Onsdag: snacka om bak- och tankeväder…

Hon: alltså, det regnar något helt sjukt mycket, och precis hela tiden. Med jämna mellanrum kommer det stormbyar och då ökar regnet ännu mer till hemska skyfall. Och det började redan igårkväll…

Inifrån! Trots treglasfönster… (Ljud på!!!)
Han, lite tidigare idag, med dörren på glänt.

Gick ut för att dra upp en morot när jag tyckte det regnade lite mindre, med regnjacka, som var för kort… det kom ett skyfall och på några sekunder var jag dyngsur inpå bara mässingen!!

vad gör man i sådant här väder, jo bakar förstås. Och maler chili, och yogar…

Brödet blev för övrigt det godaste grova surdegsbröd jag någonsin gjort. Sååå saftigt och nästan identiskt med Ölandslimpan som jag minns den som barn. Tycker inte det är riktigt samma nu.

https://m.youtube.com/watch?v=GcCnf3LKUic

Sedan ett 45 minuters yoga-pass med Ryan Leiner. Känner mig så stolt, det var tredje passet inom en vecka. Nu är jag verkligen på gång 😉

Körde samma pass i fredags, i måndags blev det 20 minuter vinyasa flow med Aly Maz. Och idag onsdag alltså ett 45 minuters-pass igen.

https://m.youtube.com/watch?v=KEYSO-Tc2Go

Även Karl Oskar tag saken i egna händer.

Han: Vi såg första delen av Utvandrarna i går kväll. ”Varför ville Han ta Anna?” frågar Kristina förtvivlat när dotterns mage sprängts efter att hon i smyg ätit upp korngrynsgröten som skulle räcka till hela familjen.
– Det var inte Gud som dödade henne, svarar Karl Oskar sammanbitet. Det var hungern och fattigdomen och svaret övertygade även Kristina om att det var dags att utvandra till Amerikat trots att prosten fördömde det.

Det är en myt att vi svenskar förväntar oss att politiker och myndigheter ska lösa våra problem. De första dagarna efter att Ryssland invaderat Ukraina var ”hitta ditt närmaste skyddsrum” det mest googlade på nätet. Den senaste veckan har det vanligaste sökordet varit ”ved”, tätt följt av ”kamin” och ”elverk”.
Även det återspeglar Karl Oskars nedärvda insikt att ska vi tackla energikrisen kan vi medborgare inte vänta på överheten ska få ändan ur vagnen.

Det spöregnar ute, dessutom ligger havet på med 16 -17 m/s i byarna. Enligt SMHI kommer det att falla 70 -100 mm regn innan ovädret drar vidare.
Vad göra?
För somliga är det här typiskt korsords- eller sebukoväder. Hon bidar sin tid genom att baka och torka chili. För egen del funderar jag på om det är värt att börja elda i kaminen.

Missförstå mig rätt, jag har inte minsta tanke att gå ut i vedboden och hämta ved i det här vädret. Hellre sätter jag på mig en extra ylletröja.
– Nej, till skillnad från en lösningsorienterad Karl Oskar ser jag detta som ett intellektuellt problem.
Kalla det gärna tidsfördriv.

Se det från min horisont. Myselda är en sak. Jag har några vedträn och några tändspån liggande här bredvid.
Min fråga är mer storslagen än så.
– Är det verkligen värt att börja elda i spisen för att sänka energikostnaderna i vinter?
Kostar det mer än det smakar?
– Hur många kubikmeter ved behöver vi för att värma upp stugan? Och var köper vi den?

Ved växer inte på träd, om du fattar vad jag menar. Ved kostar. Ved kostar väldigt mycket nu när priset för el, gas och olja gått upp.
Det är kapitalismens logik.
Några exempel: På macken i Gökalund kostar en säck ved 167 kronor. Jag läser att säcken rymmer 40 liter. På det stora varuhuset kan jag köpa en pall med 48 dito säckar för 6 192,00 kr plus 899 kr för att få den hemfraktad.
Även här mäter man veden i liter.
– Jag som trodde att man mäter ved i kubikmeter?

En granne inåt viken säljer verkligen ved i kubikmeter.
– En kubik staplad ved för 1200 kr kubiken.
– Vill du ha den stjälpt får du den för 800 spänn.
Så pass.

