Torsdag: Det bubblar i Östersjön

Det bubblar några mil utanför udden.

Han: Det bubblar gas några mil utanför udden. Vem som sprängt gasledningarna vet vi ännu inte. I stället för att spekulera om vem som är skyldig, berättar jag historien om hur Polen helt oprovocerat anföll Tyskland den 31 augusti 1939.
– En attack som tvingade Hitler att invadera Polen, möjligen i tron att ingen skulle genomskåda bluffen.

“Historien upprepar inte sig själv men den rimmar” är ett citat som tillskrivs Mark Twain. Historien upprepar sig inte, men det är inte heller sant att vi inget kan lära av historien.
Sanningen bakom Polens angrepp på Tyskland är denna: Den 31 augusti 1939 hämtade tyska SS-män 13 fångar från koncentrationslägret Oranienburg i östra Tyskland. Fångarna fördes till en plats nära den polska gränsen. Tolv av fångarna tvingades ta på sig polska uniformer och sköts därefter till döds.
– Kropparna placerades så att det såg ut som om de hade dött när de var på väg in i Tyskland.

Enligt vad som framkommit efter kriget fördes den 13:e fången till en lokal radiostation i närheten där man gjorde en fingerad ockupation av radiostationen. Resten var en snillrik desinformationskampanj:
– En SS­-man rapporterade i radion på polska att Polen hade anfallit Tyskland och uppmanade alla polacker i Tyskland skulle göra uppror mot den tyska staten. Efter det hördes skottlossning och därefter dödades fången som fick spela rollen som den polske radiotalaren.

Resten är historia. Den 1 september år 1939 hävdade Adolf Hitler att detta var ett av många exempel på polsk aggression på tysk mark och meddelade att kriget mot Polen nu var ett faktum.
Återstår att se vad Putin kommer att säga om västs angrepp på de ryska gasledningarna.

Nu till någonting annat. Man måste planera noga med tanke på att ingenting går som planerat.” Uttalandet tillskrivs författaren Henrik Tikkanen, han som hade århundradets kärlekssaga med sin fru Märta Tikkanen.
För egen del hade jag en plan både för igår och idag. Av det blev inget. Detta eftersom himlen öppnade sig över udden.
–82 millimeter på ett dygn, berättar Wallentorp som har koll på sånt (min vattenmätare visade sig ha frusit sönder förra vintern).
– Hur mycket är 82 mm regn på ett dygn?
Ungefär så här mycket:

Redan i början…

Hon: och det var lika illa i skogen, det har jag inte varit med om förut. Tur jag tog mina knähöga stövlar. Kunde ändå inte följa stigen utan fick ta avstickare in i skogen. Men det var det värt, så skönt efter typ två dagar utan frisk luft!!!

Och ännu värre var det i slutet!!!

Kollade in växthusen också. Vattnade lite trots skyfallet som varit. Regnar ju inte in men det är så fuktigt att det inte direkt behövde vattnas alls. Skördade två fikon utanför Chateau Margareta också. Såååååå himla goda!

Mums!!!

Och la jag in vintertomaterna jag gav upp på och torkade i ugnen häromdagen i olja och lite vinäger. Kryddade med färsk chili, rosmarin, vitlök och några kapris. Förra burken blev kanongod, hoppas jag lyckades med denna också.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s