Måndag: Sommarvikarierna blandar rötmånadens busgrogg

(Uppdaterad 19:54)

Han: Om jag inte minns fel läste jag i den stora tidningen härom morgonen: ”Särskilt äldre människor bör vara försiktiga med alkohol, då riskerna ökar med ålder”.
Det låter ju inte bra, eller hur?

Synen på alkoholens hälsoeffekter har ändrats under de senaste åren. Tidigare ansågs öl, vin och sprit kunna skydda både hjärnan och hjärta/kärl. Särskilt för oss lite äldre.
– Det är en myt som hänger kvar. Det beror nog på önsketänkande hos en del och stark lobbying, säger en forskare som heter Sven Andréasson.

Alkohol påverkar hormonet hepcidin, som reglerar omsättningen av järn i kroppen, menar forskaren och får en helsida i den stora tidningen. Brist på hepcidin leder till att järn lagras i kroppen, och ett järnöverskott kan skada olika organ.
– Är det alltså järnets fel att en gammal man ibland kan känna sig lite tung i huvudet?
Det händer inte ofta. Men det händer och efter att ha läst artikeln kände mig grinig.
Stigmatiserad, åldersdiskriminerad.
Kort sagt: krääänkt.

Dagens sanning.

Dessbättre är minnet kort. Särskilt i medievärlden. I dagens lokala morgontidning läser vi: Det kan vara nyttigt med alkohol – men bara för lite äldre.Om du är under 40 borde du däremot inte dricka alkohol alls, ­enligt en global studie.
Det finns inga hälsofördelar, i stället ökar risken för trafik­olyckor, självmord och våldsbrott…”

Tänkte väl det! Och här är det ingen vanlig Forskar-Sven som tittat djupt i våra glas. Nyheten lanseras av den världsberömda vetenskapstidskriften Lancet och ”som ibland andra CNN rapporterat om”.
– Och då måste det ju vara sant.

Så vad ska vi tro? Järnöverskott eller inte, jag tror att den här typen av ”nyheter” tillhör rötmånaden och de som mår bäst av de beska dropparna är sommarvikarierande reportrar som redan glömt förra årets missbruk av gamla sanningar.

Gammal och ung

Hon: kvällens middag intogs inne hos barnfamiljen i Chateau Margareta, inget utesittarväder. (Men det klarnar upp mer och mer).

Middagen tillverkades dock inne i hus 1 av mig. Jäkla jobb egentligen, men raviolin med salvia-smör uppskattas alltid, och när det ändå var inneväder så okej då. Blir dessutom snabbare och snabbare på att göra dem. Proffs snart 😉

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s