Det är här min hjärna går i gång. Jag försvinner in i datorn och efter några timmar kan jag berätta en hel del för henne:
1. Hur mycket ved vi behöver i vinter beror förstås på hur varmt vi vill ha. Men en vänlig själ på Skorstenshantverkarna ger mig en spik att hänga upp en tankefigur kring.
– Vi leker med tanken att det kommer att krävas 2,5 kg ved varje timme för att hålla värmen. Dessutom räknar vi med att hålla i gång elden under 4 timmar/dygn.
Det låter lite lågt, men låt gå för det.
Det betyder att det går åt 10 kg per dygn att hålla värmen – 70 kg per vecka och 900 kg under oktober, november, december.

Värd att tända?

2. Hur många 40-literssäckar är det? Det tar en stund (inklusive lunch bakom datorn) men internet är fantastiskt och snart står det klart även för mig att en 40 liters säck innehåller 15 kg ved.
Det betyder alltså att under hösten skulle behöva köpa 60 säckar ved för att hålla värmen. Köper vi veden på macken kommer den att kosta storleksordningen 10 000 kr. På Bauhaus skulle motsvarande 60 säckar kosta nära 9 000 kr hemkört.
– Men nu bor vi på landet och på landet köper man inte ved på macken. Inte heller mäter man inte skog i liter, vicken korkad idé typ 08, va?

Eftersom regnar fortsätter att ösa ner antar jag utmaningen: Glöm litermåttet. Men hur många kilo ved går det på en kubik?
Svaret ger SkogsSverige, sajten ”för dig som vill veta om skog”: ”En kubikmeter björkved väger i rått tillstånd ca 875 kg. Torkad björkved väger ca 490 kg. Hos tall är motsvarande värden ca 1000 och 430 kg. Man kan räkna med att björkved ger ungefär 1,2 ggr mer energi än tallved…”

3. Det där med ”rått” och ”torkad” är viktigt. ”Veden bör ha en fukthalt under 20 % när den eldas (ju torrare den är desto bättre)”, skriver Skorstenshantverkarna och det vad alla myndigheter hävdar.
Det är bara den torra veden som är intressant.
Det betyder alltså en kubikmeter torr björkved motsvarar ca 500 kg (490). Vilket i sin tur innebär att om inte allt detta hårda tankearbete är fel, så behöver vi knappt 2 kubikmeter torr ved i vinter.
– Snyggt jobbat!

4. Hur mycket var det nu grannen skulle ha för en kubik?
Svar: 1200 kronor. Hemkört till udden.
– Men vänta, med det priset skulle vi klara oss på ett par tusenlappar i vinter.
Det är väl en utväg som till och med skulle få Karl Oskar att stanna kvar här i Småland?

Slutsats: Får nöja oss med att myselda.

Det har inte slutat regna, långt därifrån. Däremot ser det lite ljusare ut över havet och vi närmar oss eftermiddagsdrinken.
Tyvärr, det finns en hake i ovanstående tankelek.
– Det finns ingen torr ved att få tag på längre. Det skogsägare och butiker nu säljer är ved som måste ligga till våren innan vi kan låta den ersätta elvärmen.
Eller spm Karl Oskar skulle ha muttrat:
– När det regnar billiga kilowattimmar har den fattige ingen ved.

Slutsats? Jag skulle naturligtvis ha fyllt vedboden förra hösten när elpriset började stiga här i elområde 4. Nu återstår tankelekar. Om det fortsätter regna i morgon ska jag börja i en annan ände:
– En kubikmeter fast björkved med 20 % fukthalt innehåller storleksordningen 2 550 kWh, detta enligt vedexpertisen. 
Under de tre höstmånaderna förra året gjorde vi av med storleksordningen 6 000 kwh i vårt hus.
Vad jag undrar:
– Hur många liter ved skulle det då ha runnit mellan mina fingrar?
(obs ironi)

PS: Här nånstans ringer en av sönerna. Hans kommentar i dagens ämne:
– Vad bra att det blåser på udden, jag menar för elpriset.
Sant. Och vid närmare eftertanke flyter det till och med gratis gas i Östersjön också.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: snacka om bak- och tankeväder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s