stugområdet och den campingplats som växer upp i viken. Så småningom byggs en större kiosk med handelsbod och restaurang som 1967 övergår i privat ägo. Detta efter att arrendeavtalet löpt ut och kommunen succesivt insett att vad gäller medborgarnas fritid vet medborgarna bäst hur de vill ha det.

Och Kiosken vill vi ha! Därav denna blogg.
67 år efter att politikerna i sin godhet byggt oss en kiosk samlas vi fortfarande här och firar.
Till dagens middag serverar Jinjun sin goda asiatiska buffé ….

… och idag blev det fest igen.

Min största tomat är nu ännu större…

Hon: efter 11 timmars sömn är jag på banan igen och har skördat, planterat nytt, vattnat och fixat med plantorna. Känns bra, haft väldig ångest över att jag inte riktigt haft tid med dem och nästan gett upp ibland. Men nu så. Full fart!

…och den är inte ensam!
Och en ännu större beta än senast är skördad. En polkabeta tror jag.

Han igen: Och just när vi tänkte gå och lägga oss dök gubben i månen upp. Inte bara full, dessutom gjorde han sin sista spektakulära uppvisning för i år som superfull. Det vill säga han är cirka 14 procent större än vanligt och dessutom lyser 30 procent starkare.

Årets sista superfullmåne. Foto: Bengt Uggla.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s