Fredag: En liten insats för att Östersjön ska leva

Vaddå jag arg?

Han: Idag har Tommy varit och kört runt med sin truxor. Tommy är vår nye Assar som ”alltid” klippt ner våra höga vasstånd.
Alla gillar det inte.
Hon gillar det verkligen inte eftersom lite vass flyter in i hennes vik.
Och förstår inte varför men vi låter ta ner våra fina vassdungar varje år den här tiden.

Eftersom ingen är profet på sin egen udde låter jag Naturskyddsföreningen förklarar varför.
– Och varför just nu när alla vill bada!

Därför: Övergödning och minskat bete vid stränderna leder till att vass (Phragmites communis) breder ut sig. I täta vassbestånd blir det ofta dyigt, brist på syre och det är svårt för fiskar och andra djur att leva och reproducera sig där. 
– När vi slår vass och tar upp den på land tar vi samtidigt bort näring från vattnet och minskar att t ex Skeppeviken.

växer igen.

… och därför just nu: Genom att skörda vass under sommaren när näringsinnehållet i vassplantorna är som högst kan du bidra till att motverka övergödning. Vasskörd bidrar även till att det blir lättare för gäddorna att leka i vassen och till att livsmiljön för många vattenlevande djur förbättras. 

”Slås vassen under ytan leder det till att syrgas inte kan komma ner till rötterna via blad och strån vilket hämmar vassens tillväxt. Den bästa tiden att slå vassen om man vill bli av med ett bestånd är i slutet av juni innan vassen blommar.
Men nu sker det först i början av augusti och det här fattar hon: ”Det är viktigt att vänta med slåttern tills de fåglar som håller till i vassen är färdiga med sin häckning.”

Truxor


Och här kommer Tommys truxor in. Det är en slags flytande amfiebandvagn med en rejäl gräsklippare och syftet är att få bort så mycket näring som möjligt från vattnet slås vassen över ytan. ”Slås vassen över ytan leder det till att vassbeståndet kan fortsätta att växa och suga upp näring ur sediment och vatten. Den bästa tiden att slå vassen för att få maximal effekt är då vassen blommar (juli-augusti) och mycket näring finns bunden i vassplantorna. Det är viktigt att den skördade vassen tas upp på land så att inte näringsämnena som finns i vassen läcker tillbaka till vattnet.  

Sist men inte minst: Det är inte tillåtet att bara lämna den skördade vassen på stranden, den måste tas omhand på något sätt. Färsk vass komposteras och användas som jordförbättringsmedel.
– Det är jobb som markägaren sköter åt oss.

Min insats är som vanligt liten. I egenskap av ordförande i vår lilla stugförening har jag just skickat ett kort sms till markägaren (Rolf & Thomas i Lafsekulla) som tar hand om de prydliga höger med vass som Tommy lagt upp på land.
– Utom de strån som råkat flyta in i hennes lilla vik och som betyder att hon inte heller idag behöver gå på gym för att hålla sig i trim.
Tror jag måste ta en dusch efter allt arbete.

Hon: strån… ett ton sjötång som fastnat i vassen är nu lösgjord och ligger som en tung massa i alla badvikar härnere. Kommer bli ännu dyigare än innan. Varför inte ta upp vassen i oktober när höststormarna tar med resterna av massakern ut till havs om det nu måste göras? Inte mitt i badsäsongen. Och konstigt att inte Skeppevik växte igen förr om åren innan någon hade en tanke på att ta bort den utom just där man badade kanske…

Insamling av fröer…

Förutom avbrottet med sjötångsrensning så samlar jag in fröer från de av årets tomater jag gillar (från de som är tillräckligt mogna vill säga…) och vill ha även nästa år. Resterna kokar jag bolognese på. Var nog många gula och orangebruna sorter ser det ut som:

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s