Torsdag: Taggig Maria finns förstås även på burk på Apotek

Liten och taggig …

Han: Har hittat en ny app, Plantsnap. Betyg? Svar om det obildade barnet får bestämma:
– Redan första dan känner jag världsvant igen ett tiotal örter och blommor på udden som jag borde ha känt igen utan en app.
(Jag lider av minnesdyssläcksi också.)

Till exempel kan jag nu avslöja att den lilla taggiga plantan som hon fick av sin kompis Annica är ett typiskt exemplar av en Silybum marianum.
– Förlåt?
– Elementärt min kära Watson, det här ingenting annat än en Mariatistel. Det är en ett- eller tvåårig ört och du känner igen den på en grenig stjälk med vitfläckiga blad, som i sin tur har tandad kant med vassa tornar.
– Dessutom: Den kommer att bli en meter hög om du fortsätter vattna den.

… men även hon blir reslig och vacker..

Förr, innan folk blev pillermissbrukare, användes Mariatistelns blad och blommor/frukt för att motverka lindrigare gallbesvär, förstorad lever, förhöjda levervärden och skrumplever.
Örtens aktiva ämne kallas silymarin. Finns konstgjort i dyra plastburkar. Men växer alltså gratis i naturlig form på skuggverandan.
– Frågor på det?

Finns även inplastad.

Hon: och på skuggverandan har det idag bara varit mellan +18 och +19 grader enligt vår termometer. Fast det i alla väderappar står typ + 28-29 grader och även känts mycket varmare. Konstigt! Så jobbat på i trädgården, hade ju ingen ursäkt att det var för varmt då…

Vitlök skördat (en del av dem på bild)

Sedan middag hos barnfamiljen borta i Chateau Margareta. Känns ju väldigt varmt… tar ut en termometer inifrån, +29 visar den (i skuggan förstås). Kan det verkligen skilja 10 grader mellan husen, hrmmm. Går bort till hus 1 och kollar hur temperatur-sladden egentligen hänger. Jo, mot trädgårdsslangen som är på för fullt och öser ut kallvatten…

Även den minsta läskar sig i värmen.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s