Lördag: Det händer konstigare saker

Ägretthägern häckar främst i varmare områden, men vår lokala population är flyttfåglar och möjligen var den här på väg söderut. 

Han: Hösttecken. Häromdagen såg jag en ägretthäger i viken. Uppriktigt sagt är det ett ganska märkligt besök. Så sent som 2012 säkerställdes den första lyckade häckningen av den vita hägern i Sverige vilket skedde på östra Gotland. Paret lyckades föda upp minst tre ungar. 2021 upptäcktes en häckande koloni i Tåkern, såvitt känt den första häckningen i Sveriges inland.
Men vi har tur. Det finns även en koloni vid Örarevet några kilometer norr om udden, men det är sällan vi ser ägretthägern här hos oss.

Ugglas fågelholk på Djurgården.

Apropå hösttecken får jag en flaskpost från Uggla. Hans Jacko, silltruten som för åttonde året i rad tillbringat sommarmånaderna på Djurgården, är också på väg.
Det korta telegrammet lyder: Jack O’Silver tog sitt pick och pack redan 19 augusti. Korsar just nu kräftans vändkrets mitt över Sahara.
Senaste vykortet kommer från Abu Simbel enligt Uggla som förstår hur fåglar tänker: Här är det öken, seglar nu vidare mot Khartoum och strandliv vid Victoriasjön eller på Zanzibar (har inte bestämt mig). Beräknar landning till den 19 sep.
Om gudarna är med oss och liven lever ses vi som vanligt 11 april.
Kaa-kaa-kaaa

/J. O’Silver

Konstigare saker händer. Det av svenska politiker orsakade ELändet med 4 elområden tvingar människor att gå från hus och hem. Tjänstemän på Energimyndigheten föreslår att vi ska bygga kojor under köksbordet för att hålla värmen.
I valrörelsens upplopp har vi fått höra hur hemskt Sverige kommer att bli om ”dom andra” vinner.
– Men ingen partiledare har berättat att det finns mer visionära möjligheter att fly verkligheten än att bygga kojor under bordet.

”Metaverse” eller Metaversum heter Facebooks nya: ett virtuellt universum där du kan bo och leva!
Jo, det är sant. Enligt den amerikanska tv-kanalen CNBC har priserna för tomter i virtuella världar har skjutit i höjden med 500 procent under de senaste månaderna.

Snoop Dogg! Och vi som tycker att vi är märkvärdiga som har Icahandlar’n som granne.

Somliga har redan boat in sig. Exempelvis betalade en nyinflyttad nyligen 450.000 dollar (närmare 4 miljoner kr) för att bli granne med rapparen Snoop Dogg i ett virtuellt kvarter som heter Sandbox.
Dessutom behöver man inte nöja sig med vanliga dödliga. I denna nya sköna värld interagerar riktiga människor med tecknade karaktärer – avatarer som i många tv-spel.

Enligt Dagens Industri investerade det virtuella fastighetsbolaget Republic Realms ägareJanine Yorio 4,3 miljoner dollar på virtuell mark. Hennes företag sålde 100 virtuella privata öar förra året för 15.000 dollar, motsvarande 134.000 kronor vardera. 
”Idag säljer de för cirka 300.000 dollar vardera, vilket är detsamma som det genomsnittliga huspriset i Amerika,” säger hon, enligt CNBC.

I dagsläget kan du och jag komma åt dessa världar via datorn, men Meta, Facebooks ägarbolag har en långsiktig vision om att bygga världar som människor bara kommer åt genom vr-glasögon, typ Metas Oculus.
– Tänk gated community, alltså.

Imponerade. Ska tipsa Uggla om att skaffa en liten lya åt Jacko, så att stackarn slipper flaxa ända ner till Victoriasjön för att sola.
Vid närmare eftertanke får vi hoppas att ingen råkar dra ur kontakten till datorn. Eller att inte elen blir för dyr för att hålla luftslotten upplysta.

PS: Om du varför dagens blogg serverar en färglös och tomat- och chilifri anrättning så beror det på att hon är i Stockholm, igen! Om jag inte just nu väckte grabben så bör Iggy sova.
– Och farmor också.
Natti!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s